Cykel-boss udsætter kamp mod farlig medicin

UCI-præsident David Lappartients højt profilerede kamp mod medicinmisbrug i det professionelle felt begynder ikke som planlagt i januar

UCI-præsident David Lappartient varslede under årets Tour de France, at årsskiftet 2018-2019 ville blive en milepæl i kampen mod kortison og tramadol. Nu er pælen foreløbig rykket til 1. marts. Foto: Ritzau Scanpix.
UCI-præsident David Lappartient varslede under årets Tour de France, at årsskiftet 2018-2019 ville blive en milepæl i kampen mod kortison og tramadol. Nu er pælen foreløbig rykket til 1. marts. Foto: Ritzau Scanpix.
Følg Cykling

Det kommende årsskifte skulle have været et vendepunkt i professionel cykelsport, idet den formodet udbredte brug af det vanedannende tramadol skulle være fortid i sporten.

Præsidenten for den internationale cykleunion, UCI, David Lappartient, varslede under Tour de France et forbud mod den smertestillende medicin, som har samme virkning som morfin.

Ryttere, der efter 1. januar blev testet positive for tramadol, ville blive nægtet starttilladelse af sundhedsmæssige årsager, lovede Lappartient i Ekstra Bladet.

Nu er skæringsdatoen flyttet til 1. marts, fortæller Lappartient i den italienske avis Gazzetta dello Sport ifølge cyclingnews.com.

- Der er medicinske, tekniske og juridiske aspekter, som vi må granske nøje, siger Lappartient som begrundelse for udskydelsen.

Det internationale antidopingagentur, WADA, afviser at føje tramadol til listen over forbudte stoffer, hvorfor en positiv test ikke vil føre til en dopingsag. Den vil alene forhindre rytteren i at stille op i løb i en kortere periode. Begrundelsen er, at tramadol er sløvende og derfor kan føre til styrt i feltet.

- En test kræver blot en dråbe blod taget fra en finger. Testen vil blive udført før eller efter et løb. Enhver, der er over grænseværdien, vil blive udelukket fra løbet eller diskvalificeret efterfølgende, siger Lappartient til Gazzetta dello Sport.

Det er værd at bemærke, at UCI agter at operere med en grænseværdi, hvilket må betyde, at det vanedannende stof ikke som sådan bliver forbudt i sporten. Brugen af stoffet skal øjensynligt blot begrænses til et minimum i løb.

Ekstra Bladet har jagtet en uddybning af Lappartients udtalelser, men UCI-pressechef Louis Chenaille har som sædvanligt ikke reageret på opkald.

Tramadol er et smertestillende præparat af typen opioider, som også omfatter morfin. Ofte betegnes tramadol som ’lavpotent’, mens morfin beskrives som et ’højpotent’ opioid.

Smerteekspert Gitte Handberg fra Odense Universitetshospital slog imidlertid fast i Politiken sidste år, at ’det er misvisende at kalde tramadol for et ’svagt opioid’. Tramadol har helt de samme virkninger og helt de samme bivirkninger som morfin.'

Tramadol blev i cykelsportskredse kendt, da ryttere i 2017 fortalte om udbredt brug af stoffet på Team Sky og det britiske landshold. Det fik en komite nedsat af det britiske parlament til at anbefale WADA at indføre et forbud mod tramadol.

Ny præsident i offensiven: Vil forbyde ’licens til doping’

Kyllingen efter ny Team Sky-afsløring: 'Der kommer mere'

Stjernens bøn efter kæmpe skandale: 'I øjeblikket ser jeg ingen anden vej'

Tour-vinder afsløret: Behandlet med kortison i fire år

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind