Dopingrapport: Riis svigtede som leder

Bjarne Riis var vidende om dopingmisbrug på sit cykelhold, men gjorde intet ved det, fastslår dopingrapport. Alligevel slipper han og andre for straf, da sagerne er forældede

Riis skjulte sandheden - hør den nye afsløring her.

Den længe ventede dopingrapport om forholdene i dansk cykling blev i grove træk offentliggjoirt tirsdag morgen, og en af de store konklusioner i rapporten omhandlede i sagens natur Bjarne Riis.

Som holdejer var han ifølge rapporten vidende om dopingmisbrug på sit cykelhold, men han undlod at gøre noget ved det.

Både Bjarne Riis, men også Johnny Weltz og Alex Pedersen har overfor undersøgelsesgruppen indrømmet, at de som ledere havde kendskab til doping på deres hold. Weltz sågar, at han decideret har skaffet doping til sine ryttere.

Nicki Sørensen fortalte i 2013 sit cykelhold, at han havde indrømmet dopingmisbrug overfor Anti Doping Danmark. (Foto: Ernst van Norde) Cykling Tinkoff-Saxo har kendt til Nickis doping i to år

Alligevel bliver de ikke straffet. For forseelserne, der er blevet indrømmet, er bekvemt nok for dem så gamle, at de er faldet for forældelsesfristen.

- Desværre har undersøgelsen afdækket, at dopingmisbruget på Team CSC ikke kun kan lastes enkelte af rytterne. Ledelsen med Bjarne Riis som den øverste ansvarlige har som minimum haft kendskab til doping på holdet, men undlod at gribe ind.

- Det er helt uacceptabelt. Man har som leder et særligt ansvar og en handlepligt, som de efter vores opfattelse ikke har levet op til, siger Michael Ask, direktør for Anti Doping Danmark i en pressemeddelelse.

Her bliver det gjort klart, at 50 personer fra ind- og udlandet er blevet interviewet til rapporten. Ikke alle står frem med navn, og enkelte har modsat sig, at enten hele eller dele af deres udsagn kom med i rapporten.

Var Bjarne Riis som holdejer vidende og evt. bagmand for systematisk dopingbrug? Det er en af de ting, som ADD-rapporten skal give os svar på tirsdag (Foto: Jens Dresling) Cykling Analyse: Riis i centrum i endeligt opgør eller tandløs rapport

Det kan de, da de har medvirket frivilligt, og at Anti Doping Danmark og Danmarks Idrætsforbund har handlet uden hjemmel i en straffelov, som eksempelvis USADA havde i Lance Armstrong-sagen og de spanske myndigheder havde i Opéracion Puerto.

- Vi har ikke haft de samme muligheder som eksempelvis en statslig undersøgelseskommission. Alt er foregået ad frivillighedens vej, og det har selvfølgelig medført nogle markante begrænsninger af efterforskningsmuligheder, men det har vi måttet acceptere, siger Morten Mølholm Hansen, DIF og medlem af undersøgelsesgruppen.

Den har kunnet fastslå, at Bjarne Riis blandt andet har opfordret Bo Hamburger til at skaffe epo til Jörg Jaksche. Der har været omfattende brug af kortison på holdet, og Bjarne Riis var i sin egenskab af holdejer og ledende sportsdirektør vidende om, at også andre ryttere på holdet end Tyler Hamilton brugte doping.

Alt sammen på baggrund af adskillige vidneudsagn.

Men der har ikke helt uventet også været interviewpersoner, der pludselig ikke kunne huske noget som helst.

- Der har været en svingende samarbejdsvilje. Nogle interviewpersoner har bidraget meget åbenhjertigt og konstruktivt, mens andre ikke har været særligt samarbejdsvillige eller har haft en svigtende hukommelse.

- Men via arbejdet med rapporten har undersøgelsesgruppen fået et grundigt indblik i dopingkulturen i professionel cykelsport, hvilket giver et godt udgangspunkt for det fremtidige antidopingarbejde.

Cykling Rasmussen: Nickis tilståelse ændrer intet

Rapporten kommer med et par anbefalinger ift. den fortsatte kamp mod doping.

Blandt andet skal der kunne udføres dopingkontroller om natten, hvis der er begrundet mistanke om doping, mens det anbefales, at den internationale cykelunion, UCI, indfører en egnethedsvurdering i sit licenssystem for sportsdirektører og læger.

Bjarne Riis er blot en af mange danske cykelryttere, der har indrømmet dopingbrug (Foto: Jens Dresling) Sport De dopede danskere: Sådan blev de afsløret

25 kommentarer
Vis kommentarer