CAS-vanvid: Dømt - men ikke dopet

Sportsdomstolen CAS har givet Contador to års karantæne for doping. CAS tror ikke på Contadors bøfhistorie - men tror egentlig heller ikke, at Bjarne Riis-stjernen har dopet sig

Alberto Contador. (Foto: AP)
Alberto Contador. (Foto: AP)

I teorien er det absolut muligt at få Clenbuterol ind i sin organisme gennem foruerenet mad. Det er bare ikke sandsynligt, at det kan ske i Europa.

Det er konklusionen fra CAS i sagen om Alberto Contadors positive Clenbuterol-prøve fra Tour de France 2010. I hans organisme blev fundet en minimal koncentration af det muskelopbyggende og fedtforbrændende Clenbuterol, og han hævdede, at det stammede fra en forurenet spansk bøf, som han spiste på anden hviledag i Touren det år. At han altså var et uskyldigt offer for madforurening.

Nedtur for Riis: Contador får to års karantæne

Antidoping-agenturet WADA og cykleunionen UCI hævdede derimod, at det ulovlige stof stammede fra en blodtransfusion, som Contador skulle have gennemgået. I det blod, han fik tilført, var der spor af Clenbuterol, som Contador fuldt bevidst måtte have indtaget måneder tidligere.

Læs også:

Kæmpebøde i vente til Contador

Denne forklaring anser CAS ligeledes for at være teoretisk mulig. Men den er lige så usandsynlig som Contadors bøfforklaring, fastslår domstolen. I stedet har CAS lagt til grund, at det ulovlige stof er havnet i Contadors krop gennem et forurenet kosttilskud.

Ekspert: En katastrofe for Riis

CAS begrunder mandag på sin hjemmeside, hvordan panelet kom frem til, at frifindelsen af Contador fra det spanske cykelforbund skulle omstødes:

- Panelet har konkluderet, at både scenariet med den forurenede bøf og blodtransfusions-scenariet - i teorien - er mulige forklaringer for fundet af forbudte stoffer, men at de begge er lige utænkelige.

- Efter panelets mening, på basis af de fremlagte beviser, skyldes fundet af clenbuterol mere sandsynligt indtagelsen af et forurenet kosttilskud, hedder det i afgørelsen.

Ifølge antidopingreglerne er en atlet til enhver tid ansvarlig for, hvad der findes i hans krop, og derfor blev Contador idømt to års karantæne, idet han ikke har kunnet bevise, at han uforvarende har indtaget den minimale mængde Clenbuterol. Det er altid atletens ansvar at sikre sig, at kosttilskud, han vælger at indtage, ikke indeholder ulovlige stoffer. Contador har således handlet uagtsomt, og det koster ham altså to års karantæne.