Frygtede voldtægtsorgie på Tour-tinde: Jomfruer sprang i døden

Tour-feltet bestiger i dag den stejle La Planche des Belles Filles, som - vistnok - har taget navn efter en planlagt krigsforbrydelse i 1600-tallet

Kyllingen er på vej ud af fjerene, men har selvfølgelig nået at se nærmere på årets første, vilde bjergetape.

GUEBWILLER (Ekstra Bladet): La Planche des Belles Filles, som er dagens måldestination på sjette etape af Tour de France, er en sagnomspunden tinde, som muligvis har taget navn efter en tragedie, der måske udspandt sig på toppen under Trediveårskrigen i 1600-tallet.

Myten er den, at svenske lejesoldater trængte frem i terrænet og voldtog og dræbte enhver ung pige på deres vej.

De smukke piger - på fransk: 'les belles filles' – i en af landsbyerne i området søgte tilflugt på toppen af dagens Tour-tinde, og da deres skæbne var uafvendelig, gik de planken - på fransk: 'la planche' - ud og lod sig falde i døden i en sø ved landsbyen Lepuix neden for bjerget.

Der er dog en del forklaringsproblemer med historien, hvoraf måden, det kollektive selvmord skulle være udført på, er det væsentligste. Det er nemlig ganske umuligt at springe i søen fra det sted på bjerget, hvor pigerne skulle have søgt tilflugt.

En anden lyseslukker er, at navnet måske slet ikke refererer til nogle smukke piger, men i stedet oprindeligt beskrev den bevoksning, som kendetegnede stedet. 'Belles fahys' skulle med tiden være forvansket til 'belles filles'. 'Fahys' er ifølge fransk Wikipedia udledt af det latinske 'fagus', som er betegnelsen for en bøgeskov.

Den dramatiske version af myten er imidlertid den oftest genfortalte, og på en dag, hvor håbefulde Tour-ryttere kan dø på bjerget - i overført betydning, selvsagt - og se alle drømme briste, er det også den, vi holder os til.

La Planche des Belles Filles blev første gang brugt i Tour de France i 2012. Da vandt Chris Froome etapen, mens Touren blev vundet af hans holdkaptajn, Bradley Wiggins.

I 2014 vandt Vincenzo Nibali, som også vandt Touren samlet det år, mens Fabio Aru sejrede på La Planche des Belles Filles i 2017. Chris Froome vandt siden løbet samlet.

Bilen kan ikke hjælpe, hvis Jakob Fuglsang skal have skiftet cykel på den afsluttende stejle grusvej. Derfor står der hjælpere klar med ekstra cykler to steder. Foto: Marco Bertorello/Ritzau Scanpix Cykling - 11. jul. 2019 - kl. 06:22 Kaos venter: Astana har garderet sig

Egan Bernal (Team INEOS) er MIchael Rasmussens favorit til den gule trøje. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/Ritzau Scanpix Cykling - 6. jul. 2019 - kl. 10:31 Kyllingen vover pelsen: De rydder Tour-podiet

Peter Sagan vandt 5. etape. Foto: JEFF PACHOUD/Ritzau Scanpix Cykling - 10. jul. 2019 - kl. 17:35 Dansker i centrum da Sagan tævede konkurrenterne

83 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere