Cykelstjerne nægtet lån af doping-forskrækket bank

Den tyske supersprinter André Greipel har på egen krop mærket at være jaget vildt i sit hjemland, hvor ingen kender ham, og hvor han helst ikke reklamerer med, at han er cykelrytter

André Greipel har gennem de seneste fem år været en af verdens mest vindende cykelryttere - men han kunne ikke få et lån i sin bank, fordi han ikke kan betale pengene tilbage, når han bliver taget for doping. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
André Greipel har gennem de seneste fem år været en af verdens mest vindende cykelryttere - men han kunne ikke få et lån i sin bank, fordi han ikke kan betale pengene tilbage, når han bliver taget for doping. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Det har i sandhed ikke været nemt at være tysk cykelrytter de seneste år.

Efter dopingskandalerne sidst i 1990'erne og i starten af det nye årtusinde trak landets tv-stationer stikket og nægtede at sende Tour de France, som ellers er det helt store løb for cykelfans verden over.

Samtidig rejste der sig en stemning i landet, hvor cykelryttere blev sidestillet med snydere - det fik Lotto-Soudals stjernesprinter André Greipel med al ønskelig tydelighed at føle.

For selv om han i dag er en feteret superstjerne i cykel-verdenen med følgende million-gage, så mærkede han intet af det hjemme i Tyskland, da han gik i banken for at optage et lån, så han kunne købe et hus.

- Jeg gik i banken for at få et lån og sagde, at jeg var god for det. Men de nægtede mig det. 'På et tidspunkt bliver du taget for doping, og så kan du ikke betale os tilbage, fik jeg slynget i ansigtet, siger André Greipel i et interview med den belgiske avis Het Nieuwsblad.

Hansen spillede hovedrolle i sent festfyrværkeri

De seneste fem år har Lars Baks lynhurtige holdkammerat vundet etaper i Tour de France - i år var han helt suveræn og tog fire sejre. Men den berømmelse, det har skabt blandt cykel-entusiaster, føler han ikke i Tyskland, hvor han efterfølgende ikke en eneste gang fået en henvendelse om at blive interviewet til tv - mens kun et enkelt cykelmagasin har ønsket at interviewe ham.

Her er stemningen omkring cykelryttere nemlig en helt anden. Her tæller kun kritiske vinkler om doping - og det har de senere års succes i Touren ikke kunnet lave om på.

- Man de har haft chancer nok. Det blev til syv tyske sejre i Touren i 2014, seks i 2013 og tre i 2012. Det virker som om, at tyske journalister er blevet beordret til at gå hårdt til os. Alt var dårligt, alt var negativt, siger Greipel.

Styrt koster Chris Froome: Melder afbud til VM

Den erkendelse er kommet netop på grund af de mange dopingsager, der indtraf, før Greipel og hans generation af cykelryttere blev professionelle.

Derfor har han ved flere lejligheder ikke præsenteret sig som cykelrytter, men som idrætsudøver for at undgå ubehagelige spørgsmål.

- Cykelryttere er ikke kendisser i Tyskland. De fleste ved ingenting om cykling. De tror, at cykel-sæsonen kun varer en måned, juli. Touren er det eneste, de har hørt om. De aner ikke, at det foregår hele året. I Tyskland er det kun fodbold, der tæller, siger André Greipel.