Kæmpe VM-triumf for storfavoritten

Philippe Gilbert snuppede VM-guld i overlegen stil

GIlbert levede op til favoritværdigheden (Arkivfoto: AP)
GIlbert levede op til favoritværdigheden (Arkivfoto: AP)

Hans sæson har været tæt på en katastrofe, hvor intet har fungeret for belgieren Philippe Gilbert. Men to etapesejre i det netop overståede Vuelta a Espana satte alligevel den belgiske bakke-specialist op blandt VMs allerstørste favoritter, og han svigtede ikke i dag, da VM-titlen skulles uddeles i Limburg-provinsen i Holland.

På den sidste passage af løbets vigtigste stigning, den en kilometer lange Cauberg-stigning, satte Gilbert trumf på med et fornemt ryk, der splittede frontgruppen, og som gjorde, at han kunne køre alene hjem til en fornem solo-sejr.

Danskerne havde en meget skuffende dag i Holland, og spillede aldrig nogen rolle.

Se også:

Se også: Gilbert på hjemmebane: Jeg er VM-favorit

Forinden var gået 267 kilometer, hvor løbet først for alvor åbnede sig op, da Alberto Contador lancerede et stort udbrud med omkring 80 kilometer igen, og snart sad spanieren forrest sammen med 28 andre ryttere, heriblandt Jakob Fuglsang, i et forsøg på at gøre løbet hårdt.

Men hele dagen havde belgierne, med de to forhåndsfavoritter Tom Boonen og Philippe Gilbert, siddet forrest i feltet og forsøgt at holde sammen på konkurrenterne, og med hjælp fra andre nationer lykkedes det alligevel at få samling på det hele i finalen.

Med to omgange tilbage af løbet sad alle favoritterne sammen forrest, og fra da af var de danske chancer udspillet. Matti Breschel var udgået på grund af rygproblemer tidligere på dagen, Fuglsang var brugt op, og Chris Anker Sørensen blev fanget bag et styrt. Endnu en skuffende dag for de danske VM-ambitioner.

Se mere:

Se også: VM-nedtur: Matti Breschel udgået

Den næstsidste passage henover Cauberg sendte igen en byge af nye angreb afsted, hvor favoritterne for første gang for alvor rørte på sig. Men ingen fik afgørende hul, og ti kilometer før mål var der stadig omkring 50 ryttere, der sad med i forreste felt og kæmpede om VM-trikoten.

Det så derfor ud til, at den sidste passage af Cauberg skulle afgøre det hele, for fra toppen af bakken var der kun små to kilometer til mål. Og der blev smadret igennem for sidste gang op af den en kilometer lange stigning.

Se også:

Se også: Cavendish raser mod tilskuer: Kraftidiot!

Gilbert spillede ud, og han fik skabt et stort hul, som forfølgerne ikke kunne lukke igen. Tættest på var nordmanden Edvald Boasson Hagen, der blev toer, og spanieren Alejandro Valverde, der blev nummer tre.

Dermed fik Gilbert alligevel en fantastisk afslutning på sin cykelsæson, efter han var nærmest usynlig igennem næsten hele foråret, hvor han sidste sæson ellers var fuldstændig suveræn, og næsten sejrede efter behag.

Dagens VM-gevinst var blot Gilberts 3. sejr i sæsonen, efter de to gevinster i Vueltaen tidligere i september måned.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen