Riis' hurtige hævn

Skulle Alberto Contador få dopingkarantæne, så kører han videre for Bjarne Riis efter karantænen - det afslører cykelchefen i stort interview med Ekstra Bladet

– Jeg tog ned og talte med Alberto og så ham i øjnene, og jeg tror på, at han ikke har taget det her med vilje, siger Bjarne Riis om Contadors dopingsag, der pressede næste års planer, inden det overhovedet var begyndt. (Foto: Claus Bjørn Larsen)
– Jeg tog ned og talte med Alberto og så ham i øjnene, og jeg tror på, at han ikke har taget det her med vilje, siger Bjarne Riis om Contadors dopingsag, der pressede næste års planer, inden det overhovedet var begyndt. (Foto: Claus Bjørn Larsen)

Når Bjarne Riis på tirsdag holder en uformel reception for sine ansatte og venner af huset i Lyngby, er det for at fejre, at hans selvbiografi udkommer.

Heri udtrykker Riis stor utilfredshed med, at hans luxembourgske brødrepar Andy og Fränk Schleck, schweizeren Fabian Cancellara, og en hel stribe af Saxo Bank-profiler gennem de seneste år har forladt hans hold.

Blandt andet giver Riis i bogen udtryk for, at det ikke var fair, at rytterne ikke fortalte ham hele sandheden. I brudstykker og som gætværk måtte den tidligere Tour-vinder i løbet af foråret selv nå frem til, at et massivt opbrud var på vej.

Og da det stod klart for ham, besluttede han at gå efter den ultimative og mest overraskende hævn:

- I det øjeblik, jeg begyndte at se tingene helt klart, slog det ned i mig, at så ville jeg have Alberto Contador i stedet. Fra det moment var der ingen tvivl om, at Andy og Fränk var færdige på holdet, og i begyndelsen af juni begyndte arbejdet med at sikre os Alberto Contador for alvor, siger Bjarne Riis.

Stille og velovervejet
Han gav i går interview til Ekstra Bladet som følge af, at avisen har fået halvandet kapitel fra den kommende bog til gennemsyn. Som en slags handel, der fra forlagets og Riis' side består i at skabe mest mulig omtale af bogen, der i første oplag rammer gaden i massive 20.000 eksemplarer.

Men det var en ganske afslappet Riis, der mødte avisens udsendte i et højtbeliggende mødelokale i det centrale København.

Med udsigt over byens tage og efterårsblade i blæst fortalte Bjarne Riis stille og velovervejet om det forestående store hamskifte, der skal finde sted på hans hold efter afgang af en lang række stjerner.

- Da vi først havde etableret kontakten til 'AC', var det min klare fornemmelse, at der ikke var andre, han var interesseret i. Jeg ved, at Caisse d'Épargne meget gerne ville, men de havde ikke midlerne.

- Og egentlig gik det ret hurtigt med at lave aftalen, som vi gjorde færdig under Tour de France. I den periode, mens 'AC' og Andy konkurrerede, havde jeg ret tæt kontakt med Alberto, siger Bjarne Riis.

I bogen omtaler Riis i dagbogsform dette års Tour de France, og den dag, da Andy Schlecks kæde røg af bagskifteren, og hans angreb på Contador dermed mislykkedes – og muligheden for en samlet sejr blev minimeret yderligere – havde Bjarne Riis tæt kontakt med spanieren, fremgår det.

Dobbelt viden
Således fortæller Riis, hvordan han sms'ede og talte i telefon med Contador og ad denne vej fik spanieren til at lave det videoklip, som via det sociale netværk twitter.com kom til at fremstå som en fremstrakt hånd og en undskyldning.

Riis erkender, at det var vanskeligt at gå rundt med den dobbelte viden, men beskriver også forløbet under Tour de France 2010 som nogle vanvittige uger, hvor han måtte anstrenge sig maksimalt for at fokusere på løbet og de ryttere, han havde med – men som var på vej væk.

- Det var benhårdt at få det til at hænge sammen, det må jeg erkende. Men som erhvervsleder har man et ansvar, og mit ansvar var over for rytterne, de øvrige ansatte, holdets sponsorer og de mange fans, siger Bjarne Riis.

Udsigten til at få 'AC' til at vinde Tour de France og andre løb for Saxo Bank-Sungard fik dog ikke lov at stå rosenrødt længe over indgangen til Riis Cycling A/S i Lyngby.

Jysk underdrivelse
For i slutningen af september fik Riis en opringning om, at Contador var taget for stoffet clenbuterol under dette års Tour.

- Det var meget lidt sjovt, siger Riis om dén episode med en ægte jysk underdrivelse.

- Jeg tog ned og talte med Alberto og så ham i øjnene, og jeg tror på, at han ikke har taget det her med vilje. Jeg håber, der ikke går politik i sagen, men at han bliver frikendt, siger Bjarne Riis.

Og hvad, hvis han ikke gør – hvad sker der så med dit hold?

- Der sker ikke noget. Vi kører videre, så bare uden ham. Selvfølgelig er der et hold.

Men hvis han får karantæne, kan han så vende tilbage, når den er udstået?

- Ja, det kan jeg ikke se, der ikke skulle være grund til.

Hvilke konsekvenser har det forløb haft indtil nu?

- Det har betydet, at vi endnu ikke har lagt sæsonplan for 2011. Vi vil afvente. Men jeg ved, at Alberto træner igen, og det gode er, at han er ekstremt god til at komme hurtigt i form, siger Bjarne Riis.

0 kommentarer
Vis kommentarer