Doping-mistænkt Riis-stjerne: Har haft lyst til at smadre alt

Roman Kreuziger aner endnu ikke, om han får en dopingkarantæne eller ej

Må Kreuziger cykle eller ej? Uvisheden piner tjekken (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Må Kreuziger cykle eller ej? Uvisheden piner tjekken (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Følg Cykling

CASTIGLIONE DI SICILIA (Ekstra Bladet): Ikke meget er, som Bjarne Riis eller hovedpersonen Roman Kreuziger selv havde forventet, da signaturen på en kontrakt med det dengang danske mandskab Saxo-Tinkoff blev sat.

Forventningerne om en stjerne, der kunne levere store resultater og samtidig agere luksushjælperytter for Alberto Contador i Touren, er nu sat i bero.

For efter skiftet til Riis er Kreuziger kommet i dopingmyndighedernes søgelys, fordi han i 2011 og 2012, hvor han kørte for Astana, fik målt anormale blodværdier, der indikerede brug af bloddoping.

Kreuzigers sag forstyrrer Riis' planer

Den internationale cykelunion (UCI) nølede dog længe, og først i 2014 blev han tildelt et startforbud på landevejene, og det betød farvel til Tour de France i 2014.

Siden blev han også udelukket fra Vueltaen og fik først sidst på sæsonen atter lov at køre cykelløb. Men endnu ved Kreuziger ikke, hvad han må og ikke må i 2015, og uvisheden og det grotesk lange forløb har kostet. Det fortæller Kreuziger til Ekstra Bladet, som møder ham i forbindelse med holdets træningslejr på Sicilien.

Han er ked af forløbet, af uvisheden og den uholdbare situation. Det slider, erkender en ærgerlig tjekke.

- Der er dage, hvor jeg vågner og føler mig svag. Andre gange har jeg bare lyst til at smadre det hele. Men jo mere tid jeg har, og jo mere jeg tænker over sagen, jo bedre lærer jeg at håndtere det. Men selvfølgelig er det ikke en nem situation.

- Jeg er ked af det på holdets vegne, for det er ikke nemt at planlægge noget for mig, når de ikke ved, om jeg må køre eller ej. Jeg håber snart, der kommer en afklaring, forklarer Kreuziger.

Er det her dopingkampens store bluff-nummer?

Hans stjernestatus er uundgåeligt falmet. I hvert fald midlertidigt. Det er ikke længere Kreuziger, som står forrest i billedet, når holdet skal præsentere nye cykler på holdets træningslejr på Sicilien. Nye stjerner er kommet til, nye stjerner er blomstret op, mens Kreuziger har været parkeret i skammekrogen. Tjekken er blevet en del af fyldet.

Det er han, fordi UCI nok en gang har handlet ekstremt langsomt i en dopingsag.

Første gang Kreuziger blev informeret om uregelmæssighederne i blodpasset, var på Korsika under Tour de France 2013, men over halvandet år senere er der endnu ingen endelig afgørelse i tjekkens sag.

Riis-rytter frikendt i dopingsag

Kreuziger tror dog fortsat på en frifindelse og passer sin træning på cyklen.

- Jeg havde håbet, det var ovre i december, men nu er vi i 2015, så det har været et langt forløb, men jeg ser fremad, for jeg føler mig uskyldig. Hvis den sunde fornuft sejrer, så tror jeg, at alt bliver godt for mig.

- Personligt er det ikke svært at holde fokus på træningen, for hvis jeg ikke gør det, så er det svært at præstere og være klar, men jeg synes, jeg håndterer det meget godt, og jeg er glad for at være her med holdet.

- Jeg har stadig ambitioner. Jeg bliver nødt til at forholde mig, som om det var en almindelig sæson, og så må vi se, hvornår sagen er ovre. Jeg træner hver dag, og jeg holder fokus på sæsonen og målene, siger han.

Doping-mistænkt Riis-rytter består løgnedetektor-test

Den langstrakte affære har været en dyr omgang.

Vinderen af Amstel Gold Race 2013 har brugt mange, mange penge i sit forsvar på dyr advokatbistand og hjemmesiden kreuzigercase. com, hvor han forsøger at overbevise om sin uskyld ved at offentliggøre dokumenter og test, der skal sandsynliggøre, at han er ren. Senest via en bestået løgnedetektortest.

Kreuziger sidder ved løgnedetektor (Foto: AP)
Kreuziger sidder ved løgnedetektor (Foto: AP)

Selv om han bifalder UCI's blodpas og synes, unionen gør det rigtige, så efterlyser han en meget hurtigere sagsgang. Forseelserne er registreret for fire år siden..

Mens man venter på den endelige domsafsigelse fra den internationale sportsdomstol CAS, har UCI givet Kreuziger starttilladelse. Efter planen stiller han derfor til start ved Tour of Oman 17. februar.

En dom forventes at falde i slutningen af februar eller starten af marts.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?