Knækket af Hamilton-bog: Riis i tårer for åben skærm

Bjarne Riis sænker paraderne og bryder i gråd på grund af beskyldninger om doping på sit hold i DR-programmet 'Riis - Forfra'

I efteråret 2012 er Bjarne Riis på vej mod sportslig genrejsning.

Hans store stjerne Alberto Contador er kommet tilbage efter dopingkarantæne og godt på vej til at vinde Vuelta a España. For en stund er der glæde i Riis’ øjne - i hvert fald indtil hans tidligere rytter Tyler Hamilton under løbet udgiver sin bog ’The Secret Race’.

Heri beskylder amerikaneren Riis for at have introduceret ham for bloddoping og i det hele taget have bifaldet doping på holdet.

Riis ramt af depression og sammenbrud

Riis affærdiger journalisternes spørgsmål, men i DR-programmet ’Riis - Forfra’, der bliver sendt torsdag kl. 20.30, følger tv-journalist Niels Christian Jung den danske holdejer bag kulisserne. Og på sit hotelværelse smider den frustrerede herningenser paraderne og viser, at han ikke blot er den smilende facade, de øvrige journalister får at se.

- Det er frustrerende, at jeg ikke har al min energi og fokus på Alberto og holdet, som jeg gerne vil. Det kræver enormt mange ressourcer. Jeg er træt. Rigtig træt.

- Det er fuld gas i Vueltaen, og så kommer det her så oveni. Det er limit, siger Riis, der med tårer i øjnene krakelerer, da der bliver spurgt til, hvor belastende dopinganklagerne er for ham.

Derfor er Bjarne Riis så sær

- Det er svært, for man bliver mindet om det hele tiden. Selvfølgelig hjælper Anne Dorthe (hustruen Anne Dorthe Tanderup, red.) alt det, hun kan, men hun er jo langt væk, siger Bjarne Riis, inden han tører tårene væk fra øjnene og slipper for flere spørgsmål.

Da Bjarne Riis i efteråret 2012 første gang blev konfronteret med oplysninger om, at en af hans tidligere ryttere, Tyler Hamilton, i sin bog rettede anklager mod ham for at kende til og tilskynde doping på sit cykelhold, var meldingen klar: Ingen kommentarer.

Hen over vinteren og foråret kom tilståelserne så fra flere tidligere Riis-ryttere som David Zabriskie, Christian Vande Velde og Michael Rasmussen, der alle havde fyldt sig med forbudte stoffer under ansættelsen i Riis Cycling.

Riis havde trukket stikket og kom til hægterne efter et sammenbrud i sit hjem i Schweiz, men da han endelig mødte pressen under sommerens Tour de France, var det med samme besked: Ingen kommentarer.

Knækket af Hamilton-bog: Riis i tårer for åben skærm

Grunden var nu, at der pågår en storstilet dopingundersøgelse, og at Riis er en del af den og derfor ikke vil sige noget.

I dag forklarer han, at han ikke mener, at det rager andre, hvad han ved

På Ekstra Bladet er vi ikke enige. Vi mener i høj grad, at Bjarne Riis skylder en forklaring i forhold til de anklager, der bliver rettet mod ham. Har han eller har han ikke haft rent mel i posen? Så længe han nægter at svare, bliver mistanken mod ham styrket.

Derfor er det også - modsat Riis' egen holdning - i offentlighedens interesse at få svar på følgende spørgsmål:

1 Du siger, at det ikke rager andre, hvad du ved. Kan du virkelig ikke forstå, at offentligheden har interesse i at vide, om dine ryttere er kommet ærligt til deres resultater?

2 Mere end en håndfuld ryttere har over for antidoping-myndigheder forklaret, at de benyttede doping, mens de kørte på dit hold. Kendte du som holdejer ikke til det?

3 Har du, som flere tidligere ryttere har peget på, opfordret dem til at dope sig?

4 Du har tidligere afvist oplysninger fra eksempelvis Tyler Hamilton som fri fantasi. De oplysninger er bakket op af mange andres vidneudsagn. Er de så også fri fantasi?

5 Du har kynisk tjent penge på at dope dig og - lader det til - tjent penge på at lade dine ryttere dope sig. Lever du godt med din store formue?

6 Alberto Contador har været under massiv mistanke for doping, og han har da også afsonet karantæne for brug af Clenbuterol på Astana. Kan du garantere, at din stjerne er ren?

7 Hvis du i den igangværende antidoping-undersøgelse bliver kendt skyldig i noget, tager du så konsekvensen og trækker dig tilbage fra cykelsporten?