Video vækker opsigt: Har Giro-vinder motor i hjulet?

Canadieren Ryder Hesjedal styrtede på 7. etape af Vueltaen - og så begyndte hans cykel at leve sit eget liv, hvilket har rejst mistanke om, at den har en skjult el-motor indbygget

Ryder Hesjedal (Garmin) under sidste års Tour de France. (Foto: AP).
Ryder Hesjedal (Garmin) under sidste års Tour de France. (Foto: AP).

Canadieren Ryder Hesjedal, som i begyndelsen af 00'erne havde Michael Rasmussen som doping-læremester, hævder at være holdt op med at spise ulovlig medicin; men et videoklip fra det igangværende Spanien Rundt har nu rejst mistanke om, at hans cykel har fået lidt ekstra kraft.

Klippet viser Hesjedals cykel leve sit eget liv, efter at Giro-vinderen fra 2012 er styrtet. Selv om cyklen synes at være kommet til fuldt stop, efter at Hesjedal er røget i asfalten, roterer baghjulet så voldsomt, at Hesjedal har svært ved at fange den, da han er kommet på benene igen.

Se videoklippet her på avisen Marcas hjemmeside. Spørgsmålet er, om der kan have været så meget fart på hjulet, da Hesjedal styrtede på en nedkørsel, at det er rene naturkræfter, der får cyklen til at bevæge sig fremad. Alternativt kunne det være en skjult el-motor, som giver cyklen fremdrift.

Se også: Tidligere Giro-vinder indrømmer doping

Se også: Contador: Quintanas exit er skidt for Vueltaen

Mistanken om skjulte motorer har tidligere været et varmt emne i cykelsporten, efter at en hel verden kunne undre sig over den imponerende kraft, hvormed schweizeren Fabian Cancellara kunne angribe i Flandern Rundt i 2010. Den italienske tv-kommentator Davide Cassani - ham, der afslørede Michael Rasmussens løgn under Touren 2007 - demonstrerede kort efter i en video på Youtube en cykel med skjult motor, som han hævdede kunne nå en topfart på 50 kilometer i timen. 'Jeg ville kunne vinde en Giro-etape på denne cykel, selv om jeg er 50 år gammel,' sagde Cassani.

UCI indførte efter Cancellara-balladen, som schweizeren selv latterliggjorde og afviste kategorisk, stikprøve-tjek af cykler ved udvalgte løb. Under Touren i 2011 blev cykler dagligt tjekket ved startsnoren, og ikke en eneste viste sig at være udstyret med ulovlig elektronik.

Se også: Giro-vinder var hjælperytter for dansk cykel-komet

Se også: Stjerneskud sejrede på dramatisk Vuelta-etape

Tidligere Grand Tour-mekaniker Jan Lindberg, der for HTC Columbia og Team Saxo Bank har dækket utallige af de største cykelløb i verden, tror ikke et øjeblik på, at der i det professionelle felt snydes med ulovlige el-motorer:

- Det er en and. Det er det altså. Klippet med Hesjedal overbeviser mig ikke. Tværtimod, siger Jan Lindberg, som i dag driver sin egen cykelbutik.

- For mig ser det overhovedet ikke forkert ud, at hjulet drejer videre på den måde. Jeg vil tro, at der simpelt hen bare er så megen kraft på, at hjulet drejer videre. Jeg kan i øvrigt heller ikke se, hvad han skulle bruge en el-motor til på en nedkørsel, siger Jan Lindberg.

Husk du kan følge Vueltaen live hver dag på Ekstra Bladet

0 kommentarer
Vis kommentarer