Chris Anker med fremme på gigantetape

Danskeren i udbrud hele dagen, men måtte slippe Pierre Rolland på sidste stigning til mål i La Toussuire og sluttede som nummer syv

Chris Anker Sørensen sled sig til en syvendeplads på dagens hårde bjergetape i Tour de France. (Arkivfoto: Claus Bonnerup)
Chris Anker Sørensen sled sig til en syvendeplads på dagens hårde bjergetape i Tour de France. (Arkivfoto: Claus Bonnerup)

Chris Anker Sørensen leverede et brag af en etape, da Team Saxo Bank-Tinkoff Bank-rytteren legede med de helt store og blev nummer syv på en af de hårdeste etaper i årets Tour de France, 11. etape over 148 km fra Albertville til La Toussuire - henover fire hårde stigninger.

'Bjergoksen fra Hammel' var med fremme i en førerkvartet på den sidste stigning op mod mål, men danskeren kunne ikke følge franskmanden Pierre Rolland, der stak af midtvejs på stigningen og holdt til mål med Chris Anker og favoritgruppen med Bradley Wiggins jagtende bagved.

Rolland holdt til mål og sikrede Europcar sejren for anden dag i træk efter Voecklers triumf osndag, mens Chris Anker blev overhalet af en håndfuld ryttere få hundrede meter fra mål og måtte nøjes med syvendepladsen efter Rolland og favoritterne Thibaut Pinot, Chris Froome, Jurgen van den Broeck, Vincenzo Nibali og Bradley Wiggins.

Danskeren sluttede 1,08 minut efter Rolland, men scorede en masse point til bjergkonkurrencen undervejs og rykker op som nummer tre i kampen om den prikkede bjergtrøje.

Kørte sit eget tempo
Rytterne havde blot kørt nogle få kilometer på flad vej, før de skulle op ad den første hårde stigning, legendariske Col de la Madeleine i 2000 meters højde.

Chris Anker Sørensen slap af sted med en større gruppe, der blev splittet i mindre grupper op ad stigningen. Danskeren forholdt sig indledningsvist forholdsvist passivt, kørte sit eget tempo og slap også de forreste flere gange.

Men han kom op, passerede toppen som nummer fire og kørte dermed 14 point til bjergkonkurrencen ind på kontoen.

Bagved malede Team Sky med sejlivede Michael Rogers som den store drivkraft deres eget tempo omkring Bradley Wiggins i den gule førertrøje, og da Cadel Evans angreb på vej op ad den anden stigning uden for kategori, Col de la Croix de Fer, lod de ham slippe af sted - og kørte ham stille og roligt ind igen.

Igen havde Chris Anker Sørensen svært ved at følge de forreste, men endnu en gang kørte han sig fornemt op. Han passerede denne gang toppen som nummer tre, og kørte yderligere 16 bjergpoint ind, så han - midlertidigt - overtog andenpladsen i den konkurrence efter den svenske Astana-rytter Fredrik Kessiakoff.

Kontakt igen på nedkørslen
Favoritgruppen lå nu blot to minutter efter, men udbryderne fik igen lov at øge en smule - og historien gentog sig for Chris Anker Sørensens vedkommende på den tredje stigning, dagens korteste og mindst ubehagelige af de fire stigninger.

Danskeren kunne ikke følge de allerforreste og passerede kategori 2-stigningen til Col du Mollard som nummer fire, ca. 15 sekunder efter Pierre Rolland, Robert Kiserlovski og Vasil Kiryienka.

På nedkørslen fik Chris Anker Sørensen langt om længe kontakt med førertrioen igen, mens de nærmeste forfølgere med bl.a. Thibaut Pinot, Chris Horner og Peter Velits lå et minut efter.

Længere nede havde favoritgruppen tilsyneladende meldt sig ud af kampen om etapesejren, og Wiggins kunne uden de store sværdslag nøjes med at koncentrere sig om at forsvare sin førertrøje før kategori 1-stigningen op til mål i La Toussuire.

Rolland og Kiserlovski angreb allerede ved bunden, og Chris Anker Sørensen lod dem køre, for blot at køre videre i sit eget tempo med 18 km op til mål. Flere gange virkede han sat, men medudbryderne var mindst lige så trætte, så den danske bjergokse kunne længe hænge på.

Kunne ikke følge Rolland
Men da Pierre Rolland rykkede midtvejs, kunne Chris Anker ikke følge med, og danskeren faldt hurtigt mere end et halvt minut bagud i forhold til Europcar-rytteren.

Bagved angreb Vincenzo Nibali endelig et par gange Bradley Wiggins og pressede tempoet op, hvilket Cadel Evans ikke kunne følge. Til sidst var der kun Bradley Wiggins og hans løjtnant, Chris Froome, tilbage i jagten på en lille gruppe omkring Nibali, som de fik kontakt med igen mindre end fem km fra mål.

Gruppens tempo var dog noget hurtigere end de foranliggende, og Rollands forspring svandt stille ind med Chris Anker på andenpladsen, et minut efter med tre km igen, mens Wiggins og co. var yderligere et halvt minut efter. Alt var således åbent før de sidste to km, hvor etapen fladede ud.

Pierre Rolland holdt hjem, mens Chris Anker måtte opgive kampen mod Froome og co., der passerede danskeren på den sidste kilometer, men Saxo Bank-rytteren sled sig i mål på en alligevel flot syvendeplads.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen