Fuglsang tjekker Tourens brosten

Femte etape af årets Tour de France går over brostensstrækninger fra Paris-Roubaix, og Tour-ryttere på stribe afprøver dem i disse dage. Torsdag kører Jakob Fuglsang og Astana ud på rekognoscering

Fuglsang på vej mod topoen af Mont Ventoux i sidste års Tour de France. Torsdag afprøver han mere uvant terræn, idet han med Astana tjekker brostenene i Nordfrankrig. (Foto: Tariq Mikkel Khan).
Fuglsang på vej mod topoen af Mont Ventoux i sidste års Tour de France. Torsdag afprøver han mere uvant terræn, idet han med Astana tjekker brostenene i Nordfrankrig. (Foto: Tariq Mikkel Khan).

Efter 10 dage på højdetræningslejr og halvanden fridag hjemme i Luxembourg springer Jakob Fuglsang torsdag atter i sadlen. Denne gang i et noget uvant terræn, som han imidlertid er tvunget til at lære meget bedre at kende: De nordfranske brosten, som for en dels vedkommende er kendt fra 'Helvedet i nord', forårsklassikeren Paris-Roubaix.

5. etape af Tour de France køres fra Ypres i Belgien til Arenberg i Frankrig fører rytterne hen over i alt 15,4 kilometer vej belagt med brosten, de såkaldte 'pavéer'. En del af en af de mest berygtede og afgørende pavéer i Paris-Roubaix, nemlig Carrefour de l'Arbre, indgår i Tour-ruten, og det er blandt andet den, Fuglsang og holdkammeraterne skal afprøve.

Se også: Outsider vandt et forrygende Paris-Roubaix

Det sker i øvrigt sammen med den tidligere klassikerstjerne Peter Van Petegem, som omkring årtusindskiftet var et af de største navne i cykelsporten. Van Petegem skal lære Fuglsang og Tour-kaptajn Vincenzo Nibali og de øvrige Astana-ryttere at tackle de drilske brosten, så de forhåbentlig kan undgå, at Touren slutter før tid. I 2010 gik Touren også over brosten i Nordfrankrig, og det kostede blandt andre luxembourgeren Fränk Schleck den videre deltagelse i løbet, da han styrtede og brækkede et kraveben.

Tour-etapen køres 9. juli, og de første brosten venter på feltet efter 87 kilometers kørsel. I alt ni brostensstrækninger fra Paris-Roubaix skal tilbagelægges, men de er afkortet i Touren, og de fleste køres desuden i den modsatte retning. Den første pavé er Gruson - Carrefour de l'Arbre. Også Mons-en-Pévèle-pavéen er kendt fra Paris-Roubaix, og det er den eneste af de ni på Tour-etapen, der køres i den 'rigtige' retning i forhold til Paris-Roubaix.

Se også: Tre tour-etaper, du ikke må misse

Målby på Tourens femte etape er Arenberg, men den berygtede Troué d'Arenberg-pavé gennem Arenberg-skoven slipper Tour-rytterne for. Det er ofte på netop den pavé, at den afgørende udskilning i Paris-Roubaix har fundet sted.

Tour de France begynder i Yorkshire i England i år. Startskuddet går lørdag 5. juli, og der køres tre etaper ned til London, hvorefter hele Tour-karavanen sejler over Den Engelske Kanal og fortsætter løbet. Det sker med en etape fra kystbyen Le Touquet til Lille. Derefter går starten på 5. etape i belgiske Ypres (Ieper på flamsk), hvilket sker for at ære de tusinder og atter tusinder, der døde her under Første Verdenskrig. Den begyndte for 100 år siden, og netop Ypres var ramme om nogle af de værste slagterier i begyndelsen af krigen.

Se også: Froome om brostenene: De gør Touren interessant

Efter sigende vil Tour-arrangør ASO også i de kommende år mindes ofrene for krigen, der sluttede i 1918. Rygtet vil vide, at den franske by Verdun for eksempel får værtsskabet for en etape i 2016, hvilket er 100 år efter det langstrakte og særdeles blodige slag om byen.

Brostensstykkerne ned mod Arenberg tænder håb hos feltets robuste klassikerryttere om en etapesejr i verdens største cykelløb, mens de mere skrøbelige og spinkle Tour-favoritter som Alberto Contador, Christopher Froome og Vincenzo Nibali frygter etapen. Det bliver ikke en dag, hvor man kan vinde Tour de France, men det bliver sandelig en dag, hvor man kan tabe det hele på gulvet, hvis man mister for megen tid.

Se også: Barske brosten venter igen Tour-feltet

Her er pavéerne, der skal passeres på Tourens 5. etape:

Gruson - Carrefour de l'Arbre (1100 m)

Ennevelin - Pont-Thibaut (1400 m)

Mons-en-Pévèle (1000 m)

Bersée (1400 m)

Orchies - Beuvry (1400 m)

Sars-et-Rosières - Tilloy-lez-Marchiennes (2400 m)

Brillon - Warlaing (1400 m)

Wandignies-Hamage - Hornaing (3700 m)

Hélesmes - Wallers (1600 m)

0 kommentarer
Vis kommentarer