Gemte sig fra politiet: Her er Kyllingens hemmelige dæknavn

Michael Rasmussen forklarer i sin nye bog, at østrigsk politi ikke kunne gennemskue hans kodenavn i Humanplasma-sagen, hvor han købte en blodcentrifuge

Michael Rasmussen og Michael Boogerd i Rabobank-trøjen i 207 (Foto: AP)
Michael Rasmussen og Michael Boogerd i Rabobank-trøjen i 207 (Foto: AP)

Michael Rasmussen erkendte ulovlig brug af doping igennem hele sin karriere i januar i år.

Især i årene på Rabobank blev det sat i system, og efter hans succesrige Tour de France i 2005, hvor han vandt den prikkede bjergtrøje, blev han indviet i Rabobanks 'største hemmelighed', da han snakkede med holdlægen Gert Leinders om bloddoping.Michael Rasmussen lykønskes af Lance Armstrong på podiet i Paris i 2005 (Foto: AP)
Michael Rasmussen lykønskes af Lance Armstrong på podiet i Paris i 2005 (Foto: AP)


Lægen fortalte, at Kylligen skulle tage kontakt til sin holdkammerat Michael Boogerd, som havde 'et telefonnummer til Østrig.'

Se også: Rabobank-stjerne indrømmer dopingbrug

- Boogerd indførte mig i, hvad der gemte sig bag det 'telefonnummer til Østrig'. I Wien lå en klinik med et dialysesystem, hvor blodet med det samme blev centrifugeret, så det kun var de røde blodlegemer, der blev oplagret. Samtidig fik man blodets plasma tilbage i kroppen. Posen med de røde blodlegemer blev tilsat glycerol. Derved kunne de fryses ned til minus firs grader og oplagres i op til tyve år.

- Det var et fremragende system: Man kunne lave sig et helt lager af blodposer hen over vinteren; lige klar til at tage ud på de særligt vigtige etaper. Jeg kunne sagtens se fordelen, skriver Kyllingen i sin bog 'Gul Feber', der er på gaden i dag.Michael Rasmussen og Michael Boogerd træner sammen i 2007 (Foto: AP)
Michael Rasmussen og Michael Boogerd træner sammen i 2007 (Foto: AP)


Hemmeligt dæknavn
Kyllingen blev altså sat i forbindelse med den østrigske klinik Human Plasma. Ligesom det kom frem under doping-afsløringen af Eufemiano Fuentes og Operacion Puerto-skandalen, benyttede atleterne på klinikken sig også af dæknavne.

Da østrigsk politi i 2009 var på sagen, kunne de ikke gennemskue det dæknavn, som Kyllingen gemte sig under.

Se også: Er Kyllingen 'Chicken' i dopingsag?

- Vi tappede to poser ad gangen med to hundrede tyve milliliter hver, når vi var på klinikken. De blev placeret i fryseren under et navn, der selvfølgelig ikke var vores eget. Senere i 2009 beskyldte det østrigske politi mig for at have brugt kodenavnet 'Chicken', og da tænkte jeg, at de fornærmede min intelligens.

- Jeg benægtede selvfølgelig, at jeg overhovedet havde været på klinikken, men det var da fristende at rette dem i deres tåbelige vildfarelse og forklare, at mit kodenavn i virkeligheden var 'Peter Müller'. Det var et helt normalt østrigsk, tyskklingende navn. Det ville aldrig nogensinde kunne spores til mig. Jeg synes, det var godt fundet på, skriver Rasmussen i afsnittet 'Mit liv som Peter Müller'.

Brugen af bloddoping var således en del af bjerggedens snyderi. Blodtransfusionerne fik Kyllingen altså foretaget på den østrigske klinik Human Plasma, og sidenhen via en centrifuge, som han købte fra klinikken sammen med den østrigske langrendsløber Christian Hoffman og cykelrytteren Bernhard Kohl.Bernhard Kohl i den prikkede bjergtrøje i Touren 2008 (Foto: AP)
Bernhard Kohl i den prikkede bjergtrøje i Touren 2008 (Foto: AP)
Se også: Avis: Rabobank tolererede doping

Trioen købte centrifugen for 45.000 euro (cirka 335.000 kr.) af firmaet Humanplasma, da det i foråret 2006 stod klart, at de ikke længere kunne opsøge Humanplasma for at foretage bloddoping.

Se også: Det sagde Kyllingen: Fældede stjerner for åben skærm

Når det ikke kunne lade sig gøre, skyldtes det den massive dopingskandale, som de østrigske OL-sportsfolk var involveret i under vinter-OL 2006 i Torino. I kølvandet på den skandale blev det kendt, at udøverne havde brugt Humanplasma-laboratoriet i Wien til ulovlighederne.

1 af 2 
2 af 2 Michael Rasmussen og Michael Boogerd i Rabobank-trøjen i 207 (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere