De gode mod de onde: Ingen kan lide Fuglsangs hold

Flere år med dopingskandaler har givet syd- og østeuropæiske ryttere et blakket ry. Michael Rasmussen giver her en forklaring på, hvorfor Jakob Fuglsans hold Astana er upopulær blandt kollegaerne

Jakob Fuglsangs Astana har et blakket ry i cykelsporten. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Jakob Fuglsangs Astana har et blakket ry i cykelsporten. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

'BLIV HJEMME resten af sæsonen, din smalsporede, egoistiske klaphat'. Det kunne være et citat af Bernard Hinault, den ubestridte og højt respekterede leder i feltet i 1980' erne.

Eller Lance Armstrong, som havde flest stjerner på skuldrene 20 år senere. Eller måske en Grand Tour-vinder i dag, som i kraft af sine sportslige resultater har vundet respekt og autoritet.

Men nej, citatet blev leveret på Twitter for et par uger siden af den irske nulbon Matt Brammeier - og det var rettet mod et af feltets største navne, nemlig den italienske Astana-rytter Vincenzo Nibali, som har både Giro-, Tour-, Vuelta- og en klassikersejr på rekordlisten. Anledningen var Nibalis utilfredshed med aflysning af en etape i Tirreno-Adriatico på grund af uvejr i overensstemmelse med UCI's nye ' extreme weather protocol'.

Hvis nu Brammeier var blevet sablet ned af kolleger og fans for sit gemene angreb, var episoden ligegyldig. Det skete bare ikke.

Tværtimod gik tweetet viralt og fik læssevis af positive tilkendegivelser på de sociale medier fra især engelsktalende ryttere og fans.

Brammeier, som vel ellers kun huskes for sin spektakulære kortslutning under sidste års Tour of Utah, hvor han glemte at bremse på en nedkørsel og tordnede ind i siden på en bil, nåede et højdepunkt i karrieren.

Bliver han fremtidens danske klassikerkonge? (Foto: All Over Press) Cykling Hylder dansk kæmpetalent: Han kører som en gud

STRIDEN HANDLER selvfølgelig om andet end dårligt vejr - som i øvrigt i den konkrete situation var langt fra at være ' ekstremt'. Den handler om en udtalt modvilje mod Astana og Astana-ryttere og ikke mindst manager Alexandre Vinokourov qua holdets dopingproblemer de senere år.

Den handler om en skillelinje mellem 'de gode' og 'de onde', hvor 'de gode' naturligvis er de engelsktalende, angelsakserne. ' De onde' er de øst-og sydeuropæiske hold, og det virker unægteligt, som om der bare gælder andre spilleregler for dem.

Sidste år var det newzealænderen Greg Henderson, der flød over med foragt for Astana.

Det skete, da Astana-rytteren Fabio Aru meldte afbud til Giro del Trentino på grund af sygdom og vendte tilbage og kørte som en motorcykel i Giroen. Mistanken om, at afbuddet skyldtes mistænkelige blodværdier, som Aru måtte holde skjult, kunne Henderson ikke undertrykke.

Han sendte på Twitter en sarkastisk, perfid hilsen til Aru med besked om, at han burde holde sig væk fra sporten for altid, hvis han ikke blev ' rask' - altså ren, dopingfri.

Hverken Aru eller Nibali er nogen sinde testet positive, men de kører åbenbart for det forkerte hold. Ingen har vel svært ved at forestille sig reaktionen, hvis et par østeuropæiske vandbærere på samme måde sværtede Chris Froome til uden andre beviser end mavefornemmelse og fordomme? Det ville sende en hvirvelvind af bestyrtelse og forargelse gennem hele cykelsporten.

Endnu en belgisk cykelrytter har mistet livet (Foto: All Over) Cykling Ny tragedie: Cykelrytter udgik kort før mål - nu er han død

ARU OG NIBALI lever sikkert fint med skulende blikke og hånlige bemærkninger, men der står meget mere på spil. Hvad nu, hvis ' de gode' med ' de rigtige' meninger også er dem, de sportslige myndigheder er mest lydhøre over for? Det ville ændre de sportslige vilkår og de sportslige resultater.

Det var præcis, hvad der skete i Tirreno- Adriatico. UCI's ' extreme weather protocol' blev taget i brug og kongeetapen aflyst, da et slemt uvejr blev varslet. Aflysningen betød, at bjergrytteren Nibali mistede chancen for samlet sejr, mens klassikerrytteren Greg Van Avermaet, som kører for angelsaksiske BMC, pludselig øjnede chance for en usædvanlig triumf. Uden en hård dag i de høje bjerge kunne han vinde den samlede sejr.

Astana brokkede sig ikke uden grund over aflysningen. Nibalis træner Paolo Slongo gjorde sig den ulejlighed at køre etapen igennem i bil, og ingen steder var ruten plaget af så ekstremt vejr, at der ikke kunne køres cykelløb på den. Det benyttede flere motionister sig af. Det ' ekstreme' vejr holdt heller ingen af de deltagende hold indendørs. Ingen var sneet inde, så alle hold kørte ud på en træningstur, og man har stadig til gode at se selfies af ryttere i ekstremt uvejr den dag.

NIBALIS INDSIGELSE var absolut valid, men alligevel blev han hånet af de rigtige meningers kompagni. Mange ryttere i feltet er glade for, at de blev hørt, men i dette tilfælde viste demokratiet sig at være noget skidt, for pludselig blev udfaldet af et cykelløb ændret på et meget tyndt grundlag.

Der er kørt masser af gode cykelløb i langt værre vejr end det, der drev arrangørerne til at aflyse etapen i Tirreno-Adriatico. ' Extreme weather protocol' blev fejlagtigt brugt den dag, og hvis det bliver normen fremover, at alene frygten for dårligt vejr kan aflyse et cykelløb, har sporten gravet sin egen grav.

Cykling Tinkov fortryder intet: Rytterne er vilde med mine tweets

Michael Valgren under Tour de France sidste år. Han måtte udgå på grund af sygdom kort før Paris, men i år får han efter alt at dømme endnu en chance i verdens største cykelløb. (Foto: Tariq Mikkel Khan). Sport og Spil Dansk toprytter i opgør med Tinkov

11 kommentarer
Vis kommentarer