Derfor Israel: Stinkende rig canadier fodrede Giro-arrangør

Kun takket være en gavmild, canadisk milliardær er Giro d’Italia – verdens næststørste etapeløb – rykket til Israel

Milliardæren Sylvan Adams har betalt millioner og atter millioner for at hente Giro d'Italia til Israel. Superstjernen Chris Froome, som Adams her hilser på før løbet, menes personligt at have fået op mod 15 millioner kroner for at stille op. Foto: imago/Sirotti/ All Over Press.
Milliardæren Sylvan Adams har betalt millioner og atter millioner for at hente Giro d'Italia til Israel. Superstjernen Chris Froome, som Adams her hilser på før løbet, menes personligt at have fået op mod 15 millioner kroner for at stille op. Foto: imago/Sirotti/ All Over Press.

Nogle af verdens største cykelstjerner funkler i disse dage i Israel, hvor Giro d’Italia til manges forbløffelse er skudt i gang i år. Området er et politisk minefelt med kun en spæd cykelkultur, men alligevel er den italienske Grand Tour altså søgt dertil for at afvikle tre etaper.

Forklaringen er den simple, at Giroen scorer kassen på den sære afstikker til det cykelsportslige uland. Den schweiziske avis Blick skriver, at ejendomsmatadoren og cykelsportsentusiasten Sylvan Adams har lagt 90 millioner kroner af egen lomme på bordet for at hente løbet til Israel.

Nyhedssitet themedialine.org skriver, at det samlede budget er på 150 millioner kroner, hvoraf Adams skal have betalt broderparten. Andre medier taler om et startgebyr til Giro-arrangør RCS Sport på 75 millioner kroner og dertil 15 millioner kroner i startbonus til Tour-kongen Chris Froome.

Dertil kommer udgifter til ændring af infrastruktur og ikke mindst sikkerhed i den politiske krudttønde. Ifølge cyclingnews.com er Giroen den største sikkerhedsopgave nogensinde for den israelske stat.

Prisen for den israelske Giro-start er således betydeligt højere end de 22 millioner kroner, som Giro-starten i Herning i 2012 kostede de danske skatteydere. Til yderligere sammenligning er det almindeligt kendt, at Tour-arrangør ASO kræver fire millioner euro – cirka 30 millioner kroner – for en Tour-start.

Den forsvarende mester, hollænderen Tom Dumoulin (Team Sunweb), under præsentationen af Giro-feltet forleden i Jerusalem. Foto: Ritzau Scanpix.
Den forsvarende mester, hollænderen Tom Dumoulin (Team Sunweb), under præsentationen af Giro-feltet forleden i Jerusalem. Foto: Ritzau Scanpix.
 

Cykelsport er canadiske Sylvan Adams’ store passion, og den ivrige og ganske habile amatørrytter bruger store summer på at skabe en cykelkultur i Israel, som han bosatte sig i for halvandet år siden. En sidegevinst ved hans store investering er, at hans eget legetøjshold, Israel Cycling Academy, i år er udtaget til at køre Giro d’Italia.

For 58-årige Sylvan Adams krævede det kun et greb i lommen at betale det høje Giro-gebyr. Han er milliardær og har tjent sin formue på ejendomshandler i Canada.

I forbindelse med Giro-starten i Jerusalem blev den italienske legende Gino Bartali gjort til æresborger i Israel, hvilket midt i festlighederne skabte en spinkel cykelsportslig forbindelse mellem Italien og Israel.

Baggrunden for udnævnelsen af den trefoldige Giro-vinder, som døde i 2000, er hans indsats for at redde forfulgte jøder fra de nazistiske dødslejre under Anden Verdenskrig. Bartali hjalp en modstandsgruppe med at fremstille falske identitetspapirer til jødiske familier, hvilket menes at have reddet hundredvis af mennesker fra den sikre død.

Bartali blev i 2013 erklæret ’retfærdig blandt nationerne’ af staten Israel, hvilket er en af landets fineste udmærkelser. 

Vincenzo Nibali vandt løbet i 2013 - i år kører han igen for at vinde hjemlandets store rundfart. (Foto: AP/Daniele Bottallo) Sport og Spil Giro d’Italia: Med mafiaen og Mussolini på bagsmækken

Hugo Koblet var en succesfuld herre, imens han stadig var på cyklen. Foto. Polfoto Sport og Spil Selvmord eller ulykke: Tour-vinder smadrede ind i træ

Orson Welles poserer foran det franske hold ved Tour de France i 1950. Fra venstre mod højre er det Emile Baffert, Paul Guiget, Louis Deprez, Louison Bobet, Robert Desbats, Raphaël Géminiani, Nello Lauredi, Apo Lazaridès, Jean Marinelli og Pierre Molineris. Foto: ROGER-VIOLLET Sport og Spil Vanvittig kaptajn: Beordrede hjælperytters tå amputeret

Froome skuffede på 1. etape. Foto: AP Cykling Storfavoritten fik forskrækkelse og floppede

Chris Froome ved Team Skys præsentation i tirsdags i Jerusalem. Briten har øjensynligt fået omkring 15 millioner kroner for at stille op til start i Giro d'Italia, som af uransagelige årsager begynder i et af verdens brændpunkter. Foto: Ariel Schalit/AP Michael Rasmussen I er hykleriske: I lader jer styre af pengene!

12 kommentarer
Vis kommentarer