'Froome har tabt det hele på gulvet'

En stor mester nyder respekt både i feltet og blandt tilskuerne, men Chris Froome forsømmer enhver chance for at vinde popularitet

Froome kunne have vundet folkets kærlighed, hvis han havde accepteret sit tidstab på Mont Ventoux og ikke havde fedtet sig til kompensation, skriver Michael Rasmussen. Hør også, hvorvidt 'Kyllingen' mener, Froome kan udfordres. (Video: Claus Bonnerup)
Følg Cykling

Matti Breschel er ude af Tour de France uden at have nået at sætte noget som helst sportsligt aftryk. Hans deltagelse vil blive husket for to ting: Hans styrt lørdag, som sendte ham ud af løbet, og hans opgør med klassikerstjernen Fabian Cancellara på 9. etape til Andorra Arcalis.

Schweizeren har en uimodståelig trang til at lege chef i feltet. Cancellara vil være ’le patron’, som Bernard Hinault var det i 1980’erne. Han vil bestemme tempoet, fastlægge takt og tone og træffe beslutninger på feltets vegne.

Han kører ikke så godt opad, så han må regere over grupettoen i stedet. Det var det, Breschel ikke fandt sig i, og han kylede med vanddunk og solbriller i raseri over Cancellaras unødvendigt høje tempo i grupettoen.

Da den store, brune muskel lukkede op

Feltets chef sidder ikke dernede, må Cancellara nok erkende. Vi så også tv-billeder af Alejandro Valverde, der irriteret affærdigede Cancellara i feltet en dag, da han åbenbart fandt anledning til at beslutte et eller andet hen over hovederne på de andre.

Uden bjergben og uden en gul trøje bliver ingen chef i et professionelt felt. Man bliver kun til grin, når man forsøger.

Men der er jo en, der har den gule trøje, nemlig Chris Froome.

Spørgsmålet er blot, om han nogensinde bliver ’le patron’. Han går i panik, når han pludselig er overladt til sig selv på et bjerg, og han misbruger sin position, når han lader som om, han skal tisse, og det så bare er et trick, der skal få feltet til at sætte farten ned, så hans uundværlige hjælperyttere kan nå tilbage efter et styrt.

Froome er meget afhængig af sine stærke hjælpere - her Sergio Henao og Wouter Poels. Foto: AP
Froome er meget afhængig af sine stærke hjælpere - her Sergio Henao og Wouter Poels. Foto: AP
 

Det er et usselt kneb, som kun bidrager til den mistro, mange nærer til Team Sky. Froome nyder ikke den respekt, der skal til for at være den store leder i feltet. Årsagerne er for en stor del følelsesmæssige og irrationelle. Han ser for eksempel grim ud på en cykel. Det kan jeg heller ikke abstrahere fra.

Og han kører på det sikre. Han sidder og stirrer ned i sin watt-måler konstant og kører efter et regneark. Det bliver for maskinelt, og han fremstår som et produkt, der er spyttet ud af den kæmpe maskine, han har bag sig.

Det er ikke helt fair, og i år har han jo faktisk vist sig fra en helt ny side. Han har angrebet på en nedkørsel, og han har angrebet i sidevind, og på Mont Ventoux, da det hele sluttede i kaos, og han gav sig til at løbe op ad bjerget uden sin cykel, forsømte Team Sky en enestående mulighed for at gøre Froome til folkehelt.

Der løb han, og han fik en cykel, han ikke kunne køre på, før han omsider sled sig over stregen med et tidstab, som kostede ham den gule trøje. Lige præcis på det tidspunkt skulle kaosset være stoppet.

Froome skulle have accepteret sit tidstab som en mand, som en stor mester. Han skulle have brokket sig og beklaget sig, men han skulle have sværget at kæmpe videre. Han er så stærk, at han ville have vundet til trods for sit tidstab. Ingen tvivl om det.

- Froome, vi finder din cykel, står der på banneret, som tilskueren her holder over hovedet. Foto: AP
- Froome, vi finder din cykel, står der på banneret, som tilskueren her holder over hovedet. Foto: AP

Men nej, han satte sig til bords med sin teamchef David Brailsford og repræsentanter for den internationale cykleunion, UCI, og Tour-arrangør ASO og fedtede sig til et regelbrud. En studehandel, som gav ham den gule trøje tilbage. Hvad lavede han og Brailsford overhovedet der?

Hvorfor skulle de høres, når andre parter – for eksempel Orica og Adam Yates, som blev snydt for en gul trøje – ikke blev hørt?

Det er uklædeligt. Det er usympatisk. Og det giver næring til den udbredte – tror jeg – formodning om, at Team Sky konkurrerer på bedre vilkår end andre hold i løbet.

Det er en mistanke, man i forvejen har svært ved at slippe, i det UCI-præsident Brian Cookson i kraft af sin fortid som formand for det britiske cykleforbund har tætte bånd til Brailsford, som engang var manden, der skabte den enorme succes, som britisk banecykling har nydt i de seneste mange år.

Kører Froome i år igen ind i Paris som vinder af Tour de France bliver det ikke som vinder af popularitetskonkurrencen. Det bliver heller ikke i år, han vinder tilskuernes kærlighed, selv om han faktisk fortjener den som den stærkeste etapeløbsrytter i verden, og selv om han faktisk havde chancen, da han kørte over stregen på Mont Ventoux.

Han tabte bare det hele på gulvet, da han sikrede sig den gule trøje ved forhandlingsbordet frem for at gøre det på landevejen, som enhver stor mester i Tour-historien havde gjort det.

Froome har igen ikke formået at vinde tilskuernes kærlighed, konstaterer Ekstra Bladets Tour-kommentator Michael Rasmussen. Foto: AP
Froome har igen ikke formået at vinde tilskuernes kærlighed, konstaterer Ekstra Bladets Tour-kommentator Michael Rasmussen. Foto: AP
 

Bag facaden: Så skræmmende er der på Team Tinkoff

Folkets kæledægge sætter plaster på såret

Vanvittig sprinter: Terroristen fra Tashkent

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+