Ny Riis forklaring: Derfor er jeg doping-stille

Bjarne Riis afslår i nyt DR-program påny chancen for at fortælle sin version af historien om de dopingbeskyldninger, der i lind strøm er rejst mod ham fra tidligere ryttere

Bjarne Riis vil kun udtale sig om, hvorfor hjan ikke vil sige noget om doping. (Foto: Claus Bonnerup)
Bjarne Riis vil kun udtale sig om, hvorfor hjan ikke vil sige noget om doping. (Foto: Claus Bonnerup)

Grunden til Bjarne Riis’ depression og sammenbrud er det pres, han har levet under det seneste år. Et pres, der mestendels skyldes dopingbeskyldninger.

Beskyldninger fra tidligere ryttere som Tyler Hamilton og Michael Rasmussen, der peger på Riis som en holdejer, der både tillader, men også påskønner doping på sit cykelhold.

Saftige oplysninger, der har skabt en sand medie-jagt på Bjarne Riis. Men da han endelig mødte pressen efter sin depression, meddelte han i ganske få ord, at han ingen kommentarer har, så længe Anti Doping Danmark og Danmarks Idrætsforbund undersøger anklagerne mod ham.

I sig selv intet argument for ikke at sige noget – og derfor ligner det mere en behændig undskyldning for at tie om et emne, han alligevel ikke kan producere en god forklaring på.

Riis ramt af depression og sammenbrud

I DR-programmet ’Riis - Forfra’, der bliver sendt på DR1 i morgen aften, får han i trygge omgivelser på sin egen hjemmebane muligheden for at forklare sig, men nægter igen kategorisk at tale om det.

Dog vil han gerne forklare, hvorfor han ikke vil give offentligheden svar på de spørgsmål, der hober sig op.

- Først og fremmest vil jeg sige, at ligegyldigt hvad jeg havde sagt, om det var højre eller venstre, så havde jeg fået tæsk på det. Det ændrer ikke noget. Og på et tidspunkt var det hele så uoverskueligt for mig. Hvad der er sket, og hvad der ikke er sket, behøver ikke at være hvermands eje. Jeg har ikke det behov som mange andre. Det er som om, at det skal være en offentlig skriftestol – den køber jeg ikke.

- Jeg har fortalt – til dem, der skal vide det – hvad der skal fortælles. Hvad jeg ved. Og det er fint for mig.

- Om så jeg kunne fortælle stolpe op og stolpe ned omkring andre, så kan jeg ikke se, hvorfor jeg skulle gøre det. Det er slet ikke min intention. Det er slet ikke min personlighed at gøre det. Jeg skal stå til rådighed for mig selv og ikke en skid andet. Og det er jeg udmærket godt klar over, at jeg får tæsk for. Men altså; skyd løs. Slå, siger en afklaret Bjarne Riis.

Knækket af Hamilton-bog: Riis i tårer for åben skærm

Den nu tidligere holdejer har dog på et enkelt punkt ændret holdning.

Tidligere udtalte han sig temmelig skråsikkert om doping på sit cykelhold: Det eksisterede ikke. Og det udsagn blev bakket op af den massive interne kontrol fra blandt andre lægen og dopingeksperten Rasmus Damsgaard.

I dag er vil Bjarne Riis ingen garantier give for, at der ikke optræder doping på holdet.

- Hvordan kan jeg være det? Jeg kan ikke være sikker på, at der ikke er nogen, der har været dopet. Sådanne garantier kan man ikke give. Det er der ikke nogen, der kan. Men jeg har en god fornemmelse.

- Hvis vi om to eller fem år sidder og snakker sammen igen, og vi finder ud af, at det var lige så slemt som for 10-20 år siden, så har vi været naive. Jeg har i hvert fald. Men lykkelig naiv, siger Bjarne Riis.

Da Bjarne Riis i efteråret 2012 første gang blev konfronteret med oplysninger om, at en af hans tidligere ryttere, Tyler Hamilton, i sin bog rettede anklager mod ham for at kende til og tilskynde doping på sit cykelhold, var meldingen klar: Ingen kommentarer.

Hen over vinteren og foråret kom tilståelserne så fra flere tidligere Riis-ryttere som David Zabriskie, Christian Vande Velde og Michael Rasmussen, der alle havde fyldt sig med forbudte stoffer under ansættelsen i Riis Cycling.

Riis havde trukket stikket og kom til hægterne efter et sammenbrud i sit hjem i Schweiz, men da han endelig mødte pressen under sommerens Tour de France, var det med samme besked: Ingen kommentarer.

Knækket af Hamilton-bog: Riis i tårer for åben skærm

Grunden var nu, at der pågår en storstilet dopingundersøgelse, og at Riis er en del af den og derfor ikke vil sige noget.

I dag forklarer han, at han ikke mener, at det rager andre, hvad han ved

På Ekstra Bladet er vi ikke enige. Vi mener i høj grad, at Bjarne Riis skylder en forklaring i forhold til de anklager, der bliver rettet mod ham. Har han eller har han ikke haft rent mel i posen? Så længe han nægter at svare, bliver mistanken mod ham styrket.

Derfor er det også - modsat Riis' egen holdning - i offentlighedens interesse at få svar på følgende spørgsmål:

1 Du siger, at det ikke rager andre, hvad du ved. Kan du virkelig ikke forstå, at offentligheden har interesse i at vide, om dine ryttere er kommet ærligt til deres resultater?

2 Mere end en håndfuld ryttere har over for antidoping-myndigheder forklaret, at de benyttede doping, mens de kørte på dit hold. Kendte du som holdejer ikke til det?

3 Har du, som flere tidligere ryttere har peget på, opfordret dem til at dope sig?

4 Du har tidligere afvist oplysninger fra eksempelvis Tyler Hamilton som fri fantasi. De oplysninger er bakket op af mange andres vidneudsagn. Er de så også fri fantasi?

5 Du har kynisk tjent penge på at dope dig og - lader det til - tjent penge på at lade dine ryttere dope sig. Lever du godt med din store formue?

6 Alberto Contador har været under massiv mistanke for doping, og han har da også afsonet karantæne for brug af Clenbuterol på Astana. Kan du garantere, at din stjerne er ren?

7 Hvis du i den igangværende antidoping-undersøgelse bliver kendt skyldig i noget, tager du så konsekvensen og trækker dig tilbage fra cykelsporten?