Drømmen nær smadret i frygtelig ulykke: 'Det tærer på mig'

Stortalentet Søren Kragh Andersen fik nær sin karriere ødelagt, da en turist forvildede sig over i den forkerte vejbane og torpederede en gruppe ryttere i januar 2016

Søren Kragh Andersen under træning i Calpe, hvor han som nyprofessionel i 2016 var involveret i en frygtelig træningsulykke, der trak dybe spor. Foto: Ernst Van Norde.
Søren Kragh Andersen under træning i Calpe, hvor han som nyprofessionel i 2016 var involveret i en frygtelig træningsulykke, der trak dybe spor. Foto: Ernst Van Norde.

Blot få dage inde i sin professionelle karriere sad Søren Kragh Andersen med i den gruppe af Sunweb-ryttere, som i januar 2016 blev mejet ned af en bil under en træningstur i Calpe, og kun ved et lykketræf sluttede hans karriere ikke før, den overhovedet var begyndt.

I magasinet Bike Season, som er på gaden nu, fortæller Kragh Andersen om sine første to år som professionel og den ballast, han nu har som en lovende klassikerrytter og betroet hjælperytter på Team Sunweb. Ulykken i Calpe gav ham den værst tænkelige start på karrieren, men han overvandt chokket og står nu stærkere rustet end før.

- Det var alvor, det der, men heldigvis fylder det ikke så meget i mit hoved længere, og det er det vigtigste. Det er uheld, når det er værst, og sådan er det, når man lever, siger Søren Kragh Andersen til Bike Season.

Ulykken skete, da en ældre britisk kvinde, som var på ferie i området, kørte i den forkerte side af vejen og derfor i et sving smadrede ind i gruppen af professionelle ryttere. Stjernerytteren John Degenkolb var en af dem, der kom slemt til skade, idet han næsten fik revet en finger af.

En anden var Chad Haga, som pådrog sig alvorlige skader i ansigtet, på halsen, knæet og albuen. Han blev fløjet væk fra ulykkesstedet med helikopter og blev på hospitalet syet med næsten 100 sting.

Søren Kragh Andersen var den eneste af de syv ryttere i gruppen, der ikke blev ramt, men chokket satte sig dybt i ham. Da Bike Season mødt ham i Calpe to år efter ulykken, havde han netop genset ulykkesstedet, idet han med sine holdkammerater passerede stedet på en træningstur.

- Jeg taler nødigt om det, der skete, for det var hårdt for mig. Vi kørte forbi derude i dag, og det tærer på mig, så jeg vil helst ikke tale om det, siger han.

- Men ja, det er et punkt i min professionelle karriere, og det var helt klart noget, der trykkede mig i et stykke tid i min første sæson. Jeg siger ikke, at det øvede indflydelse på min karriere, men det var helt klart noget, det tog et stykke tid at komme sig over. Det var hårdt.

- Det har jeg fundet ud af: Nogle ting kan man bare ikke gøre noget ved. Det ligger uden for ens kontrol og magt. Man skal gøre noget ved det, man selv er herre over, siger Søren Kragh Andersen.

Dansk stortalent får chancen i Tour de France

Karrieren endt i blindgyde: Nu samler Riis dansk stortalent op

Læs hele interviewet med Søren Kragh Andersen i magasinet Bike Season, der er på gaden nu.

 

Bikeseason er det nye, 132 sider lange magasin, der klæder dig på til 2018-sæsonen i professionel cykling.

Der er optakter til alle de store løb i 2018, analyser af de 18 World Tour-hold og skarpt fokus på de stærkeste danskere.

Magasinet kan købes her eller hos følgende butikker: Bilka, Føtex, Kvickly, Super Brugsen, Lidl, Q8, Circle K, Aldi, Shell, Nærkøb, 7-Eleven, Løvbjerg, Eurospar, Spar, Letkøb, Elite, Meny, OK+, YX/Ekstra, Københavns Lufthavn.