Cykelboss: Forkert at udelukke Riis

Sportsdirektør Philippe Mauduit, som i fire år arbejdede for Bjarne Riis, forsvarer sin tidligere chef, som de danske antidopingmyndigheder gerne ser erklæret uegnet til at arbejde i cykelsporten

Bjarne Riis har en plads i sporten, mener tidligere allieret og nuværende cykelboss Philippe Mauduit (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Bjarne Riis har en plads i sporten, mener tidligere allieret og nuværende cykelboss Philippe Mauduit (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Anti Doping Danmark (ADD) ser gerne, at Bjarne Riis bliver erklæret uegnet til at arbejde i cykelsporten, fordi han efter ADD's mening ikke vil kaste fuldt lys over sin plettede fortid.

Det ville dog være en fejltagelse at udelukke Riis, mener den franske sportsdirektør Philippe Mauduit, som efter fire år i Bjarne Riis' tjeneste nu arbejder på det italienske Lampre-mandskab.

- Hvis Riis har et projekt og forsøger et comeback, vil det være en fejl at nægte ham muligheden og erklære ham uvelkommen i cykelsporten. Han er jo netop et godt eksempel i antidopingarbejdet, siger Mauduit, som mener, at Riis er beviset på, at noget dårligt kan vendes til noget godt.

ADD-direktør Michael Ask ved offentliggørelsen af den længe ventede 'Rapport om doping i dansk cykelsport 1998-2015' i juni. (Foto: Polfoto). Cykling - 9. okt. 2015 - kl. 07:31 Antidoping-boss gruer for comeback: Problematisk, Riis!

- Riis ved bedre end de fleste, hvad der godt og skidt. Han har gjort sig erfaringer med begge dele i livet. Der er folk, der aldrig forandrer sig og ikke kan forandre sig. Og der er andre, der erkender, at de har begået fejl, og så ændrer deres liv og drejer det ind på det rette spor, siger Mauduit.

Han kom til Team Saxo Bank i 2011 som afløser for Kim Andersen, der havde taget det halve af Riis' hold med til det luxembourgske Leopard Trek. Mauduit indtog en ledende rolle på holdet som Riis' højrehånd, og han oplevede udelukkende en stærk antidoping-holdning hos den danske teamejer, siger han.

- Han har i min tid altid været helt utvetydig i sine meldinger til ryttere og til staben: 'Doping er fortid. Brug doping, og du er ude', siger Philippe Mauduit.

Oleg Tinkov under Tour de France 2015, hvor han som sædvanligt optrådte som om, han selv var stjernen på holdet. (Foto: Tariq Mikkel Khan). Cykling - 9. okt. 2015 - kl. 13:27 Riis lurer i kulissen: Derfor vil Tinkov sælge

- Han har indrømmet, at han begik fejl i sin karriere, men han er også gået forrest i kampen for en dopingfri sport. Jeg kender ham som manden, der indstiftede et antidopingprogram, som siden blev til det biologiske pas.

- Da jeg arbejdede for ham, var han meget klar i mælet, når det gjaldt doping: 'Den tid er ovre', sagde han. Jeg kender ham kun som en mand, der bekæmper doping, siger Philippe Mauduit, som var en af Riis' fortrolige på Tinkoff-Saxo, og måske derfor blev strittet ud ved førstgivne lejlighed, da Oleg Tinkov havde købt holdet.

Den franske sportsdirektør ved intet, om Riis' eventuelle planer for et comeback. Det er ved at være nogen tid siden, han har talt med Riis, siger Mauduit, men alligevel føler han sig overbevist om, at danskeren ikke er tilbage allerede i 2016.

- Jeg tror slet ikke, at Bjarne vil i gang igen allerede nu. Jeg tror, han griber muligheden for at holde en pause, siger Mauduit.

Forrige uge kom det frem, at Riis kan være at finde som holdejer igen inden for en overskuelig fremtid.

Bjarne Riis og Oleg Tinkov kørte parløb i knap tre år, inden deres veje skiltes med Riis' fyring i foråret. (Foto: Claus Bonnerup) Cykling - 8. okt. 2015 - kl. 07:46 Tinkov svarer på Riis-rygter: Skøre danske journalister

1 af 2 Philippe Mauduit på job for Tinkoff-Saxo i Tour de France 2014. Det blev hans sidste for holdet, som et halvt år tidligere var solgt til russiske Oleg Tinkov. (Foto: Claus Bonnerup).
2 af 2 Bjarne Riis har en plads i sporten, mener tidligere allieret og nuværende cykelboss Philippe Mauduit (Foto: Tariq Mikkel Khan)
23 kommentarer
Vis kommentarer