Brølstærk verdensmester knuste konkurrenterne

Et forrygende Flandern Rundt blev på smukkeste vis vundet af slovakken Peter Sagan i den regnbuefarvede verdensmestertrøje

Sagan, som på billedet kører først over stregen i Gent-Wevelgem, vandt søndag sit første monument, da han sejrede i Flandern Rundt. (Foto: All Over).
Sagan, som på billedet kører først over stregen i Gent-Wevelgem, vandt søndag sit første monument, da han sejrede i Flandern Rundt. (Foto: All Over).

En perlerække af sekundære placeringer sluttede i sidste uge med sejren i Gent-Wevelgem, og søndag understregede verdensmester Peter Sagan, at han ikke er ramt af regnbuetrøjens forbandelse. I Oudenaarde kørte slovakken over stregen som vinder af verdens måske største endagsløb, monumentet Flandern Rundt, og han levede dermed omsider op til sit potentiale som sin generations største klassikerrytter.

Sagan (Tinkoff) satte sit afgørende angreb ind på løbets sidste stigning, Paterberg, hvor udbrudskammeraten Sep Vanmarcke (LottoNL) gik død på det stejleste stykke. Alene nåede Sagan toppen, og derpå ventede 13 kilometer på asfalt ind til målstregen. Et nervepirrende ridt, hvor tempofænomenet Fabian Cancellara (Trek) satte alt ind på at nå op. Vanmarcke hægtede sig på og tog pligtskyldigt sine føringer, men det var Cancellara, der var lokomotivet.

Selv om Sagan undertiden syntes at have mistet pusten, holdt han stand hele vejen til mål og kunne triumferende køre over stregen som vinder.

Favoritter udgik
Langt tidligere i løbet var flere store navne styrtet og udgået. Det gjaldt først og fremmest Greg Van Avermaet (BMC), som med 103 kilometer til mål røg ned blandt en flok holdkammerater og brækkede kravebenet. Endnu tidligere var Milano-Sanremo-vinder Arnaud Démare (FDJ) udgået, og også stortalentet og sidste års nummer fem, Tiesj Benoot (Lotto-Soudal), styrtede og udgik.

Greg Van Avermaet vandt Omloop Het Nieuwsblad i februar og siden Tirreno-Adriatico. Nu er hans sæson efter alt at dømme sat i bero efter et styrt. (Foto: AP). Cykling Hulkende storfavorit ude af Flandern Rundt

Benoots fravær drev hans rutinerede holdkammerat André Greipel til at gribe chancen. Han angreb på Berendries-stigningen med 94 km til mål, hvilket skabte omvæltninger i front af løbet. Kun én rytter fra dagens lange udbrud, nemlig Hugo Houle (Ag2r), holdt sig inde i kampen og sikrede sig plads i en ny udbrydergruppe, som med 60 kilometer til mål havde knapt tre minutters forspring til feltet.

Feltets intensive jagt og positionskamp frem mod Oude Kwaremont-stigningen mindskede dog bid for bid forspringet, men de gav ikke op forude. Et par stykker faldt fra, men så sejlivet var udbruddet dog, at verdensmester Peter Sagan (Tinkoff) hen mod den sidste passage af Oude Kwaremont-stigningen sled sig op til det sammen med Michal Kwiatkowski (Sky) og Sep Vanmarcke (LottoNL).

20 kilometer fra mål sad otte ryttere i front med et forspring på et halvt minut til feltet, nemlig Sagan, Vanmarcke, Vandenbergh (Etixx), Kwiatkowski (Sky), Van Baarle (Cannondale), Greipel, Erviti (Movistar) og Claeys (Wanty).

Fabian Cancellara vinder i 2014 sin tredje sejr i Flandern Rundt. Han besejrer i spurten Greg Van Avermaet og Sep Vanmarcke. Alle tre er i favoritfeltet igen i år. (Foto: AP). Cykling Flandern Rundt: Her er favoritterne

I feltet udførte Fuglsang og Michael Mørkøv et stort arbejde for deres holdkaptajner Lars Boom (Astana) og Alexander Kristoff (Katusha) fem mod finalen. På Oude Kwaremont rev Sagan og Vanmarcke sig fri og kørte væk, og ud af feltet skød pludselig storfavoritten Fabian Cancellara (Trek) i erkendelse af, at det afgørende moment i løbet var nået.

Cancellara fik umiddelbart ikke kontakt til de to i front, og på det lange, asfalterede stræk hen mod løbets sidste stigning, Paterberg, lykkedes det heller ikke det schweiziske tempofænomen at nå op. I stedet blev han indhentet af Niki Terpstra (Etixx), Clays og Erviti. De fire indledte en vild jagt på Sagan og Vanmarcke, som med 14 kilometer til mål havde 15 sekunders forspring.

På Paterberg gik Vanmarcke pludselig helt i stå, da Sagan pludselig rykkede, og med Cancellara hastigt rykkende frem bagfra, var der fornyet spænding om udfaldet. Men på de sidste kilometer, var der ingen tvivl om, at Sagan var dagens stærkeste rytter.

Fabian Cancellara blev nummer to, mens Vanmarcke blev nummer tre.

14 kommentarer
Vis kommentarer