Dopinglæge ville give sin søn epo

Den hollandske læge Peter Janssen, som hævder, at Lars Bak var dopet i 2004, har erklæret, at han ville give sin søn epo af helbredshensyn, hvis sønnen skulle køre en Grand Tour

Ifølge Peter Janssen er epo kun af det gode, når det gælder atleter, der i tre uger udsættes for enorm belastning i et løb som for eksempel Tour de France. Foto: AP.
Ifølge Peter Janssen er epo kun af det gode, når det gælder atleter, der i tre uger udsættes for enorm belastning i et løb som for eksempel Tour de France. Foto: AP.

Den hollandske læge Peter Janssen, som hævder, at den danske pro-veteran Lars Bak var dopet i 2004, brød allerede for otte år siden 'tavshedens lov’ i cykelsporten og måtte se sin karriere som sportslæge slutte brat.

Det skete under Vuelta a España i 2009, da han blev bortvist fra det hollandske prokontinentalhold Vacansoleil efter udgivelsen af en kontroversiel bog om cykling, træning og doping.

Han argumenterede i bogen ‘Bloedvorm’ for, at epo er harmløs medicin, og i et interview i forbindelse med udgivelsen af bogen erklærede han, at han ville ordinere epo til sin søn, hvis sønnen skulle køre en Grand Tour.

- Ikke for at forbedre hans chance for at vinde, men af helbredshensyn, sagde Janssen dengang i et interview med Sportwereld.

Epo er en forkortelse for hormonet erythropoietin, som stimulerer kroppen til at producere røde blodlegemer. Disse blodlegemer transporterer ilt rundt i kroppen, og jo mere ilt, musklerne får, desto hårdere kan kroppen arbejde. Kunstig epo blev vidt udbredt som dopingmiddel i 1990’erne, og stadig i dag fældes atleter for epo.

Danske Martin Mortensen, som i dag kører for Coloquick-Cult, var i 2009 rytter på Vacansoleil, men han fik aldrig en entydig forklaring på Janssens utidige exit. Han oplevede intet mistænkeligt ved Janssens arbejde på holdet, siger han til Ekstra Bladet.

Mortensen og Bak var bofæller og træningskammerater i Luxembourg fra sommeren 2004 og til udgangen af 2005. Mortensen finder beskyldningen mod Bak grundløs.

- Jeg nægter at tro på, at Bak nogensinde har taget noget, for jeg ved, hvor indædt modstander af doping, han er, siger Mortensen.

Lars Bak fotograferet under Tour de France i år. Han afviser pure beskyldningen om, at han skulle have dopet sig med epo i 2004. Foto: Claus Bonnerup.
Lars Bak fotograferet under Tour de France i år. Han afviser pure beskyldningen om, at han skulle have dopet sig med epo i 2004. Foto: Claus Bonnerup.
 

I 2004 var Peter Janssen læge det hollandske Bankgiroloterij-mandskab, som ud over Lars Bak havde danskerne Allan Bo Andresen, Jørgen Bo Petersen og Allan Johansen ansat. Det var netop i 2004, at Lars Bak ifølge Janssens udtalelser til avisen De Volksrant skulle have indrømmet doping med epo. Det skete umiddelbart efter hans sejr på første etape af Luxembourg Rundt, da han rullede til dopingkontrol og angiveligt var bekymret for, om han ville blive testet positiv.

Lars Bak afviser pure Janssens udlægning og erklærer, at han i hele sin lange karriere har kørt ‘rent’. Allan Bo Andresen tøver ikke med at støtte sin gamle holdkammerat.

- Jeg har meget svært ved at forestille mig, at Bak har haft noget med epo at gøre. Jeg lægger ikke hovedet på blokken for nogen, men Bak er bare ikke en, jeg forbinder med doping overhovedet, siger Allan Bo Andresen.

- På Bankgiroloterij fik vi igen og igen indskærpet, at vi skulle holde vores sti ren. Det er mit indtryk, at der var sket en del på holdet i årene forud, men at der var ryddet op. Jeg oplevede intet på holdet, der havde med doping at gøre.

Allan Bo Andresen kørte kun en sæson på Bankgiroloterij. Han mindes kun svagt Peter Janssen og tvivler på, at han nogensinde har ført en samtale med ham, fortæller han.

Den nu 75-årige Peter Janssen bor i dag i Thailand, hvor avisen De Volksrant har interviewet ham.

Se også: Tinkov håner Contador efter pragtpræstation: Du fik den foræret!

Se også: Dopinglæges vilde beskyldning: 'Lars Bak har taget EPO'

Chris Froome hæver Tourens største check på 500.000 kroner for at vinde løbet. Foto: AP/Christophe Ena Sport og Spil Tror du, Tour-rytterne scorer kassen? Så tro om igen!

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen