Dopinglæges vilde beskyldning: 'Lars Bak har taget EPO'

I 2004 fik Lars Bak sin første professionelle sejr, da han vandt første etape af Luxembourg Rundt. Nu beskylder en hollandsk læge danskeren for at røbe en doping-hemmelighed for ham efter sejren. Lars Bak afviser påstanden

Lars Bak beskyldes nu af en tidligere holdlæge for brug af doping under Luxembourg Rundt i 2004. Foto: ritzau: Claus Bonnerup
Lars Bak beskyldes nu af en tidligere holdlæge for brug af doping under Luxembourg Rundt i 2004. Foto: ritzau: Claus Bonnerup
Følg Cykling

Lars Bak kørte i sommer sit syvende Tour de France i en stor karriere.

Men den karriere blev ifølge en hollandsk dopinglæge skudt i gang med brug af det forbudte stof EPO.

75-årige Peter Janssen, der siden 1986 har arbejdet som cykellæge for forskellige hold i feltet, fortæller til et hollandsk medie om et miljø, der var fyldt med doping. Han var holdlæge for Lars Baks hollandske hold BankGiroLoterij i 2004, hvor danskeren vandt sin første professionelle sejr som cykelrytter.

Det skete under Luxembourg Rundt, da den dengang 24-årige Bak vandt første etape af løbet. Efterfølgende opsøgte en rådvild Lars Bak angiveligt holdlægen for at betro sig til ham før en dopingkontrol, fortæller Peter Janssen til det hollandske medie Volkskrant.

- Jeg kan huske Lars Bak i 2004 vandt den første etape af Tour of Luxembourg. På vej hen til kontroltesten siger han, en smule panisk til mig, at han har brugt EPO. Men herregud, heldigvis gik det.

Lars Bak under første etape i sommerens udgave af Tour de France. Foto: ritzau/Claus Bonnerup
Lars Bak under første etape i sommerens udgave af Tour de France. Foto: ritzau/Claus Bonnerup
 

Mediet har i forbindelse med publiceringen af artiklen været i kontakt med Lars Bak, der gennem sit hold Lotto-Soudal afviser Peter Janssens beskyldning.

- Jeg er 37 år og har kørt 16 år som professionel cykelrytter. Jeg har altid kæmpet for og deltaget i en ren sport. Dette er meget frustrerende og unøjagtigt. Jeg har aldrig taget ulovlige stoffer, lyder det fra Lars Bak.

Dopinglægen træder frem i et stort interview fra sit hjem i Thailand med sine historier fra cykelsporten, som han har været en del af siden 1986.

Han har gennem 30 år arbejdet på store cykelhold som PDM Cykling, Panasonic, Vacansoleil og så Lars Baks tidligere hold BankGiroLeterij. Hollænderen fortæller, hvordan man angiveligt skulle have et vist kendskab til doping, hvis man ville arbejde i branchen, da han startede.

- Vi blev kaldt The dodos (dopingdoktorerne). Og hvis jeg skal være ærlig, så er det også rigtigt. Hvis du som cykellæge ikke engagerede dig i doping, havde du intet job. Så ja, jeg er en dopinglæge.

Peter Janssen fortæller, at han står frem med sin historie nu, fordi han ikke ønsker doping i cykelsporten.

- Det må blive talt om åbent. Ellers bliver dopingen bare ved, og intet ændrer sig nogensinde. Systemet skal gennemses.

Ud over Lars Bak, nævner lægen Peter Janssen også andre prominente navne som Ruben Plaza.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Lars Bak, der ikke ønsker at uddybe sin kommentar til Volkskrant. Han har sagt, hvad der er at sige om den sag, og han vil nu koncentrere sig om Grand Prix Cycliste de Montréal, der køres søndag.

Køb Ekstra Bladets nye Brøndby Magasin:

Rystende afsløring: Massiv doping ved VM

Smart lavet: Sådan hoppede han fri af dopingfælde

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind