Britisk cykelsport beskyldt for indgroet sexisme

Den tidligere toprytter Emma Pooley mener, at British Cycling i mange år har været ligeglad med kvinderne

Emma Pooley har selv været på det britiske landshold i mange år og har en stærk holdning til den kritik, der i disse dage er af ledelsen. (Foto: Thomas Sjørup)
Emma Pooley har selv været på det britiske landshold i mange år og har en stærk holdning til den kritik, der i disse dage er af ledelsen. (Foto: Thomas Sjørup)
Følg Cykling

Der er gennem en årrække blevet gjort stor forskel på mandlige og kvindelige cykelryttere i Storbritannien.

Det mener den tidligere kvindelige cykelstjerne Emma Pooley, der står frem, efter at den tekniske direktør Shane Sutton netop er blevet suspenderet i cykelforbundet British Cycling i en sag om sexistiske kommentarer.

33-årige Emma Pooley mener ikke, at problemet stopper med Shane Sutton.

- Jeg synes, at det er meget større end ham, siger Pooley til avisen The Guardian.

- Hvis man vil stille spørgsmålstegn ved Shane Sutton, så bør man også gøre det til Dave Brailsford, siger hun med henvisning til manageren for det succesfulde cykelhold Team Sky.

Som direktør for British Cycling var Brailsford i 2010 med til at søsætte Team Sky, og frem til 2014 fungerede han både som direktør i cykelforbundet og manager hos Team Sky.

- Jeg ønsker, at man havde stillet flere spørgsmål til ham, før man slog ham til ridder og han skiftede til Sky. Dengang han kørte British Cycling, var der ikke noget Team Sky for kvinder, siger Pooley.

Tidligere Sky-træner suspenderet for sexisme

I løbet af sin karriere kørte Emma Pooley for de to professionelle hold, Cervelo TestTeam og Lotto Belisol, der både havde haft et mande- og et kvindehold.

- Hvorfor var der ikke nogen, der spurgte, hvorfor et statsligt finansieret organ som British Cycling gik sammen med et sponsorstøttet hold - Sky - med det formål at få en britisk vinder af Tour de France inden for fem år.

- Hvorfor var der ikke en lignende plan for kvinder? spørger Emma Pooley.

I Team Skys første leveår i 2010 vandt Pooley en masse sejre, men i Giro d'Italia måtte hun flere gange nøjes med andenpladsen.

- Giro d'Italia var det vigtigste løb på kvindesiden, men hvor var støtten henne? Jeg blev to gange nummer to, men ingen fra British Cycling tilbød at sætte et hold sammen, så jeg kunne vinde det, siger hun.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind