Ekspert ikke i tvivl: Derfor mister Froome Vuelta-titel

Professor i sportsret Jens Evald slår fast, at den britiske rytter efter reglerne vil miste sin titel som vinder af Vuelta a España

Studie: Froome taget for doping. Analyse med Michael Rasmussen

Solen har skinnet en del på Chris Froome, når han i hastig pedalfart har fundet vej henover alverdens bjergtoppe for til sidst at ende på sejrspodiet i verdens største cykelløb.

Lige nu er han dog i en dal - og her skinner solen ikke. Slet ikke!

Under dette års Vuelta a España - som han vandt - afleverede han en urinprøve, som viste sig at indeholde en dobbelt så stor koncentration af astmamidlet Salbutamol som tilladt.

Ups...

Der var masser smil på podiet - nu mister han sejren. Foto: AP
Der var masser smil på podiet - nu mister han sejren. Foto: AP

Den prøve kommer nu til at koste ham titlen som vinder af det spanske løb. Det står helt fast, forklarer professor i sportsret ved Aarhus Universitet, Jens Evald, der også er tidligere formand for Anti Doping Danmark.

- Nu vil sagen blive indbragt for UCI's doping tribunal, hvor deres juridiske afdeling vil føre sagen, og de vil nedlægge påstand om diskvalifikation af resultaterne under Vuelta a España, hvor han blev testet positiv, og så vil den anden påstand lyde på, at han skal udelukkes i et vist antal måneder, siger Jens Evald til Ekstra Bladet.

- Reglerne siger meget klart, at rytterne er objektivt ansvarlige for det, de har i kroppen, og det kommer særligt til udtryk, når man bliver testet positiv under et stort løb, som man har vundet, for så bliver man helt automatisk frataget sin medalje og præmiepenge, uanset om det efterfølgende må vise sig, at det var et uheld. Begrundelsen er, at man ikke ønsker, at der er nogen som helst tvivl om, at dem, der vinder, ikke har taget doping.

Det er WADA's antidoping-regelsæt, helt bestemt artikel ni, der gør det surt at hedde Froome.

Sådan lyder artikel 9

- An anti-doping rule violation in Individual Sports in connection with an In-Competition test automatically leads to Disqualification of the result obtained in that Competition with all resulting Consequences, including forfeiture of any medals, points and prizes.

- Et brud på doping reglerne i en individuel sport i forbindelse med en igangværende konkurrence fører automatisk til en diskvalifikation af alle resultater i konkurrencen med dertilhørende konsekvenser som opgivelse af medaljer, point og præmier.

Kilde: WADA Anti-Doping CodeJens Evald tror da heller ikke, at diskvalifikationen fra Vueltaen vil blive et punkt, der får særlig meget fokus fra Chris Froome.

- Jeg er 100 procent sikker på, at Chris Froome ved, at det kan der ikke gøres noget ved, det skal afleveres. Jeg tror slet ikke, det kommer til at gå på diskvalifikationen af resultatet, for der er slet ikke noget at komme efter, men det, det kommer til at gå på, det er, hvis han mener, at udelukkelsen er for lang. Du har da heller ikke hørt ham sige noget om, at han vil kæmpe for beholde titlen.

Froome i aktion under Touren. Foto: AP Cykling - 13. dec. 2017 - kl. 12:32 Anti Doping Danmark: Froomes salbutamoltal er meget højt

Værd at vide om Salbutamol

Hvorfor kræves der ingen særlig dispensation til at benytte Salbutamol?

Astmapræparater udvider luftvejene; nogle stoffer er forbudte, mens andre er tilladte op til en vis grænse, hvis de vel at mærke inhaleres, forklarer Jakob Mørkeberg, videnskabelig konsulent i Anti Doping Danmark, til Ekstra Bladet.
I pilleform er de eksempelvis ikke tilladte. Før 2009 krævede den internationale cykelunion UCI en såkaldt 'TUE' - therapeutic use exemption eller medicinsk dispensation - for at benytte Salbutamol, men kravet blev fjernet for denne meget udbredte astmamedicin.

Er det præstationsfremmende?

Nej, lyder den korte forklaring. I hvert fald hvis man holder sig under de tilladte værdier.  

- Der er ingen evidens for, at Salbutamol har en præstationsfremmende effekt i normale doser. Og der er lavet mange undersøgelser, forklarer Jakob Mørkeberg.

I store doser er der imidlertid mistanke til, at astmamidler som Salbutamol kan givende en anabol virkning.

- På kortere distancer, når vi taler et par minutters høj intensivt arbejde, kan det skabe en effekt og formentlig muskelvækst, men det kræver meget højere doser end tilladt, siger den videnskabelige konsulent.

Hvorfor blev den positive prøve holdt hemmelig?

Chris Froomes positive dopingprøve blev foretaget 7. september. Når den nåede offentlighedens kendskab 13. december, skyldtes det aviserne Guardian og Le Monde; IKKE den internationale cykleunion. Både UCI og Team Sky reagerer blot på aviserne historie.

Selv om teamet ifølge Guardian og Le Monde har pudset både videnskabelige eksperter og advokater på sagen, behøver der ikke være noget fordækt i en behandlingstid på over tre måneder.

- Det kan sagtens tage så lang tid, hvis sagen ikke er sort-hvid. Man melder ikke noget ud, før den er afsluttet, konstaterer Anti Doping Danmark-konsulenten. 

Hvilken straf risikerer Chris Froome?

Alt mellem en frikendelse til to års karantæne.

- Praksis er, at hvis man finder en forhøjet koncentration i urinen, udfører man studier af sagen og undersøger sagen til bunds. Hvad er graden er skyld? Var det forsætligt?

- Strafudmålingen vil ske i forhold til den enkelte sag, hvilket er en praksis man er gået over til. Men den højeste mulige straf i dette tilfælde er to års karantæne, siger Jakob Mørkeberg.

Sport og Spil Chris Froome: Så meget tjener den upopulære cykelstjerne med den bizarre baggrund

Chris Froome er blevet testet positiv for en høj dosis af et astmapræparat. Foto: All over press. Cykling - 13. dec. 2017 - kl. 10:55 Fuglsang reagerer på Froome-bombe: Hele sporten betaler prisen

20 kommentarer
Vis kommentarer