Rytter ville ikke betale til medicinmand

CYKLING: Tidligere banelandsholdsrytter Frederik Bertelsen ville ikke bidrage til at sende doping-mistænkt massør i byen efter medicin

Frederik Bertelsen undlod som den eneste af landsholdsrytterne at betale til medicinkassen. (Foto: Morten Dueholm)
Frederik Bertelsen undlod som den eneste af landsholdsrytterne at betale til medicinkassen. (Foto: Morten Dueholm)
Bane-VM 1991 i Stuttgart, OL 1992 i Barcelona, bane-VM 1993 i Hamar, bane-VM 1994 i Palermo, bane-VM 1995 i Bogotá.

Begivenheder hvori den skotske massør og uautoriserede medicinmand Angus Fraser servicerede Danmarks stærkeste bane-cykelryttere. Dels som træner og massør, dels som bestyrer af landsholdets omfattende medicinkasse og som autodidakt medicinmand med nu afdøde landstræner Kim Refshammers tilladelse til at give rytterne indsprøjtninger og anden medicinsk behandling.

Otte år senere er Angus Fraser mistænkt for sammen med den dansk-amerikanske cykeltræner René Wenzel at have dopingbehandlet flere unge ryttere fra USA's juniorlandshold i årene 1990-91. I modsætning til erstatningskrævende, amerikanske eks-landsholdsryttere har de mange danske ryttere, der i samme periode arbejdede tæt sammen med Angus Fraser, ikke siden ønsket at gøre op med Fraser-æraen.

En æra, der satte det fra cykelsporten så berygtede begreb 'præparation' (medicinsk behandling, red.) i system til samtlige de ovennævnte begivenheder. Alle landsholdsryttere blev forud for de store udfordringer tilbudt at smide 700-800 kr. i en fælles kasse fra egen lomme og uden om Danmarks Cykle Unions officielle regnskaber. Med disse penge sørgede Angus Fraser for at anskaffe den medicin, som skotten mente kunne fremme rytternes præstationer.

TVIVLER PÅ HVAD HAN FIK
Den tidligere banelandsholdsrytter, Frederik Bertelsen, bekræfter systemets eksistens, ligesom han bekræfter Ekstra Bladets oplysninger om, at han som den eneste sagde fra og undlod at indbetale 800 kr. forud for bane-VM i 1995 i Bogotá, Colombia.

- Jeg trak mig ikke grundet beløbets størrelse, men fordi vi ikke fik noget ud af det alligevel. Gå ind og tjek vore dårlige resultater, så vil I forstå mig.

Det var ikke specielt fedt?

- Altså, jeg havde fuld tiltro til, at Fraser ikke gav os noget ulovligt eller farligt.

Har du stadig det?

- Jeg har da siden fået anledning til at tro noget andet. Omvendt pointerede jeg dengang over for både Fraser og Refshammer, at jeg ikke ville have noget ulovligt, og kun indsprøjtninger med jern og vitaminer, siger Frederik Bertelsen, der indstillede sin lovende karriere som 23-årig i 1997, fordi han slet og ret havde mistet motivationen.

Danmarks Cykle Union, DCU, bandlyste ifølge sin formand, Peder Pedersen, Angus Fraser i 1995. Fire år efter at det amerikanske cykelforbund smed ham på porten mistænkt for sammen med René Wenzel at dope unge ryttere.