Contador fik særbehandling efter dopingtest

Den spanske stjerne kæmpede en brav kamp for frifindelse i 2010 efter positiv dopingprøve og modtog særbehandling undervejs, afslører kritisk rapport

Andy Schleck skeler misundeligt til Contador på podiet i Paris i juli 2010. Siden blev Contador frataget sejren, der i stedet gik til Schleck. (Foto: AP)
Andy Schleck skeler misundeligt til Contador på podiet i Paris i juli 2010. Siden blev Contador frataget sejren, der i stedet gik til Schleck. (Foto: AP)

Havde det ikke været for den tyske tv-station ARD og i særdeleshed det internationale antidoping-agentur, WADA, var Alberto Contador måske stadig indehaver af Tour de France-titlen fra 2010.

Spanieren vandt som bekendt løbet foran Andy Schleck, men blev siden frataget sejren som følge af den meget berømte 'bøf-sag' om Clenbuterol i blodet.

Cykelsportens uafhængige reformkommission, CIRC, har natten til mandag udgivet sin 228 sider-lange rapport, og her hævdes det, at spanieren havde lettere vilkår end andre ryttere, der gennem tiden er blevet testet positiv.

Der står blandt andet, at konklusionerne af Contadors test 21. juli 2010 ikke var blevet offentliggjort, hvis det havde været op til UCI alene. Alene baseret på Clenbuterol-indholdet ønskede UCI ikke at åbne en sag, fordi man var bange for at begå fejl.

Se også: Afsløring: UCI-toppen holdt hånden over Armstrong

Se også: Efter Kyllingens afsløring: UCI-læge sat i skammekrogen

 

Hemmeligt møde med UCI
Contador blev testet på løbets sidste hviledag, hvorefter prøven sammen med alle andre foretaget på de to hviledage i løbet blev sendt til Köln i Tyskland.

Efter løbet blev Contador 24. august kontaktet af UCI, der satte et hemmeligt møde op med ham to dage senere. Dette som følge af såkaldt Adverse Analytical Finding, AAF. Eller på dansk: For at forklare Contador, at der var fundet ulovlige medikamenter i hans prøve.

Som det kom frem i medierne, forsøgte Contador efterfølgende at bortforklare sin prøve og det positive resultat med indtagelsen af en bøf, ligesom forsvaret argumenterede for, at indholdet af Clenbuterol i hans blod var en så lille mængde, at det umuligt kunne have gjort en forskel på landevejen.

Det var dog aldrig blevet offentlig kendt, hvis ikke WADA's advokater havde presset på for at få det offentliggjort. Også ARD havde fået nys om historien, hvilket var stærkt medvirkende til, at UCI nødtvungent måtte fortælle historien.

Derfor måtte Contador 30. september se UCI gå ud i en pressemeddelelse og bekendtgøre, at spanieren var blevet testet positiv.

Dn excentriske milliardær Oleg Tinkov (Foto: RIA-Archive) Sport og Spil Cykelsportens skøre rigmænd

Se også: Contador: Jeg har ikke mistet mine sejre

 

Udtaler kritik af UCI
CIRC-rapporten udtaler kritik af UCI, fordi unionens særbehandling af Contador er 'et godt eksempel på dårlig public management i en krisesituation', som rapporten skriver.

Man stiller yderst relevant spørgsmålet, hvorfor Contador ikke blev omfattet af de samme regler, der gælder alle andre professionelle cykelryttere.

Contador nægtede ethvert kendskab til dopingmisbrug. Den spanske cykelunion, RFEC, foreslog i begyndelsen af 2011, at Contador skulle straffes med et års karantæne. Det appellerede stjernen og blev siden frikendt af den nationale union. UCI og WADA appellerede beslutningen til den internationale sportsdomstol, CAS, der efter flere udsættelser i begyndelsen af 2012 besluttede at idømme ham to års karatæne med tilbagevirkende kraft.

Han blev frataget alle resultater opnået i den periode, inklusive Tour-sejren i 2010, femtepladsen i løbet året efter samt Giro d'Italia-sejren i 2011.Han blev suspenderet fra Team Saxo Bank, som han dog siden vendte tilbage til.

– For mig har det været gode år med forskellige oplevelser og øjeblikke. Jeg har altid haft det godt med Bjarne. Lige fra første gang vi snakkede. Vi har stor tillid til hinanden. Jeg stoler på ham, og han stoler på mig, og det er vigtigt. Sport og Spil Contador: Sådan er det at køre for Bjarne

Der er 'masser af bank' i Bjarne Riis, som har tjent millioner på en karriere fyldt med doping og løgnehistorier. (Arkivfoto: Claus Bonnerup) Cykling Rig på løgn: Bjarne Riis har tjent 150 millioner

12 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere