Tidligere cykelstjerne erklæret hjernedød

40-årige Philippe Gaumont, der var en af hovedpersonerne i Cofidis-dopingskandalen i 2004, er nu erklæret hjernedød efter et hjertestop og tre uger i koma

(Foto: AP)
(Foto: AP)
Følg Cykling

Endnu en tragisk figur i professionel cykelsport er på vej til at forlade denne verden alt for tidligt. Franskmanden Philippe Gaumont, der stod centralt i Cofidis-dopingskandalen i 2004, er ifølge franske medier erklæret hjernedød efter tre uger i koma. Han faldt om med hjertestop i sit hjem nær Lens i Nordfrankrig 23. april, hvilket var dagen før, han skulle have afgivet forklaring i en offentlig høring om doping. 'Hans dage er talte,' skriver avisen Courier Picard.

Doping var Gaumonts tragedie, idet han gentagne gange blev testet positiv i en karriere, der strakte sig fra 1992 til 2004. Det overskyggede de store præstationer, hans karriere bød på. Blandt andet vandt han Gent-Wevelgem i 1997. Da han tilstod et omfattende dopingmisbrug i 2004, oplevede han chokeret, at hele cykelverdenen og alle hans holdkammerater vendte ham ryggen. Nogle udpegede ham endog som en småtosset stakkel, der talte i vildelse, når han hævdede, at han langt fra var den eneste, der skød medicinsk genvej.

Gaumont tror ikke på en ren cykelsport

Bitter og hævngerrig skrev Gaumont bogen 'Dopingens fange', hvori han totalt blotlagde sit misbrug og det massive doping- og narkoforbrug, der angiveligt fandt sted på Cofidis og i det professionelle felt. En af de mange, han hængte ud, var skotten David Millar. Han afviste beskyldningerne, men blev så selv afsløret som gemen løgner. Han tilstod et yderst begrænset dopingmisbrug og blev idømt to års karantæne. Da han havde udstået sin straf, blev han budt velkommen tilbage i sporten som den fortabte søn. Han kører i dag for Garmin-holdet, som han også er medejer af, og han er en af de mest respekterede stemmer i antidoping-debatten.

Cykelbosser: Stop før I dør Cykelbosser: Stop før I dør

Gaumont, derimod, blev udstødt og vendte for altid cykelsporten ryggen. Ekstra Bladet var i kontakt med ham, da David Millar i 2006 gjorde comeback i Tour de France, men Gaumont ønskede ikke at medvirke i et interview. Han gav dog udtryk for, at han intet havde til overs for cykelsporten, og at han endog ikke ville se Tour de France på tv i sin bar, som han åbnede i byen Lens efter karrierens bratte afslutning.

Gaumont var ven med belgieren Frank Vandenbroucke, som også ødelagde sit liv og sin karriere med misbrug. Han døde på et hotel i Afrika i 2009 af en blodprop i lungen. En anden, der ikke magtede livet som professionel, var italieneren Marco Pantani. Han døde af en overdosis kokain på et hotelværelse i Rimini i februar 2004.

Om Gaumonts alvorlige tilstand kan tilskrives hans indrømmede forbrug af dopingstoffer gennem mange år, står ikke klart. Gaumont er gift og har tre børn. Som indehaver af brasseriet 'O Dejeuner' i det centrale Lens er han chef for 33 ansatte, skriver velonation.com.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller