Ekspert: Derfor måtte Tinkov bryde med Riis

Ifølge eksperten Kim Plesner var parløbet mellem Bjarne Riis og Oleg Tinkov dømt til at gå galt fra begyndelsen

Parløbet mellem Bjarne Riis og Oleg Tinkov var ifølge cykelsport-eksperten Kim Plenser dømt til at gå galt. (Foto: Claus Bonnerup)
Parløbet mellem Bjarne Riis og Oleg Tinkov var ifølge cykelsport-eksperten Kim Plenser dømt til at gå galt. (Foto: Claus Bonnerup)

Ved adskillige lejligheder har Bjarne Riis og Oleg Tinkov været på kollisionskurs, men gang på gang har parterne formået at redde trådene ud og skabe forsoning. I hvert fald udadtil.

For under overfladen har makkerskabet mellem de to karismatiske personligheder længe fremstået som en tikkende bombe, og nu er den så detoneret. Tinkoff-Saxo bekræftede tirsdag, at Riis er suspenderet som manager på holdet.

Beslutningen kommer ikke bag på cykelsport-eksperten Kim Plesner, der tidligere har været del af Riis Cycling og i dag driver den anerkendte blog Veloropa.

- Min reaktion er todelt i forhold til det her. Jeg er ikke særlig overrasket over, at det skete, men jeg er overrasket over tidspunktet. Folk indenfor cykelsporten – og også dem i periferien af den – har godt vidst, at ’ægteskabet’ mellem Oleg Tinkov og Bjarne Riis ikke ville holde i længden. De har to forskellige værdisæt og er to forskellige personligheder, siger Plesner til Ekstra Bladet.

Se også: DCU-sportschef: Det danske islæt forsvinder med Riis

- Riis har altid haft en meget klar filosofi om, hvordan han vil drive et hold. Det gælder blandt andet teambuilding, og man kan sige, at det er moderne ledelsesværdier i en meget konservativ cykelsport. Uanset om man har kunnet lide det eller ej, må man konstatere, at han har været banebrydende, når han har ansat folk som B. S. Christiansen og Ole Kåre Føli, siger eksperten.

- På den anden side har vi Tinkov, der er en rig russer med alt det, som det indebærer. Her synes ’manegement by fear’ at være ledelsesstilen, og han vil gerne have en meget hierarkisk opdeling på holdet. Han kører tingene på en hård og russisk facon. De to stilarter kunne ikke fungere sammen i længden, fortæller Plesner.

Forholdet mellem Oleg Tinkov og Bjarne Riis har været præget af op- og nedture såvel som sejre og nederlag. Her ses de to under Tour de France forrige år. (Foto: Claus Bonnerup)
Forholdet mellem Oleg Tinkov og Bjarne Riis har været præget af op- og nedture såvel som sejre og nederlag. Her ses de to under Tour de France forrige år. (Foto: Claus Bonnerup)

Brug for hinanden
Paradokset vil imidlertid, at der kan argumenteres for, at Bjarne Riis og Oleg Tinkov har været afhængige af hinanden i bestræbelserne på at få opfyldt deres respektive drømme og jagt efter store sejre. Begge har de ønsket at være en del af verdens bedste cykelhold, og for at få puslespillet til at gå op, er de hver især kommet med deres andel af de nødvendige brikker.

- De havde brug for hinanden til at starte med. Hvis ikke Riis fik solgt sit hold, havde han næppe haft sponsor-kroner nok til at få et mandskab på benene, der kunne køre på det niveau, han havde lyst til. Omvendt skulle Tinkov have et team, hvor infrastrukturen allerede var på plads.

- Han skulle ind et sted, hvor han kunne vinde de store løb og få opbygget verdens bedste cykelhold. Det kan de enes om. De vil begge vinde og være en del af det bedste hold, men når det så går galt: Hvis skyld er det så? Tinkov kan ikke rigtig forstå, at selv om man køber store stjerner, kan de stadigvæk risikere at have en dårlig dag. Vi så det tidligere med Alberto Contador, som fik en ordentlig sviner af russeren under Tour de France, siger Plesner

Se også: Riis-makker: Tinkov til fare for danske ryttere

Se også: Nu rabler det helt for vodkaklovnen

- Her er Bjarne Riis anderledes. Han lægger ikke pres på sine ryttere. En af hans vigtigste opgaver er at lade rytterne styre deres egne træningsplaner. Dengang jeg selv var på holdet, var der mange ryttere, som sagde, at de var vildt glade for, at han ikke lagde pres på dem, siger Plesner.

- Modsat siger Tinkov, at Alberto Contador skal vinde både Giro d’Italia og Tour de France, mens Chris Froome og Team Sky skal ’smadres’. Det er meget sjovt i et manager-spil, men den virkelige verden er altså anderledes, fortæller Plesner.

Bjarne Riis lod i december 2013 Oleg Tinkov overtage ejerskabet af Tinkoff-Saxo. Efterfølgende blev danskeren manager på mandskabet. (Foto: Claus Bonnerup)
Bjarne Riis lod i december 2013 Oleg Tinkov overtage ejerskabet af Tinkoff-Saxo. Efterfølgende blev danskeren manager på mandskabet. (Foto: Claus Bonnerup)

Et større spil
Nu må tiden vise, om Bjarne Riis fortsat skal være en del af cykelsporten. Indtil videre er han skubbet ud til siden, men ifølge Kim Plesner ville det ligne den tidligere Tour de France-vinder dårligt, hvis han ikke baner sig vej tilbage til manegen, hvor han gennem en halv menneskealder har optrådt som både rytter, holdejer og manager.

- Bjarne Riis skal nok få noget at lave. Men fremtiden kommer meget an på, hvordan han kommer ud af det her. Spørgsmålet er, hvordan Riis er bedst stillet. Bør han lade være at sige noget lige nu? Der foregår et spil, og der er en masse ting i det, og det vil nok komme frem i løbet af de næste uger, siger Plesner.

- Som jeg kender Bjarne, tror jeg ikke, at han kan slippe branchen. Jeg tror, der er plads til ham, og selv om der er nogen, der vil have ham ud af sporten, tvivler jeg på, at de får held med det.

53 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere