Ofrede Kyllingen: På vej med nyt hold

Erik Breukink, der ofrede Michael Rasmussen for at redde sit eget skind, er efter Rabobank-skandalen tilbage som drivende kraft bag et nyt hold bestående udelukkende af unge hollændere

Erik Breukink i sine velmagtsdage som boss på Rabobank. Siden blev han fyret, men nu er han på vej tilbage som teamchef. (Foto: Claus Bonnerup).
Erik Breukink i sine velmagtsdage som boss på Rabobank. Siden blev han fyret, men nu er han på vej tilbage som teamchef. (Foto: Claus Bonnerup).

Efter nogle omskiftelige år, hvor han gik fra at være højt på strå som ledende sportsdirektør på storholdet Rabobank til at blive fyret på gråt papir, er hollænderen Erik Breukink ifølge avisen De Telegraaf på vej tilbage til det professionelle felt. Sammen med blandt andre den tidligere Rabobank-toprytter Michael Boogerd har Breukink skrabet penge sammen til at etablere et prokontinental-hold i næste sæson. Et hold på det niveau har adgang til at få wildcard til at køre alle de største løb på kalenderen.

Planen om holdet, der indtil videre kaldes 'Orange Cycling', blev afsløret for en måneds tid siden, og nu bekræfter bagmændene, at der er noget om snakken. De mener sig sikre på, at holdet kan debutere i næste sæson, og Boogerd siger til De Telegraaf, at et budget på tre-fire millioner euro - op mod 30 millioner kroner - er realistisk.

Se også: Rabobank-chef: Rasmussen er et svin

- Vi har alle den samme drøm, siger Breukink til De Telegraaf med tanke på den kvartet, der står bag projektet: Breukink, Boogerd, Michael Zijlaard og Jean-Paul van Poppel. Sidstnævnte var i sin tid en af Hollands skarpeste sprintere og er far til prof-rytterne Boy og Danny van Poppel, som kører for Trek Factory Racing.

- Vi ønsker et team med udelukkende unge hollandske ryttere og vil føre cykelsporten i vores land til et højere niveau. Vi har kigget meget realistisk på mulighederne. Man kan sigte efter at etablere et hold på højeste niveau, World Tour, men det er ikke realistisk at finde en sponsor i disse økonomisk så svære tider, siger Breukink.

- På prokontinental-niveau kan man med et meget mindre budget køre et meget attraktivt program, siger Breukink.

Se også: Rabobank: Ikke helt tilfredse med Breschel

50-årige Breukink var sportsdirektør på storholdet Rabobank fra 2004 til 2012 og stod altså ved roret i en periode, hvor holdet ifølge blandt andre Michael Boogerd var dopet til det maksimale. Rytter på rytter er stået frem og har afsløret systematisk doping på holdet siden dets etablering i 1996, men Breukink, som var rytter på holdet i 1996 og 1997, har stædigt fastholdt sin uvidenhed.

I 2007 vendte han Michael Rasmussen ryggen, da danskeren pludselig befandt sig i et så vildt stormvejr i Tour de France, at holdet til sidst blev presset til at fyre ham. Ifølge Rasmussen vidste Breukink alt om hans opholdssteder og hans omfattende dopingmisbrug, men hollænderen spillede hellig og lod Rasmussen styrte i afgrunden, mens han selv plejede sin karriere og blev forfremmet til ledende sportsdirektør på Rabobank.Da Rasmussen omsider krøb til bekendelse og afslørede alt om sin dopingfortid, valgte en stribe andre Rabobank-koryfæer at gøre det samme. Breukink, derimod, valgte at kalde Rasmussen en løgner, et røvhul og en idiot og afviste alle hans beskyldninger i håb om at slippe igennem skandalen uden alt for mange ridser i lakken. Det er åbenbart lykkedes, idet sponsorer altså nu gerne vil støtte ham økonomisk.

Erik Breukink var i øvrigt en del af det PDM-hold, som i 1991 skandaliserede Tour de France ved at udgå kollektivt på grund af 'madforgiftning'. Senere viste det sig imidlertid, at 'forgiftningen' skyldtes fejlslagen doping.

1 kommentar
Vis kommentarer