Kyllingen: Festina var nærmest et reklamefremstød

Beslutningen om at dope sig blev ikke vanskeligere for Michael Rasmussen, efter at Festina-skandalen afslørede, at stort set alle dopede sig

Festina-skandalen var en øjenåber for Michael Rasmussen, der pludselig så doping som en integreret del af tilværelsen som professionel cykelrytter. (Foto: Claus Bonnerup)
Festina-skandalen var en øjenåber for Michael Rasmussen, der pludselig så doping som en integreret del af tilværelsen som professionel cykelrytter. (Foto: Claus Bonnerup)

For Michael Rasmussen var beslutningen om at dope sig ikke en, der blev truffet fra den ene dag til den anden. Den var mere et udslag af, at konkurrencen pludselig blev meget hårdere - og at mange flere end de største stjerner også så ud til at dope sig, forklarer Michael Rasmussen i et intervew med Ekstra Bladet.

– Jeg følte simpelt hen, at der blev kørt stærkere. I 1997 var jeg konstant en af verdens 10 bedste mountainbike-ryttere, og i 1997 satte jeg på Odense Universitet rekord i kørte watt pr. kilogram (kraftudladning i forhold til kropsvægt, red.) ud af samtlige de danske atleter, der nogensinde var blevet testet.

– Men efterfølgende var det ikke længere nok til at opretholde den position, jeg havde. I mine øjne var Festina-skandalen (dopingskandale i Touren 1998, red.) nærmest et reklamefremstød. Det er mit indtryk, at doping blev noget normalt, og jeg kunne notere mig, at talentet pludselig havde en begrænsning, siger Michael Rasmussen.

– Så Festina-skandalen blev altså dit startskud?

– Nej, det var gået lidt i gang hen over sommeren, men Festina-skandalen bekræftede min mistanke om, at der var noget i gang i feltet.

– Hvornår gik det op for dig, at du faktisk gjorde noget forkert?

– Jeg har jo hele tiden vidst, at hver eneste gang, jeg hev epo ud af køleskabet og stak mig i armen, så var det forkert. Det var sgu ikke derfor, jeg blev cykelrytter. Det var ikke noget, jeg havde lyst til.

– Det er ikke lystbetonet at sidde og stikke sig selv med nåle. Jeg har hele tiden vidst, at det var forkert. Hele vejen igennem. Hele min karriere.

– Jeg besluttede at stoppe, da det gik op for mig, at jeg aldrig igen ville komme til at køre rigtigt om kap igen.

– Hvordan har du det med, at dine oplysninger kan få store omkostninger nogle mennesker, som har siddet i samme båd som dig – altså cykelryttere, der som du har dopet sig for at kunne være med?

– Det er desværre nogle omkostninger, som ikke kan undgås, hvis sporten skal på ret køl. Sporten ligger, som kollektivet har redt. Jeg er blot en i kollektivet. Jeg betaler også selv en pris, hvis størrelse endnu er ukendt.

– Tror du, feltet er rent i dag?

– Nej. Det ville være enormt naivt at tro, når vi for eksempel så, at Fränk Schleck testede positiv i sidste års Tour de France, siger Michael Rasmussen.

kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen