Borgmester satser på fodboldfans til Tour-start

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), tror, at EM på dansk grund kan give flere tilskuere til Touren

Københavns overborgmester, Frank Jensen, kan se frem til at få byen indtaget af sportsfans næste sommer. Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix
Københavns overborgmester, Frank Jensen, kan se frem til at få byen indtaget af sportsfans næste sommer. Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix
Følg Cykling

Få sportsbegivenheder kan i størrelse og bevågenhed måle sig med fodbold-EM og Tour de France. Og næste sommer kommer begge dele til København.

Det står klart, efter at Københavns Kommune og Dansk Boldspil-Union (DBU) torsdag på et pressemøde bekræftede, at København fastholder sit værtskab for den udsatte EM-slutrunde i 2021.

Mellem 11. juni, hvor EM indledes, og 29. juni kan danske fodboldfans se frem til, at Danmarks tre gruppekampe samt en ottendedelsfinale uden dansk deltagelse bliver spillet i Parken.

2. juli ruller verdens største cykelløb så ud til indledende enkeltstart i hovedstaden og fortsætter de to følgende dage med etaper vestover på det danske landkort.

Ifølge Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), kan EM-kampene på dansk grund være med til at booste interessen for den efterfølgende Tour-start.

- De fleste elsker jo ikke enten kun fodbold eller cykelløb. De elsker sport i almindelighed. Så jeg er sikker på, at rigtigt mange fodboldfans vil blive og være med til den store gule fest, der bliver i København, siger han.

Det coronaudskudte EM forårsagede en gedigen udfordring for Københavns Kommune i forhold til at skulle afholde begge begivenheder.

I 11. time lykkedes det at få alle ender til at mødes, og mellem de mørke coronaskyer kan man nu skimte en dansk sportsfest i København uden sidestykke.

- Jeg havde helst været coronaen foruden og havde glædet mig til EM denne sommer. Men nu er vilkårene blevet sådan, og så bliver det bare så meget større, siger Frank Jensen.

- Alle kommer til at tale om Danmark og København internationalt, i hvert fald dem som interesserer sig for sport, og dem er der heldigvis mange millioner af i både Europa og verden.

Ifølge anonyme kilder er det primært Uefa, som har måttet gå på kompromis, da Touren i kraft af en uopsigelig kontrakt med kommunen i 2021 kunne stå stejlt på deres ret.

Men det har ikke været tilfældet, mener Frank Jensen.

- Helt fra første samtale, jeg havde med Christian Prudhomme (løbsdirektør for Tour de France, red.), har der været en imødekommenhed fra hans side, forklarer overborgmesteren.

- Det var ikke noget ved for mig, hvis den ene part havde fået vredet armen om på ryggen og nærmest været en lille smule ked af at skulle komme til Danmark.

- Jeg har indtryk af, at både Uefa, DBU, ASO og interessentselskabet bag Touren (den danske Tour-start, red.) bare glæder sig til sommeren 2021.

I hvert fald er der lagt op til masser af sport i Danmark om godt et års tid.

OVERBLIK: Reaktioner på dansk EM-afklaring

Efter et længere tovtrækkeri er det lykkes de involverede parter at blive enige om, at der er plads til både EM og Tour de France i København næste sommer.

Det blev bekræftet på et pressemøde på Københavns Rådhus torsdag aften.

Her kan du læse nogle af reaktionerne på nyheden:

* Niels Nygaard, formand for Danmarks Idrætsforbund (DIF):

- Oven på en hård tid med corona og krisestemning, så er det fantastisk at have noget at glæde sig til. Tour de France og EM-fodbold i 2021 kommer inden for få uger til at sætte København og hele Danmark på den anden ende.

- Det bliver en utrolig sportsfest, som vil kunne samle nationen yderligere i en svær tid. Vi glæder os i DIF utrolig meget over, at begge events nu er bekræftede på dansk jord, og vi glæder os i den grad til at se cykelløb og fodbold på allerhøjeste niveau - forhåbentlig med store danske resultater i kølvandet, siger han i en pressemeddelelse.

* Britt Bager, kulturordfører for Venstre:

- Det er fantastisk, at det er lykkedes, at vi kan afholde både EM i fodbold og Tour de France-start i Danmark i 2021. Det er megabegivenheder, som rigtig mange danskere elsker, og som millioner af mennesker i hele verden vil følge med i. Det er super godt for Danmark, siger hun i en skriftlig udtalelse til Ritzau.

* Bo Rygaard, formand for Parken Sport & Entertainment:

- Vi er meget begejstrede over, at vi alle kan se frem til en helt fantastisk sportssommer for alle danskere næste år. Vi glæder os til at Telia Parken og København skal være centrum for den fest, det bliver i hele landet, og vi er meget stolte over, at vores stadion skal danne ramme om den her historiske begivenhed.

- Omstændighederne har været udfordrende for alle parter, men alle har udvist den vilje, der skulle til for at finde løsninger. Vi er glade for, at vi kan være med til at give hele Danmark en stor oplevelse, og vi ser frem til at arbejde videre med planlægningen, så vi er klar til at give alle en kæmpe fest herinde om et år, siger han i en pressemeddelelse.

* Lars Lundov, direktør i Sport Event Danmark:

- Vi glæder os vildt meget til, at Euro 2020 skal afvikles næste år i København. I disse coronatider er det vigtigt, at vi har noget at arbejde hen imod og ikke mindst se frem til. Oplevelses- og omsætningsmæssigt. Med både en del af EM i fodbold og Tour-start bliver det en historisk sportssommer i Danmark næste år, siger han i en pressemeddelelse.

FAKTA: Fodbold-EM er spredt ud over 12 lande

Bliv klogere på fodbold-EM, der på grund af coronavirus er rykket fra sommeren 2020 til sommeren 2021:

* I anledningen af 60-årsjubilæet for europamesterskabet vil Uefa have spredt slutrunden ud i hele Europa.

* I 2014 blev Parken i København valgt som en af 12 EM-arenaer. De øvrige 11 værtsbyer er: London, München, Rom, Baku, Sankt Petersborg, Budapest, Bukarest, Amsterdam, Bilbao, Glasgow og Dublin.

* På grund af coronavirus valgte Uefa i marts at udskyde EM-slutrunden et år, så den spilles i sommeren 2021. EM begynder 11. juni i Rom og slutter 11. juli i London. Dermed begynder EM en dag tidligere og slutter en dag tidligere i kalenderen end i 2020-planen, men programmet for gruppekampe og knockoutkampe følger ikke nødvendigvis den oprindelige plan fra 2020. Datoer og klokkeslæt for kampene skal genbekræftes af Uefa.

* Udskydelsen har givet bøvl for Københavns værtskab, da Tour de France-starten også afvikles i den danske hovedstad næste år. Efter flere ugers forhandlinger mellem arrangørerne af de to megaevents og Københavns Kommune er parterne kommet frem til en løsning, så begge dele kan afholdes i byen næste år.

* Parken lægger græs til Danmarks tre gruppekampe mod Finland, Belgien og Rusland. Derudover skal der også spilles en ottendedelsfinale i nationalarenaen, men den kan Danmark ikke blive deltager i.

* Der er seks EM-grupper med fire hold i hver. De to bedste i hver gruppe samt de fire bedste af de seks treere kvalificerer sig til turneringens ottendedelsfinaler.

* Der er fundet 20 af de 24 deltagende nationer. De sidste fire nationer skulle være fundet ved playoffkampe i slutningen af marts, men de playoffkampe er udskudt på grund af coronavirus.

Kilde: Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa).

TIDSLINJE: 51 dages usikkerhed om EM-værtskab er ovre

Et mareridt for de danske landsholdsspillere og landsholdsfans er forbi. De kan glæde sig over, at København beholder sit værtskab for fire kampe ved EM i fodbold næste år, herunder Danmarks tre gruppekampe.

Her er en tidslinje over mere end syv ugers kamp for at bevare Københavns EM-værtskab:

* 17. marts: Efter flere dage med tiltagende rygter meddeler Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa), at EM er udskudt fra sommeren 2020 til sommeren 2021 på grund af coronavirus. Alle værtsbyer skal senest 30. april bekræfte, at de ønsker at beholde værtskabet.

* 17. marts: I timerne efter udsættelsen sår Dansk Boldspil-Unions (DBU) formand, Jesper Møller, tvivl om, hvorvidt København kan beholde værtskabet.

* 23. marts: Der fyres 30 medarbejdere i den danske Euro 2020-organisation. De resterende ti medarbejdere skal arbejde med at skabe forudsætninger for, at København kan beholde EM-værtskabet.

* 3. april: DBU meddeler Uefa, at fodboldforbundet, Sport Event Danmark, Københavns Kommune og Parken fortsat er interesseret i EM-værtskabet. Jesper Møller siger dog samtidig, 'at der fortsat er et godt stykke vej endnu til en endelig aftale'.

* 23. april: Jesper Møller vurderer det som 50/50, om København beholder EM-værtskabet. Dagen efter påpeger han, at hans sandsynlighedsvurdering faktisk er dobbelt så optimistisk, som den var en måned forinden.

* 26. april: Tour de France-arrangøren bekræfter, at Tour-starten i København begynder 2. juli næste år som planlagt. Det er Tour-starten, som giver problemer for EM, fordi begge megaevents ønsker stor synlighed i Københavns gader i ugevis i sommeren 2021.

* 29. april: Efter at have knoklet i døgndrift for at få enderne mellem Tour-arrangør ASO og EM-arrangør Uefa til at mødes får DBU dagen før deadline forlænget svarfristen til Uefa indtil 8. maj.

* 7. maj: DBU bekræfter endegyldigt sit EM-værtskab over for Uefa som den sidste af de 12 EM-værtsbyer, så der både vil være EM-kampe og Tour de France-start i den danske hovedstad næste sommer.

Kilder: Uefa, DBU, DR og Ritzau.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+