Fuglsang afslører: Her er årsagen til min forvandling

OL-sølvet satte turbo på en udvikling, der nu har gjort Jakob Fuglsang til en af hovedpersonerne i det kommende Tour de France

Se med her, hvor Michael Rasmussen vurderer Fuglsangs triumf - og chancerne for et stort resultat i Tour de France

Han er flyttet til bedre terræn og bedre vejr i Monaco. Han har lagt sin træning om, justeret sin kostplan og fået ny massør. Hans største rival på holdet er væk, han har fået lov at bruge sin danske træner på fuld tid, og OL-sølvet sidste år indgød ham vigtig selvtillid og sikrede ham en plads øverst i hierarkiet på Astana-holdet. Og så skal han være far.

Talrige små og store forandringer er sket i Jakob Fuglsangs liv i de seneste halvandet år, og det er summen af dem, fortæller han, der søndag i Critérium du Dauphiné drev ham frem mod karrierens største sejr.

- Jeg er ikke blevet en anden fra den ene dag til den anden. Der er en del ting, jeg har gjort anderledes gennem hele sæsonen og endnu længere tilbage, siger Jakob Fuglsang til Ekstra Bladet.

- Det gik op for mig sidste år, at der skulle ske noget, hvis jeg skulle nå mine mål. Jeg havde vundet OL-sølv, og vi vidste, at Vincenzo Nibali (daværende holdkaptajn, red.) ville forlade holdet, og tiden var inde til at prøve noget andet.

- Det er mange små ting, der har skabt en forvandling. Og så har jeg haft lidt held. Det har man også brug for, siger Jakob Fuglsang, som fysisk er blevet stærkere, men som rent mentalt har gennemgået den største forandring.

OL-sølvet fra 2016 gav Jakob Fuglsang masser af selvtillid. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
OL-sølvet fra 2016 gav Jakob Fuglsang masser af selvtillid. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
 

Det handler om selvtillid. Om ro i sjælen og vished for, at talentet rækker længere, end han hidtil er nået. Hans første sejr i fem år kom fredag, da han med en centimeter besejrede stjernerytterne Chris Froome og Richie Porte på sjette etape af Critérium du Dauphiné.

- Den sejr gav mig ro og betød, at jeg havde sikret mig min succes i løbet. Derfor kunne jeg være mere cool i resten af løbet, og det avlede faktisk den næste succes, siger Fuglsang.

- Jeg kunne være mere cool end Froome, for eksempel, som måtte køre som død og helvede for at forsøge at vinde noget i en sæson, hvor han ikke har vundet noget som helst.

- Det gav bagslag for ham. Min etapesejr gav mig fornyet selvtillid og ro, og det er måske den eneste forvandling, der er sket med mig fra dag til dag. Resten har været hårdt arbejde, fortæller Fuglsang.

Jakob Fulgsang ses her på sin færd mod den imponerende andenplads i Rio. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Jakob Fulgsang ses her på sin færd mod den imponerende andenplads i Rio. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
 

Bedre træning
OL-sølvet i Rio var en milepæl i hans karriere. Og det var et vendepunkt. Vincenzo Nibali var på vej til det nyetablerede World Tour-hold i Bahrain, og han ville tage sin personlige stab med sig – herunder træneren Paolo Slongo, som også havde lagt træningsplaner for Fuglsang.

- Han var først og fremmest Nibalis mand, men jeg skulle også følge hans programmer. Det har ikke været træning, som jeg har ønsket det. Det har ikke været optimalt, siger Fuglsang.

- Nu er de begge væk, og jeg ville gerne prøve noget, der 100 procent handlede om mig, fortæller Fuglsang, som gennem hele karrieren har været knyttet til den danske træner Rune Larsen og i denne sæson var meget tæt på at få ham ansat på Astana.

- Men det var vist lidt for meget med endnu en dansker på holdet, siger Fuglsang med et grin. Holdet har fire danske ryttere og en dansk sportdirektør ansat.

- I stedet fik jeg lov til at bruge Rune fuldt ud, for jeg var ikke interesseret i at skifte til en ny ukendt træner lige før en vigtig sæson, siger Fuglsang.

- Han følger mig konstant og tjekker, hvad jeg har lavet, og så tilpasser han programmet i forhold til det. Det var det, der skulle til. Jeg troede ikke på, at jeg havde nået min øvre grænse for, hvad jeg kan, men jeg skulle have nogen, der kunne presse mig mere.

Jakob Fuglsang viste med flot kørsel i Critérium du Dauphiné, at han godt kan angribe på selv de største bjerge. Foto: Imago Sport/All Over Press
Jakob Fuglsang viste med flot kørsel i Critérium du Dauphiné, at han godt kan angribe på selv de største bjerge. Foto: Imago Sport/All Over Press
 

Omlagt træning er den væsentligste ændring i Fuglsangs arbejdsliv. Hele vinteren har han løftet jern i motionscentret, og han er flere gange ugentligt – om ikke dagligt – i kontakt med Rune Larsen, som konstant finjusterer og tilpasser træningen til Fuglsangs dagsform.

Ernæringsmæssigt har Fuglsang også betrådt nye stier i den evige kamp mod overflødige kilogram, som snart sagt enhver cykelrytter udkæmper.

- Efter klassikerne følte jeg, at jeg var lidt for tung, men jeg havde problemer med at smide de sidste to kilogram. Jeg har haft power og har følt mig stærk, men jeg var for tung, siger Fuglsang.

- Jeg prøvede så juice-diæt og ’detox’ (udrensningskur, red.) og var lidt hårdere ved mig selv i forhold til, hvor meget og hvornår jeg spiste efter især lange træningsture.

- Tidligere har jeg ofte være på ’crash diet’ (lynkur, red.), hvor jeg har tabt mig for hurtigt ved at spise alt for lidt. Nu er det lykkedes mig at finde en god middelvej, hvor jeg relativt nemt får min vægt ned og kan holde den uden at tabe muskelkraft, fortæller Fuglsang.

Jakob Fuglsang og Fabio Aru er tiltænkt en delt kaptajnrolle under årets Tour de France. (Foto: Ernst van Norde)
Jakob Fuglsang og Fabio Aru er tiltænkt en delt kaptajnrolle under årets Tour de France. (Foto: Ernst van Norde)
 

Mange bække små
Ny mand i Astana-staben i år er massøren Cristian Valente, som har den italienske stjernerytter Fabio Aru som vigtigste klient. Men også Fuglsang har nydt godt af hans evner, og også det har bidraget til det samlede billede.

- Han er ikke bare massør. Han kan også noget osteopati (alternativ behandlingsform, red.) og kan sikre, at der ikke sidder en blokering i nakken eller i foden. Han kan sikre, at kroppen er 100 procent hver dag.

- Inden min første etapesejr i Dauphiné vred han mig igennem i bussen lige før etapen, da jeg kunne mærke en blokering i nakken. Så fik han knækket og brækket lidt, og så var jeg ’fit for fight’.

- Det er små ting, men det er de små ting, der gør en forskel. Det hele kører som smurt for tiden, siger Fuglsang, som ved pressemødet efter søndagens sejr i Critérium du Dauphiné mente, at den kendsgerning, at han inden for få uger bliver far for første gang, kan have gjort ham mentalt stærkere.

- Jeg kan bruge det som en ekstra motivation. Inden sidste etape i Critérium du Dauphiné stod jeg ved starten og tænkte på, at dette meget let kunne blive en modbydelig dag, hvor der ville blive kørt som død og helvede, siger Fuglsang.

- Jeg vidste, at der skulle kæmpes til det sidste. At tænderne skulle bides sammen, og at jeg ville lide hele dagen. Og da tænkte jeg på Scarponi (nyligt afdød holdkammerat, red.) og min kone og vores datter, som er på vej.

- Det havde jeg i hovedet. Jeg kunne mobilisere en mental styrke, som jeg måske har manglet tidligere. OL, etapesejren fredag, rolle som far. Det hele spiller ind og gør mig stærkere, siger Jakob Fuglsang.

***

Fuglsang: Godt, at Nibali er væk

Snarere end ændret træning og nye kostplaner er det måske den stenrige, ødsle kongefamilie i Bahrain, der har givet Jakob Fuglsang et seriøst skub fremad i karrieren.

Takket være den sportsfanatiske prins Nasser bin Hamad Al Khalifa og hans pengetank skiftede italieneren Vincenzo Nibali sidste år fra Astana til det nyetablerede Bahrain-Merida-mandskab, og det har givet Fuglsang en mere fremtrædende rolle på Astana.

- Det har været godt for mig, at Vincenzo ikke er på holdet længere, for nu er der mere plads til mig, siger Fuglsang, som søndag vandt sin karrieres største sejr som kaptajn på holdet, men som tidligere flere gange har været meget tæt på de helt store resultater.

- Det er vigtigt at huske på, at jeg jo ikke kommer ud af ingenting. Jeg har været tæt på mange gange, og jeg har lavet fine resultater, men Vincenzo var kaptajnen.

Med Vincenzo Nibali på holdet har der ikke rigtig været plads til Fuglsangs egne ambitioner. Foto: Tariq Mikkel Khan
Med Vincenzo Nibali på holdet har der ikke rigtig været plads til Fuglsangs egne ambitioner. Foto: Tariq Mikkel Khan

- Havde det ikke været for ham, havde jeg måske kørt i den lyserøde førertrøje i Giro d’Italia sidste år. Jeg blev nummer to på sjette etape, og havde Nibali ikke angrebet, kunne jeg måske have taget trøjen, siger Fuglsang.

- Det ville have været et kæmpe resultat. Og se på Tour de France 2014, da jeg trækker Nibali frem på brostensetapen til Arenberg Porte du Hainaut: Da kunne jeg lige så godt have taget den gule trøje, som han kunne, men det var ham, der var kaptajn.

- Jeg har været tæt på før. Nu er det bare lykkedes. Det giver mig selvtillid og tro på, at når det først er lykkedes, så kommer der mere, siger Fuglsang.

***

Vil ikke spå om Touren

Før hver af sine tre Tour-sejre vandt briten Chris Froome etapeløbet Critérium du Dauphiné. Bradley Wiggins vandt også løbet som optakt til sin Tour-sejr i 2012. Lance Armstrong gjorde det to gange i sin tid. Og Indurain helt tilbage i 1995.

Nu er Jakob Fuglsang seneste vinder, så forventningerne er vokset i forhold til Tour de France, som begynder om under tre uger. Astana-kaptajnen er dog ikke den, der bralrer op om sin egen chance i verdens største cykelløb.

- Jeg vil ikke dele min målsætning for Touren med nogen, siger Jakob Fuglsang.

- Der er ingen grund til at skrue forventningspresset i vejret, for det kan være, at sejren i Dauphiné betyder, at jeg bliver mandsopdækket i Touren, og det kan være, at jeg er toppet for tidligt og ikke kan bære min form med hele vejen gennem Touren.

- Men det er da klart, at det giver en masse selvtillid og en masse ro i Touren, at jeg stiller til start med denne sejr i bagagen, siger Fuglsang.

Jakob Fuglsang viste med flot kørsel i Critérium du Dauphiné, at han godt kan angribe på selv de største bjerge. Foto: Imago Sport/All Over Press
Jakob Fuglsang viste med flot kørsel i Critérium du Dauphiné, at han godt kan angribe på selv de største bjerge. Foto: Imago Sport/All Over Press

Roen bunder i, at hans sæson med sejren i Critérium du Dauphiné allerede er en succes. Han kan have is i maven og behøver ikke sætte alt på ét bræt.

- Det er den betydning, selvtillid har. Man kan køre kontrolleret, idet man stoler på, hvad man kan. Man behøver ikke gøre noget overilet og sprænge i luften (gå fuldstændigt ned, red.), siger Fuglsang.

- Det vigtigste for mig lige nu er at holde formen ved lige og træne med omtanke. Jeg skal ikke gå ned i den sidste uge af Touren, som jeg gjorde det i den sidste uge af Giroen sidste år.

- Det skal vi gerne forsøge at undgå denne gang, siger Jakob Fuglsang.

Kyllingen er bekymret: 'Fuglsangs sejr ændrer intet'

Fuglsangs agent har travlt: Tilbuddene vælter ind

Legende til Ekstra Bladet: Derfor kan Fuglsang vinde Tour de France

Froome efter Fuglsang-lussing: Jeg bliver bedre i Touren

Ekspert om Fuglsang i Tour’en: Nu er han tæt på de bedste

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers