Fransk outsider vinder legendarisk cykelklassiker

Franskmanden Arnaud Démare, som vandt U23-VM i København i 2011, sikrede sig prof-karrierens ubetinget største sejr i forårsklassikeren Milano-Sanremo

Arnaud Démare i VM-trøjen på podiet på Geels Bakke i Rudersdal, da han i 2011 vand U23-VM. Lørdag sejrede han i Milano-Sanremo. (Foto: Thomas Sjørup).
Arnaud Démare i VM-trøjen på podiet på Geels Bakke i Rudersdal, da han i 2011 vand U23-VM. Lørdag sejrede han i Milano-Sanremo. (Foto: Thomas Sjørup).

Lykkeridderen Andrea Fedi (Southeast) var den første, der forsøgte sig, da feltet skød op over den legendariske Poggio-stigning i forårsklassikeren Milano-Sanremo lørdag, men først da Vincenzo Nibali (Astana) og Michal Kwiatkowski (Sky) trådte an med under seks kilometer til mål, blev finalen skudt i gang.

Pludselig sad feltets absolutte stjerner i front og bød på et nervepirrende væddeløb: Fabian Cancellara (Trek), Peter Sagan (Tinkoff), Nibali, Kwiatkowski, Zdenek Stybar (Etixx). Efter næsten 300 kilometer, talrige styrt, et stenskred og syv timer i sadlen skulle det hele, som traditionen byder i det lange løb, afgøres på de sidste kilometer.

Kwiatkowski kom først ned på den flade opløbsstrækning og tonsede af al kraft mod stregen, men tempofænomenet Cancellara kørte ham ind, hvorefter norske Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) slog kontra og trak et stærkt sprinterfelt med sig. Her viste franskmanden Arnaud Démare sig hurtigst og sikrede sig karrierens ubetinget største sejr.

Se også: Sprint-fænomen slog til i Frankrig: Breschel ramt af uheld

Kun 14 kilometer af løbet var kørt, da dagens store udbrud kom af sted. 11 ryttere fik lov at skyde af sted, og de nåede op på et forspring på 11 minutter, før feltet begyndte at hale dem ind.

De 11 udbrydere var Gediminas Bagdonas (Ag2r), Serghei Tvetcov (Androni Sidermec), Mirco Maestri (Bardiani CSF), Jan Barta (Bora Argon 18), Adrian Hurek (CCC-Sprandri-Polkowice), Roger Kluge (IAM Cycling), Matteo Bono (Lampre - Merida), Samuele Conti (Southeast - Venezuela), Maarten Tjallingii (LottoNL - Jumbo), Andrea Peron (Team Novo Nordisk) og Marco Coledan (Trek Segafredo).

Efter et par timers kørsel indløb rapporter om et stort stenskred på ruten efter Turchino-stigningen. Parkerede biler – heldigvis mennesketomme – blev ramt af store sten, og det samme blev ulykkeligvis to fodgængere, hvoraf den ene pådrog sig alvorlige skader, lød det fra avisen La Repubblica.

Hurtigt afviste løbsledelsen enhver tale om at neutralisere løbet og omlagde ruten, så feltet efter Turchino blev ledt ud på en motorvej og efter ni kilometers kørsel tilbage på ruten.

Se også: Diarré-rytter måtte låne autocamper - igen

100 kilometer fra mål var udbruddets forspring reduceret til lidt over fem minutter, og ingen var længere i tvivl om, at det blot var et spørgsmål om tid, før angrebet var neutraliseret.

Tinkoff tog et stort slæb i feltet i kraft af Manuele Boaro, som sled sig op i front af feltet frem mod de sidste 50 kilometer, hvor udbrydernes forspring var under to minutter. Også Kathusha – med Michael Mørkøv i fremtrædende position – lagde sig frem i feltet, og Cannondale og Dimension Data var også at se.

Ja, på dette tidspunkt i løbet myldrede favoritholdene frem i front af feltet for at positionere sig på de tre Capo-stigninger – Capo Mele (52 km fra mål), Capo Cervo (46 km) og Capo Berta (39 km) – før de legendariske stigninger Cipressa og Poggio, hvor den virkelige finale traditionelt indledes.

Lars Bak (Lotto-Soudal) og Christopher Juul Jensen (Orica-GreenEdge) sad sammen med Mørkøv helt i front af feltet i udførelse af deres hårde metier som hjælperyttere frem mod Cipressa og Poggio, hvor deres holdkaptajner selv skulle tage over. Desværre måtte det bedste danske bud på en vinder, Matti Breschel fra Cannondal, melde forfald, da han blev ramt af influenza frem mod weekenden.

På Capo Berta røg udbruddet under et minuts forspring, da BMC – i kamp for Greg Van Avermaet – og Tinkoff trådte an. Første udbryder, som måtte melde pas, blev Adrian Hurek (CCC).

Se også: Så er det tæt: Kan du se vinderen her?

De sidste krampetrækninger i udbruddet sendte seks af sted i et naturligvis håbløst forsøg på at nå først til stregen, mens nervøsiteten og positionskampene i feltet førte til styrt, hvoraf et af dem rev storfavoritten Michael Matthews (Orica-GreenEdge) omkuld. Også Démare var nede, men han sled sig i modsætning til Matthews tilbage i kampen.

Med under et halvt minuts forspring kørte fem udbrydere som de første ind på Cipressa-stigningen, mens Michael Mørkøv bagude sad forrest i feltet i benhårdt arbejde for holdkaptajn Alexander Kristoff.

Roman Kreuziger tog på Cipressa en hård føring for Sagan, men det høje tempo kunne ikke forhindre Giavanni Visconti (Movistar) i at angribe og trække store Ian Stannard (Sky) med sig. Et umage par, men ansporet af håb og den ikke ubetydelige afstand, de hurtigt lagde til feltet, indledte de to et godt samarbejde og holdt på nedkørslen et pænt forspring.

Det var dog håbløst at holde afstand, og tre ryttere nåede op, nemlig Daniel Oss (BMC), Fabio Sabatini (Etixx) og Matteo Montaguti (Ag2r). De fem ryttere holdt feltet 15 sekunder bag sig frem til Poggio, og så var det endegyldigt slut. Næppe var det begyndt at stige, før feltet kom buldrende bagfra.

Derpå var det op til feltets store favoritter at afgøre løbet mellem sig, men det blev altså overraskelsen Démare, der høstede sit livs triumf.

1 kommentar
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere