De 15 vigtigste ting, du skal vide om doping-rapporten

228 sider fylder rapporten fra cykelsportens uafhængige reformkommission. Her er hovedpunkterne i den længe ventede rapport

Lance Armstrong er et af fokuspunkterne i den ventede CIRC-rapport (Foto: AP)
Lance Armstrong er et af fokuspunkterne i den ventede CIRC-rapport (Foto: AP)

Meget i den længe ventede CIRC-rapport er gamle nyheder under ny overskrift, men de 228 sider om doping og korruption i cykelsporten runder dog også nogle gamle myter og skuer ind i fremtiden, så de 22 millioner kroner, som rapporten har kostet, er ikke helt spildt.

Se også: Dansk doping-undersøgelse omsider slut

Man kan for eksempel få bekræftet, at tidligere UCI-boss Pat McQuaid var en svag leder og en marionetdukke for sin magtsyge forænger på præsidentposten, Hein Verbruggen. Breve til McQuaid blev leveret i kopi til Verbruggen, som ofte svarede direkte på McQuaids vegne eller skrev et udkast, som McQuaid så kunne brygge videre på.

Se også: Armstrong: Flere skal frem med sandheden

McQuaid formåede aldrig, fastslår rapporten, at etablere sin egen ledelsesstil, da han var præsident fra 2006-2013. Både McQuaid og Hein Verbruggen var følgagtige over for Lance Armstrong, og de bøjede reglerne og forsvarede ham indædt mod dopingbeskyldninger i de syv år, da han sad på Tour-tronen.

Se også: 'Bjarne Riis er en af vinderne'

At McQuaid og Verbruggen også var gennemkorrupte har CIRC-kommissionen imidlertid ikke kunnet føre bevis for. Dog fastslår CIRC, at McQuaid bøjede reglerne, da han i 2009 tillod Armstrong et comeback i Tour Down Under, selv om amerikaneren på det tidspunkt ikke i tilstrækkeligt lang tid havde været underlagt antidopingmyndighedernes opsyn via det biologiske pas.

Armstrongs deltagelse i Tour Down Under blev annonceret en formiddag, mens Armstrongs overraskende deltagelse i cykelløbet Tour of Ireland blev annoceret om eftermiddagen. Tour of Ireland arrangeres af Pat McQuaids bror.

Ikke en eneste dopingsynder har i øvrigt benyttet sig af muligheden for at tilstå over for CIRC og til gengæld modtage en kortere karantæne end de to år, der er sædvane.

Se også: Cult-stjerne: Sporten er endelig på rette spor

1 af 2 Ireren Pat McQuaid gjorde sit bedste, men hans bedste var ikke godt nok: CIRC-rapporten stempler ham som en svag leder. (Foto: AP).
2 af 2 Lance Armstrong er et af fokuspunkterne i den ventede CIRC-rapport (Foto: AP)
9 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere