Efter doping-dramaet: Sådan virker kokain på en cykelrytter

Ifølge misbrugsekspert og overlæge Henrik Rindom snyder kokainen kroppen, så cykelrytteren kan forbedre sine præstationer

Ifølge misbrugsekspert og overlæge Henrik Rindom kan kokain godt bruges til at forbedre sine sportslige præstationer. (Foto: Polfoto)
Ifølge misbrugsekspert og overlæge Henrik Rindom kan kokain godt bruges til at forbedre sine sportslige præstationer. (Foto: Polfoto)

Luca Paolini fra Katusha blev den første rytter, der leverede en positiv dopingtest ved årets Tour de France.

Det kom nok ikke bag på mange, at Tour de France ville blive ramt af en dopinsag før eller siden, men det overraskende ved denne sag er, at det er feststoffet kokain, den italienske profil er blevet testet positiv for.

Ifølge misbrugsekspert og overlæge Henrik Rindom giver kokain dig ikke fysisk mere energi, men det stimulerer nogle centre i hjernen, som gør, at man føler sig mere veloplagt, og det er med til at forbedre ens præstationer.

- Du snyder systemet, fordi der altid er et samspil mellem din psykiske tilstand, og hvad du kan klare rent fysisk. Så selvom du ikke fysisk får mere energi i benene, så snyder hjernen dig til at opleve, at du gør det, siger Henrik Rindom.

Luca Paolini fra Katusha er blevet testet positiv for brug af kokain. (Foto: Tariq Mikkel Khan) Cykling Tour-rytter testet positiv for kokain

Kokainen virker på kroppen i en til to timer, fortæller misbrugseksperten, som derfor vil vurdere, at Luca Paolini - for at få den største virkning ud af stoffet - har taget det om morgenen inden etape-starten.

- Da kokain er en midlertidig virkning, kunne jeg forestille mig, at det er godt at starte på. Så hvis han skal bruge det til etapen, så skal han tage det om morgenen, siger eksperten, som samtidig pointerer, at han ikke kan vide det med sikkerhed, og det derfor kun er hans hypotetiske bud.

Luca Paolini er blevet testet positiv for kokain. (Foto: Tariq Mikkel Khan) Cykling Kokain-anklaget rytter i chok: Jeg har aldrig taget noget

Brugen af kokain betragtes som ulovlig under konkurrence, men man kan ikke blive straffet i cykelsammenhæng uden for konkurrence.

Den italienske profil blev testet positiv for stoffet i forbindelse med den 4.etape den 7. juli, og derfor slår Henrik Rindom fast, at Luca Paolini højst sandsynligt har indtaget stoffet under Tour de France.

- Det kommer selvfølgelig an på, hvor stor en mængde han har indtaget, men umiddelbart kan kokain spores i fire til syv dage, så derfor er der stor sandsynlighed for, at han har indtaget det under Tour de France, vurderer eksperten.

Luca Paolini blev informeret om den positive dopingtest og suspenderet af UCI sent fredag aften. Cykelrytteren afviser selv kendskab til, hvordan der kan være spor af kokain i prøven.

Luca Paolini går til modangreb på sine kritikere, efter italieneren er havnet i en mediestorm som følge af sin positive dopingprøve. (Foto: Tariq Mikkel Khan) Cykling Kokain-rytteren: Op i røven med kritikerne

1 af 2 Luca Paolini er blevet testet positiv for kokain. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
2 af 2 Ifølge misbrugsekspert og overlæge Henrik Rindom kan kokain godt bruges til at forbedre sine sportslige præstationer. (Foto: Polfoto)
27 kommentarer
Vis kommentarer