'Bjarne Riis er en af vinderne'

Det britiske medie Sky betegner Bjarne Riis som en af vinderne i den netop udkomne dopingrapport

Bjarne Riis nævnes næsten ikke i CIRC-rapporten. (Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan)
Bjarne Riis nævnes næsten ikke i CIRC-rapporten. (Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan)

Bjarne Riis kan ånde lettet op, hvis han var nervøs for, om den internationale cykelunion UCI's særlige kommission (CIRC) ville tilsmudse ham i ny dopingrapport.

Ifølge Sky, som allerede søndag aften offentliggjorde konklusionerne i rapporten som det første medie i verden, er Bjarne Riis en af de store vindere i forhold til, hvad han kunne have frygtet.

Sky har nærlæst den 227 sider lange rapport og oplister vindere og tabere i cykelsporten. Om Bjarne Riis, der indrømmede at have taget doping i 2007, står der:

- En mand, som frygtede CIRC-rapporten mere end de fleste, var Tinkoff-Saxos manager Riis.

Mange beskyldninger
- Danskeren, som indrømmede at have taget doping det meste af sin cykelkarriere, har været udsat for beskyldninger i tiden som manager for at vide, at ryttere på hans tidligere hold brugte doping.

- Der har været mange spekulationer om, at disse beskyldninger måske ville blive bekræftet af CIRC, men Riis' navn var næsten ikke nævnt i rapporten. Til gengæld var han på listen over panelets interviewofre.

Tidligere UCI-præsident Hein Verbruggen og Lance Armstrong fotograferet i 2005. (Foto: AP). Cykling Renser cykel-chefer: Stjerne-rytteres Armstrong-anklage afvist

Af andre vindere er Sky-kaptajnen Chris Froome, som er den eneste aktive rytter, der har talt med kommissionen, nævnt.

Sågar Lance Armstrong er nævnt som en vinder. I CIRC-rapporten konkluderes det, at Armstrongs udelukkelse for livstid "har svært ved at retfærdiggøres", når andre tidligere dopede cykelryttere er sluppet med karantæner så korte som seks måneder.

McQuaid og Verbruggen de store tabere
Dermed støtter CIRC Armstrong, som har klaget over, at han ikke er blevet behandlet fair. Dog anbefaler CIRC ikke, at Armstrongs straf skal nedsættes.

De store tabere er de tidligere UCI-præsidenter Pat McQuaid og Hein Verbruggen.

Andy Schleck skeler misundeligt til Contador på podiet i Paris i juli 2010. Siden blev Contador frataget sejren, der i stedet gik til Schleck. (Foto: AP) Cykling Contador fik særbehandling efter dopingtest

Lance Armstrong. (Foto: AP) Cykling Afsløring: UCI-toppen holdt hånden over Armstrong

CIRC beretter om, at ledelsen i UCI har hjulpet den tidligere Tour de France-vinder med at forsvare sig mod massive dopinganklager, som han blev ramt af i sin aktive karriere.

- Der er blevet identificeret adskillige tilfælde, hvor UCI-lederskabet "forsvarede" eller beskyttede Lance Armstrong og tog beslutninger, fordi de ville være til hans fordel. Det gjaldt i tilfælde, hvor der var stærke grunde til at mistænke ham for doping, står der i CIRC-rapporten.

58 kommentarer
Vis kommentarer