Blev mobbet ud af Armstrong: Nu er han renset i dopingsag

Franskmanden Christophe Bassons, som blev mobbet ud af feltet af Lance Armstrong og siden sensationelt blev dømt i en dopingsag, er nu renset og tilkendt erstatning

Christophe Bassons under Tour de France 1999, hvor han blev chikaneret så voldsomt i feltet, at han måtte udgå af løbet. Årsagen var, at han havde skrevet en avisklumme om doping i det professionelle felt. Foto: AFP.
Christophe Bassons under Tour de France 1999, hvor han blev chikaneret så voldsomt i feltet, at han måtte udgå af løbet. Årsagen var, at han havde skrevet en avisklumme om doping i det professionelle felt. Foto: AFP.

Seks års kamp for at vaske en grim plet af sit renommé er nu med succes afsluttet for franskmanden Christophe Bassons, som var en af ganske få, der turde bryde tavshedens lov og tale om doping i de år, da Lance Armstrong herskede enevældigt i sporten.

Bassons forlod professionel landevejscykling i 2001 og kastede sig siden over mountainbikesporten. I 2012 blev han under stor bevågenhed fældet i en dopingsag, men han er nu pure frifundet og har fået tilkendt en erstatning på 33.000 euro, skriver sportsavisen L’Équipe.

Beløbet svarer til tæt på 250.000 kroner.

Bassons blev mobbet ud af feltet på grund af sin åbenmundethed om sportens fortsatte dopingproblem efter Festina-skandalen i 1998, og det vakte bestyrtelse blandt hans tilhængere og skadefryd blandt hans modstandere, da han år senere som mountainbikerytter blev idømt karantæne for ikke at møde op til en dopingkontrol.

Christophe Bassons fremviser den mekanisk dopede cykel, som han i 2017 afslørede en amatørrytter på. Foto: L'Équipe.
Christophe Bassons fremviser den mekanisk dopede cykel, som han i 2017 afslørede en amatørrytter på. Foto: L'Équipe.
 

Han lagde sag an mod det franske cykelforbund FFC, som i øvrigt dengang havde den nuværende præsident for den internationale cykleunion, David Lappartient, som øverste chef.

I 2016 blev FFC dømt til at betale 27.200 euro til Bassons, men forbundet ankede sagen, som det så nu har tabt med et brag og yderligere omkostninger til følge.

Dopingsagen opstod, da Bassons i et mountainbikeløb i Bretagne i september 2012 udgik 20 kilometer før mål. Han begav sig straks mod sit hjem uvidende om, at han var blevet udtaget til dopingkontrol. Det blev han først gjort opmærksom på to en halv time senere, og da var det for sent.

Hans protester over det lave informationsniveau og den hårde straf førte sent i 2012 til nedsættelse af straffen til blot en måned, men det var ikke nok for den ærekære rytter. Han havde kun ét mål, sagde han dengang til L’Équipe: At blive renset fuldstændigt.

Christophe Bassons er i dag det franske antidopingagentur AFLD’s repræsentant i regionerne Aquitaine, Limousin og Poitou-Charentes. Han har i den egenskab udmærket sig ved at fange en af de ganske få ryttere, der er fældet for mekanisk doping. Det skete, da han i oktober 2017 afslørede en fransk amatørrytter på en cykel med indbygget elmotor.

Kun ganske få cykelryttere er afsløret som motordopere. En af dem var en håbløs amatør, som pludselig vandt sejr på sejr, indtil han blev afsløret af den tidligere toprytter, Christophe Bassons, som her viser den mekanisk dopede cykel frem. Foto: L'Équipe. Cykling Slut med motordoping: Nu skal cyklerne tjekkes med røntgen

Den tidligere toprytter Christophe Bassons arbejder nu for de franske antidopingmyndigheder. Her viser han den cykel frem, som Cyril Fontayne havde installeret en elmotor i. Foto: L'Équipe. Cykling Snød sig til sejre på el-cykel: Så hård er straffen

Lance Armstrong kæmper fortsat for at holde skindet på næsen rent økonomisk, og derfor forsøger han at fremstå som et forandret og bedre menneske, mener Betsy Andreu. (Foto: AP). Cykling Armstrongs onde ånd: Lance manipulerer alle

Foto: AP/Maryse Alberti Cykling Armstrong undskylder overfor kritiker

4 kommentarer
Vis kommentarer