Under stor dramatik splintredes Bjarne Riis’ succeshold i 2010, da det kort før Tour de France stod klart, at en stribe ryttere, heriblandt Jakob Fuglsang, året efter ville forlade Riis for at tilslutte sig et luxembourgsk storhold under opbygning.
Den danske manager havde i 2008 under Danmark Rundt hyret Fuglsang for de kommende to sæsoner for beskedne 80.000 euro årligt. Allerede i efteråret 2009 stod Riis parat med en ny kontrakt for 2010, 2011 og 2012 til en samlet sum af en million euro.
Kontrakten blev imidlertid aldrig underskrevet, og andre hold meldte sig på banen. Team Sky var interesseret, og det samme var det amerikanske Garmin-hold. Og så meldte den luxembourgske rigmand Flavio Becca sig på banen med et tilbud på 600.000 euro årligt.
I sin selvbiografi, som netop er udkommet, fortæller Fuglsang i kapitlet ‘Judas-skiftet’ om sin beslutning om at følge blandt andre Andy og Fränk Schleck til Luxembourg. Her følger et uddrag af kapitlet gengivet med tilladelse fra Politikens Forlag, som udgiver bogen:
‘Bjarne sad i sportsdirektørbilen bag mig, da jeg blev danmarksmester i enkeltstart. Jeg var i superform og vidste, at jeg skulle køre mit første Tour de France kort tid efter. Det spillede virkelig for mig. Efter løbet tog jeg Bjarne til side og fortalte ham, at jeg havde fået et andet kontrakttilbud. Han havde luret, at der ville komme et nyt luxembourgsk storhold, og han vidste også, at holdet var på jagt efter hans ryttere og personale. Jeg fortalte, hvad de havde tilbudt mig i løn.
Han blev stille og tænkte over det. Bjarnes kunstpauser er lidt længere end andres.
- Det tilbud vil jeg gerne matche, sagde han så.
Han var med andre ord parat til at hæve sit oprindelige tilbud i den kontrakt, som vi aldrig fik skrevet under, til næsten det dobbelte: 600.000 euro om året. Og jeg stod pludselig med tilbud fra to store hold, som jeg gerne ville køre på.
Problemet var bare, at Bjarne stadig ikke havde en sponsor til den følgende sæson, og det forlød, at han tog til Tour de France i 2010 uden at vide, om han overhovedet havde et hold i 2011. Jeg kunne mærke, at han ikke var til stede på samme måde, som han havde været tidligere. Jeg havde ikke kendt ham så længe, men de, der havde været på holdet i flere år, sagde, at han ikke var den samme som før. Det var, som om han havde mistet noget af gnisten. Sikkert fordi han kæmpede for at finde en ny sponsor og derfor overlod det sportslige til andre.
For mig var det ikke desto mindre et svært valg, for jeg havde det godt med at køre for Bjarnes hold. Jeg var i syv sind.
Dagen efter DM-landevejsløbet havde jeg et telefonmøde med Flavio Becca og Brian Nygaard, som havde skiftet job igen og var blevet direktør i Flavios projekt. Det hele gik pludselig meget stærkt.
Jeg fortalte, at jeg havde fået et nyt tilbud fra Bjarne.
- Hvad skal der til for, at du skriver under nu, spurgte Flavio.
- Hvis I vil give lidt mere, indledte jeg forsigtigt.
- Okay, du får 100.000 euro mere om året.
Nu kunne jeg efterhånden ikke presse den mere, så jeg sagde ja til deres tilbud, som de faxede med det samme.
Rent formelt må man først skrive under på en kontrakt med et nyt hold fra den 1. august, så de sendte mig en slags præ-kontrakt. Det var dog gået lidt for hurtigt i telefonen, hvor der var lidt dårlig forbindelse, så jeg havde ikke forstået, at Flavio havde tilbudt en treårig kontrakt til 700.000 euro om året plus nogle bonusordninger. Det var en vild kontrakt, men sådan som min karriere var startet på landevejen, tænkte jeg, at jeg gerne ville nøjes med to år, så jeg potentielt kunne forhandle en endnu bedre kontrakt.
Det var Flavio og Brian ikke helt tilfredse med. De ville have mig i tre år. Jeg stod fast, men måtte give afkald på nogle bonusordninger for at komme ned på to år. Så var vi enige. Få dage før jeg skulle køre mit første Tour de France for Bjarne, skrev jeg under på, at jeg de følgende to år ville køre med Andy og Fränk i Luxembourg.
Det var en forløsning, og jeg var ellevild over min nye kontrakt. Det viste sig, at jeg ikke var den eneste rytter fra Saxo Bank, der havde ligget i forhandlinger med Flavio og Brian. Foruden Andy, Fränk og mig skrev også Jens Voigt, Stuart O’Grady, Anders Lund, Dominic Klemme og senere på året også Fabian Cancellara kontrakt med det, der i første omgang blev kaldt “The Luxembourg Pro Cycling Project”.
Fabian lavede en kæmpe historie ud af det. Han havde kontrakt med Bjarne i 2011, men det lykkedes ham at presse sig ud af kontrakten, så han kunne komme til Luxembourg.
Blandt sportsdirektørerne forlod ikke bare Kim Andersen, men også Lars Michaelsen holdet. Jeg vidste godt, at vi var flere fra Saxo Bank, der var i kontakt med Flavio og Brian undervejs, men jeg anede ikke, at det var så mange.
Bjarne var ved at miste grebet og blev mere og mere fraværende. Inden Tour de France fyrede han Kim Andersen. Han følte sig forrådt og ville ikke have ham med, fordi han var med til at opbygge et nyt konkurrerende hold.
Da vi mødtes til Tour-starten i Rotterdam, fortalte jeg ham om min beslutning.
- Bjarne, jeg tager sgu med Frank og Andy, for deres nye hold lagde en smule oveni, og jeg har lyst til at køre med dem.
Bjarne er Bjarne, så han sagde ikke så meget. Han virkede hverken sur eller fornærmet. Jeg synes egentlig aldrig, at Bjarne har været bitter på nogen, og hvis han har, er han hurtigt kommet sig over det. Men nu stod han i en kritisk situation, fordi hans hold var ved at falde fra hinanden.
Inden starten kaldte han hele holdet til møde på vores hotel. Han sagde, at han havde talt med Andy og Fränk, og at de var blevet enige om at lægge al kontraktsnak til side under Touren.
- Det kan godt være, at der er nogen, der tager andre steder hen næste sæson, men målet er stadig, at vi skal vinde det her Tour de France, sagde han.
Det var den rigtige måde at samle holdet på. Det nyttede ikke noget, at vi kørte rundt og tænkte på fremtiden. Vi var nødt til at koncentrere os om det løb, vi skulle i gang med. Jeg havde selv haft så meget fokus på mine kontraktforhandlinger, at jeg nærmest ikke havde nået at forholde mig til, at jeg skulle have debut i Tour de France, verdens største cykelløb, som jeg havde set i fjernsynet, siden jeg var barn.’
Fuglsang efter kæmpe triumf: Derfor vandt jeg
Dansk cykeloptur fortsætter: Nyt flot resultat
Smadrede Tour-feltet med klassekørsel: Nu advarer han