Lækket dokument: Ville skjule Contador-doping

Et lækket dokument til en cykel-nyhedsside har skabt kaos i cykelverdenen. Ifølge dokumentet skulle UCI blandt andet have forsøgt at skjule Contadors positive dopingprøve i 2010

Alberto Contador blev i 2010 testet positiv for et forbudt stof, men det forsøgte UCI at skjule (Foto: AP)
Alberto Contador blev i 2010 testet positiv for et forbudt stof, men det forsøgte UCI at skjule (Foto: AP)
Følg Cykling

Da Contador i 2010 blev testet positiv for brug af det forbudte stof clenbuterol, forsøgte UCI - den internationale cykelunion - at skjule prøven og dermed den efterfølgende skandale. Det står i et nyt lækket dokument, som cykelnyhedssiden Velonews har fået fat i.

Dokumentet er ifølge Velonews et resumé af en 54-sider lang rapport, der har eksisteret siden juni. Rapporten skulle angiveligt bevise, at UCI-bosserne Pat McQuaid og Hein Verbruggen tog imod bestikkelse fra en holdejer, bøjede reglerne for dopingtest for Lance Armstrong og forsøgte at skjule Alberto Contadors positive dopingprøve.

Dommer tvinger Armstrong til at afsløre detaljerBruyneel afslører: Contador var tæt på holdskifte

Rapporten er et resultat af en lang række forhør af folk i og omkring cykelsporten. Den blev færdiggjort i juni måned, men blev altså mandag lækket til Velonews.

Om Alberto Contador står der følgende ( læs det tre sider lange dokument her):

- Der er en vidneforklaring, der siger, at efter cykelrytteren Alberto Contador blev testet positiv i en dopingprøve i 2010, forsøgte UCI at skjule testen i bytte for penge. Vidnet, der leverer denne forklaring, fortæller, at forsøget ikke lykkedes, fordi medierne blev opmærksomme på historien, inden man kunne dække den til. Vidnet hævder, at der findes andre vidner, der kan give samme vidneudsagn.

Alberto Contador kørte i 2010 for Astana, mens han året efter skiftede til Bjarne Riis mandskab.

Riis ryster på hovedet af Contador-rygteEkspert: Derfor bliver Contador

Det lækkede dokument hævder yderligere, at McQuaid og Verbruggen ville have en bestikkelse på hele 250.000 euro fra en holdejer for at dennes hold kunne få plads på Worldtouren. Holdejeren afviste dog at betale. Ifølge Velonews drejer det sig om den russiske cykelpræsident, Igor Makarov, der i 2012 var chef for Katashu-holdet, der på trods af at have verdensranglistens nummer 1, Joaquim Rudrïguez på holdet, blev nægtet en licens i den fine klasse.

Makarov er stadig chef for Katusha. Han er en af de 'skøre' rigmænd i sporten ( læs mere om dem her). Han sidder også i UCI's bestyrelse (management committee) og hævdes at modarbejde McQuaid med alle midler som hævn for UCI's beslutning om at udelukke Katusha fra World Touren her i 2013. Forsøget mislykkedes, da CAS gav Katusha medhold - og McQuaid fik en magtfuld, stenrig fjende for livet. Om McQuaid direkte har haft noget med licensudstedelsen - eller mangel på samme - at gøre er dog tvivlsomt.

Pat McQuaid, præsident for den internationale cykelunion (Foto: Claus Bonnerup)

Skandalen vokser: Alle Tour-stjernerne var dopet

I andre tilfælde har man set forbi manglende betalinger til ryttere, ligesom Lance Armstrong fik lov til at starte i 'Tour Down Under' i 2009, selvom han ikke havde været i et dopingtestprogram i de nødvendige seks måneder op til. Angiveligt skulle Armstrong have lovet at stille gratis op i 'Tour of Ireland' i samme år mod at få starttilladelse i Australien. 'Tour of Ireland' blev arrangeret af Pat Mcquaids bror, Darach.

Pat McQuaid udsendte mandag en pressemeddelelse, hvor han afviste alle anklagerne. McQuaid forsøger i øjeblikket at finde opbakning til endnu en præsidentperiode i UCI og mener, at anklagerne er fabrikerede.

- Her til aften fik en cykelnyhedsside anonymt lækket en rapport, som skulle antyde korruption i UCI. Disse anklager i denne såkaldte rapport er ren fabrikation. De er fuldstændig usande og ikke understøttet af beviser, skrev McQuaid.

Her er cykelsportens skøre rigmænd

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller