Tidligere Giro-vinder indrømmer doping

Canadieren Ryder Hesjedal blev hængt ud som dopingsynder i Michael Rasmussens bog, og nu bekræfter han, at hvert et ord er sandt

Ryder Hesjedal vandt Giroen i 2012. Det var otte år efter, at han opgav dopingen, som Michael Rasmussen lærte ham en del om. (Foto: AP).
Ryder Hesjedal vandt Giroen i 2012. Det var otte år efter, at han opgav dopingen, som Michael Rasmussen lærte ham en del om. (Foto: AP).

En af de ryttere, som Michael Rasmussen i sin selvbiografi afslørede som dopingmisbrugere i 2013, var canadiske Ryder Hesjedal, som året før havde vundet Giro d'Italia. Nu bekræfter Hesjedal hvert et ord over for det amerikanske cyklemagasin Velonews.

- Rasmussen taler om det, der foregik. Er det en præcis gengivelse? Ja. Han har fortalt sandheden, og jeg har fortalt min sandhed, og det er det eneste, man kan gøre, siger Hesjedal til Velonews efter dette års Giro d'Italia, hvor canadieren sluttede på en samlet 9. plads.

- Hvis alle sagde sandheden, så ville det hele se lidt anderledes ud, siger Hesjedal.

Se også: Giro-vinder tvivlede på sejren

Rasmussen skrev i sin bog Gul Feber, der udkom i november, at Hesjedal og to andre canadiere, Seamus McGrath og Chris Sheppard, i 2003 flyttede midlertidigt ind i hans kælder i hans hus ved Gardasøen. Med kælderen som base ville Hesjedal træne frem mod VM i cross, og Rasmussen ydede assistance ved at lære de tre canadiere, hvordan de skulle give sig selv injektioner med vitaminopløsning samt indtage epo og stoffet Synacthen, som fremmer kroppens egenproduktion af binyrebarkhormon. Hesjedal vandt sølv, mens guldvinderen senere blev taget for epo.

Da passagen i bogen blev bragt i dagbladet Politiken, reagerede Hesjedal prompte og erklærede, at han havde 'taget en forkert vej'. Nu taler han ud om sit dopingmisbrug, som han hævder, at han for længst har opgivet. Ikke siden 2004 har han været i nærheden af ulovlige metoder og ulovlig medicin, siger han.

Se også: Hesjedal snupper Giro-sejr på sidste etape

- Det er ingen undskyldning, men jeg følte, at jeg ikke havde andet valg. Før jeg valgte at indlade mig med Rasmussen (og jeg vil understrege, at det var mit valg at gøre det), havde jeg gjort alt på den rigtige måde. Men jeg troede, at jeg måtte gøre det, hvis jeg ville være 'professionel', skriver Hesjedal i en e-mail til Velonews efter det første interview.

- Det var forkert. Det var dumt og forkert. Jeg har opnået de bedste resultater længe efter, jeg stoppede, skriver Hesjedal og slår fast, at han udmærket er klar over, at han næppe kan overbevise alle om, at han vandt Giroen efter, at han opgav doping.

- Ligegyldigt hvad man siger, vil folk altid tro, at man lyver, så hvorfor behøver jeg blive ved med at forsvare mig selv? Jeg har gjort mere rigtigt end forkert. Jeg håber, at folk kan se, at jeg er ked af mine fejltagelser, og jeg håber, at jeg har hjulpet sporten ved at fortælle sandheden til antidopingmyndighederne, lyder det fra Hesjedal.

0 kommentarer
Vis kommentarer