Efter chokerende afsløring: 'Ingen doping kan matche det'

Effekten af en skjult elmotor er så stor, at snyd hurtigt ville blive opdaget, vurderer Ekstra Bladets cykelsportskommentator

Michael Rasmussen og Lance Armstrong mødtes atter i Tour de France i 2015, da amerikaneren kørte et par etaper forud for feltet til fordel for en velgørenhedsorganisation. Foto: Brian Askvig.
Michael Rasmussen og Lance Armstrong mødtes atter i Tour de France i 2015, da amerikaneren kørte et par etaper forud for feltet til fordel for en velgørenhedsorganisation. Foto: Brian Askvig.

I et forsøg på at finde den amerikanske vinkel på historien inddrog den amerikanske tv-station CBS søndag Tour-svindleren Lance Armstrong i et langt indslag om mekanisk doping i cykelsporten i det verdenskendte tv-magasin '60 Minutes'.

Armstrong afviser blankt enhvert kendskab til brug af skjulte elmotorer, og han bakkes op af Michael Rasmussen, som i 2005 var en af amerikanerens skarpeste modstandere i Tour de France. Armstrong vandt løbet for syvende gang, mens Rasmussen sluttede som nummer syv.

- Jeg har svært ved at tro, at jeg har konkurreret mod ryttere i Tour de France, som har benyttet sig af motorer, siger Michael Rasmussen, som i dag er ekspertkommentator på Ekstra Bladet. Han er også lærer på Hald Ege Efterskole og befinder sig i øjeblikket i Ghana sammen med en gruppe elever, som er på dannelsesrejse.

- En motor, der yder for eksempel 100 watt, er så effektiv, at man ville vinde med fem minutter på Alpe d'Huez. Ingen anden form for doping ville kunne matche det.

- Jeg er overbevist om, at jeg har konkurreret på lige vilkår mod mine nærmeste konkurrenter - og at ingen altså har benyttet motorer, siger Michael Rasmussen.

Michael Rasmussen og Lance Armstrong på podiet i Paris efter afslutningen på Tour de France 2005. Rasmussen lå længe på løbets andenplads og tredjeplads, men dumpede ned på en samlet syvendeplads, da han styrtede på den sidste enkeltstart. Hans bjergtrøje kunne ingen dog tage fra ham. Foto: Thomas Wilmann.
Michael Rasmussen og Lance Armstrong på podiet i Paris efter afslutningen på Tour de France 2005. Rasmussen lå længe på løbets andenplads og tredjeplads, men dumpede ned på en samlet syvendeplads, da han styrtede på den sidste enkeltstart. Hans bjergtrøje kunne ingen dog tage fra ham. Foto: Thomas Wilmann.

I tv-programmet afprøver Lance Armstrongs tidligere hjælperytter Tyler Hamilton en cykel med indbygget elmotor - nærmere bestemt et modificeret eksemplar af en Trek-cykel som den, han og Armstrong kørte Tour de France på i 1999, da Armstrong vandt sin første Tour.

Hamilton er imponeret over den effekt, man kan opnå med en skjult elmotor, men han afslører intet kendskab til brugen af mekanisk doping under Armstrongs langstrakte regime i cykelsporten.

Michael Rasmussen er af den opfattelse, at brug af en elmotor vanskeligt vil kunne skjules.

- Hvis en motor kunne producere 100 watt eller blot 25 watt i en time, ville en rytters forbedring være så markant, at det for længst ville være blevet opdaget. Det her er en sport, der afgøres på centimenter og på sekunder, siger Michael Rasmussen og understreger, at motordoping kun ville være endnu mere åbenlys, hvis rytteren samtidig er medicinsk dopet.

- En atlet, som allerede havde dopet sig, og som gjorde brug af en motor, ville udradere sine modstandere i en grad, der ville være højst mistænkelig. Så mistænkelig, at han hurtigt ville blive afsløret, siger Michael Rasmussen.

- Jeg tror ikke, at mekanisk doping bliver brugt i feltet, og jeg tror ikke, at det er blevet brugt i Tour de France, siger han.

Chris Froome fører 2015-feltet an i Paris. Ifølge programmet 60 minuttes skulle 12 ryttere fra det års løb have benyttet motordoping. Ingen ryttere er dog navngivet. Foto: AP Cykling - 30. jan. 2017 - kl. 07:43 TV-program chokerer: 12 ryttere brugte motordoping i Touren

Chris Froome kørte i 2015 ind på Champs Elysees med den gule trøje, men i feltet var muligvis 12 ryttere med motordoping. Foto: AP Cykling - 30. jan. 2017 - kl. 13:46 12 ryttere motordopet: Det er umuligt at skjule

Se også: Fokus på Armstrong: Nye afsløringer på vej om mekanisk doping

Femke Van den Driessche er den eneste, der er blevet taget med en motor i stellet. Den 19-årige cykelcross-rytter fik en karantæne på seks år og har siden valgt helt at indstille karrieren. Foto: Zuma Press Sport og Spil Sådan kan man (muligvis) dope en cykel

Lars Bak er klar til sit ottende Giro d'Italia, som begynder fredag 6. maj. Han vandt en etape i løbet i 2012. (Foto: Claus Bonnerup). Cykling - 6. maj. 2016 - kl. 15:58 Dansker før Giroen: Motor-doping kan give bjerg-sejr

Andy Schleck kæmpede i Touren 2010 indædt om sejren med Alberto Contador. Spanieren vandt på landevejen, men Schleck fik tildelt en skrivebordssejr, da Contador blev fældet for doping. (Foto: AP). Cykling - 28. apr. 2016 - kl. 19:51 Tour-vinder: Motordoping er en forbrydelse

54 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere