I dag venter helvede: Så hårdt er Paris-Roubaix

Det bliver sindssygt hårdt og udmarvende, når klassikeren over dem alle afvikles i dag

Sidste års nummer 1 & 2 på vej mod cykelbanen i Roubaix (Foto: AP)
Sidste års nummer 1 & 2 på vej mod cykelbanen i Roubaix (Foto: AP)

Det er ikke for sjov, at Paris-Roubaix også kaldes for Helvede i Nord. For 51,5 kilometers kørsel på nogle totalt umulige brosten, der nogle steder ligger, som var de smidt på plads med en skovl, gør løbet til en vanvittig udfordring.

I det franske cykelmonument spiller vind og vejr, utallige punkteringer og styrt ofte en afgørende rolle. De legendariske billeder af mudderindsmurte ryttere, der kommer i mål fuldstændig gennembankede står højt på lystavlen hos cykelelskere, og de mange historier og fortællinger fra brostensuhyret har udødeliggjort løbet.

Se også: Saxo: Derfor har vi en bjergrytter med på brosten

- Det er det hårdeste endagsløb af dem alle sammen. Men også det mest fantastiske. Det kan ikke sammenlignes med noget andet. Man kører nærmest på en pløjemark af brosten. Det er meget specielt, fortæller danske Matti Breschel, som selv må holde sig væk på grund af nok en skade i et uheldsplaget forår.

Se også: Styrt koster Matti Breschel deltagelse i Paris-Roubaix

Ryttere, der vælter omkuld på cykelbanen i Roubaix af træthed, ses år efter år, og har man først gennemført løbet, kan man godt se frem til rekreation. For løbet tapper din krop for kræfter og udmatter dig totalt, fortæller Breschel.

- Når du har kørt løbet, kan du ikke holde i styret de næste mange dage, og du kan mærke rystelserne fra brostenene i lang tid. Det kan være forfærdeligt, men samtidig helt vidunderligt. Når det hele spiller, du undgår uheld og sidder de rigtige steder, så er det løb bare det fedeste i verden, lyder det fra Tinkoff-Saxo-rytteren, der selv planlægger at skulle se brostens-bæstet foran Tv-skærmen i dag.

Rytterne skal forcere 28 paveer (brostensbelagte veje, red.) og de kategoriseres fra 1 - 5 stjerner, jo flere stjerner, jo større er udfordringen og risikoen for styrt.

Se også: Cancellara vandt dramatisk Flandern Rundt

Det bliver vildt, det bliver hårdt, det bliver fedt. Det er Paris-Roubaix.

Ekstra Bladets favoritter:
Fabian Cancellara, Trek Factory Racing

Sep Vanmarcke, Team Belkin

Tom Boonen, Omega-Pharma QuickStep

Alexander Kristoff, Team Katusha

Peter Sagan, Cannondale

Niki Terpstra, Omega-Pharma QuickStep

1 af 2 En fulstændig smadret Fabian Cancellara går i græsset i sekunderne efter sin sejr i 2013-udgaven af Paris-Roubaix (Foto: Zuma Press)
2 af 2 Sidste års nummer 1 & 2 på vej mod cykelbanen i Roubaix (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer