Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Hamilton-forfatter: Har en lavine af beviser

Medforfatteren til Tyler Hamiltons bog garanterer, at der er dækning for alt i bogen, og frygter ingen retssag

- Vi har 300 sider rygende pistol - en lavine af beviser. Folk har ret til at kende sandheden om det her. Citat fra medforfatteren til Tyler Hamiltons bog (Foto: AP/Bebeto Matthews)
- Vi har 300 sider rygende pistol - en lavine af beviser. Folk har ret til at kende sandheden om det her. Citat fra medforfatteren til Tyler Hamiltons bog (Foto: AP/Bebeto Matthews)

Tyler Hamiltons bog ’The Secret Race’ ramte boghandlerne i går, og braget blev ikke mindre, da den tidligere Riis-rytter trådte frem på det amerikanske tv-program Today sammen med medforfatteren, Daniel Coyle.

I USA handler bogen ikke kun om, hvor meget Bjarne Riis vidste og ikke vidste.

Den handler helt afgørende om det billede, der fremstår af ikonet Lance Armstrong.

Den tidligere, syvdobbelte vinder af Tour de France har netop opgivet at føre sin påståede uskyldighed videre gennem retssystemet, efter de amerikanske antidoping-myndigheder forleden fratog ham alle titler og udelukkede ham fra konkurrencesport for tid og evighed.

Se også:

Se også: Hamilton: CSC hjalp med at skjule doping

Når man hører Daniel Coyles vurdering af den nye bog, forstår man godt, hvorfor den detroniserede mester har stukket piben ind – og også hvorfor Bjarne Riis hidtil har forholdt sig tavs og stadig ikke råbt op om injuriesag.

Snyd testene
Netop fordi Tyler Hamilton i årevis løj om sin egen deltagelse i diverse doping-arrangementer, ville Daniel Coyle have visse garantier for at deltage som medforfatter:

– Intet emne var undtaget fra dagsordenen. Jeg havde adgang til alt Hamiltons materiale, og alt blev bekræftet uafhængigt. Jeg brugte to år på at tale med tidligere holdkammerater, koner, kærester og holdansatte, så det her er funderet på uafhængig journalistik, sagde Coyle i tv-programmet på CBS.

Se også:

Se også: Hamilton: Riis henviste mig til doping-læge

Allerede da det kom frem, at Tyler Hamilton ville skrive en bog, var specielt Lance Armstrong i offensiven. Han forsøgte hårdnakket at skyde projektet ned:

– Tyler Hamilton var min holdkammerat for mere end ti år siden. At skrive en bog i dag om ting, der angiveligt foregik for så længe siden, handler ikke om at fortælle sandheden eller gøre en ugerning god igen. Det er grådighed, opportunisme og selvfedme.

Lance Armstrong fastholder, at han har været testet mere end 500 gange uden nogen sinde at være blevet testet positiv.

– For det første har jeg bestået de første par hundrede test, selv om jeg nok ikke skulle. Dengang var vore læger et skridt foran kontrolmyndighederne, sagde Tyler Hamilton til Today.

UCI har et problem
Han forklarede også, at Armstrong havde indrømmet over for ham, at han i 2001 var blevet testet positiv op til Schweiz Rundt.

Det affødte ifølge den tidligere Riis-rytter en større afledningsmanøvre, hvor den internationale cykelunion UCI spillede en afgørende rolle:

Se også:

Se også: Armstrong er formelt anklaget for doping

– Det næste, der skete var, at der blev ringet fra UCI om, at sagen skulle stoppe her. Dernæst var der et møde mellem Armstrong, hans træner og laboratoriet, og der var også en donation på 125.000 dollar fra Armstrong til UCI, sagde Hamilton.

Det er således artige sager, som de to forfattere har sat på tryk, og med tanke på erstatningsret i netop USA må de være helt sikre på at kunne bevise det hele. Og for at sætte en tyk streg under, at et sagsanlæg vil blive modtaget med sindsro, sagde Daniel Coyle:

– Vi har 300 sider rygende pistol – en lavine af beviser. Folk har ret til at kende sandheden om det her. Han (Lance Armstrong, red.) er et ikon for millioner af mennesker, og han er et ikon, fordi han inspirerede gennem sine sejre. Nu kommer sandheden frem om præcis, hvordan han vandt. Nu kan folk selv danne deres mening, sagde Daniel Coyle.

Læs også:

Se også: Riis-læge: Vi anede intet

Om endelig at slippe løgnen sagde Tyler Hamilton:

– Jeg nægtede i årevis. Efter et stykke tid bliver man rigtig god til det. Jeg har tidligere løjet dig (studievært Matt Lauer, red.) lige op i dit åbne ansigt. For mig er det en kæmpe byrde, der nu er taget af mine skuldre. I dag har jeg det fantastisk.

– Der er stadig folk, der nægter. Det er også svært at nå frem til at fortælle sandheden. For mig var det at gå til bekendelse over for min forældre og venner ganske enkelt brutalt, sagde han.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen