Astana overvejede lukning efter dopingsager

Den kaskhiske cykleunion kunne have gjort Jakob Fuglsang arbejdsløs sidste år, da dopingsagerne regnede ned over Astana-organisationen

Teammanager Alexandre Vinokourov, som selv blev fældet for bloddoping i 2007, var i 2014 tæt på at miste sit hjertebarn, da Astana blev ramt af flere dopingsager. (Foto: Claus Bonnerup).
Teammanager Alexandre Vinokourov, som selv blev fældet for bloddoping i 2007, var i 2014 tæt på at miste sit hjertebarn, da Astana blev ramt af flere dopingsager. (Foto: Claus Bonnerup).

Nogle af verdens bedste cykelryttere kunne på et yderst uheldigt sidste år have stået uden job på grund af den strøm af dopingsager, det kasakhiske Astana-mandskab blev ramt af. Det kasakhiske cykleforbund overvejede nemlig at lukke hele organisationen, da skandalen var på sit højeste.

Det skriver den hollandske avis De Telegraaf  mandag. Til avisen siger formanden for forbundet, Darkhan Kaletayev, at World Tour-holdet blev holdt i gang, fordi det trods alt er 'et utroligt vellykket projekt for Kasakhstan'.

- Jeg kan ikke nægte, at vi på et tidspunkt alvorligt overvejede at trække stikket til hele projektet, siger Kaletayev til De Telegraaf.

- Vi har lukket vores kontinentalhold, og vi har også set på det professionelle holds image. På mange områder er der foretaget ændringer, siger Kaletayev.

Brødrene Maxim og Valentin Iglinsky, som kørte på World Tour-holdet med Jakob Fuglsang, blev testet positive for epo i efteråret, og snart skred yderligere tre ryttere fra Astana-organisationen i svinget. Det var tre ryttere fra Astanas kontinentalhold - et talentudviklingshold - hvoraf én kørte som praktikant på World Tour-holdet.

Dopingsagerne på Astana har plettet holdets og Jakob Fuglsangs omdømme, men den danske etapeløbsrytter befinder sig stadig godt på det kasakhiske mandskab. (Foto: AP). Sport og Spil Dopingsager lægger sort sky over Fuglsang

Dopingsagerne rejste en overgang spørgsmål ved Astanas World Tour-licens, men holdet fik dog tilkendt retten til at køre alle de største cykelløb i verden i 2015-sæsonen. Dog holdes teamet under skærpet opsyn og risikerer stadig at ryge ud af sportens fornemste række.

I Kasakhstan har dopingsagerne drevet forbundet til at indføre det biologiske pas helt ned på juniorniveau, og også baneryttere er nu underlagt den minutiøse overvågning af blodværdier, som over tid hævdes at kunne afsløre dopingmisbrug.

- Ved løb i Kasakhstan vil der være meget skarpere kontrol. Det professionelle hold er i vinter undersøgt til bunds af Lausanne-universitetet, og vores interne regler er strammet, siger Kaletayev til De Telegraaf.

- Vi vil fremover følge rytterne endnu tættere, siger Kaletayev.

Cykling Forbandet Tour-vinder: Det er ikke i orden!

0 kommentarer
Vis kommentarer