Fuglsang i Tour-topform: 'Han er en flot cykelrytter'

Kom med bag om Jakob Fuglsangs udvikling fra mountainbike-rytter til Danmarks store Tour-håb

Fuglsang er i år Danmarks helt store Tour-håb. Foto: All over Press.
Fuglsang er i år Danmarks helt store Tour-håb. Foto: All over Press.

I weekenden satte Jakob Fuglsang både Chris Froome og Richie Porte til vægs i Critérium du Dauphiné, hvor den 32-årige hentede en af karrierens største sejre ved at slutte øverst i klassementet i det otte dage lange franske etapeløb.

Og det tænder ild i forhåbningerne forud for Tour de France, hvor Jakob Fuglsang står til at være kaptajn på det stærke Astana-mandskab.

- Jeg har før været holdets leder, i 2013, uden at have et stort hold i ryggen, og siden da har jeg arbejdet for Vincenzo Nibali i mange år uden at have de store, personlige succeser – og nogle gange har jeg endda også haft Vincenzo som intern rival på holdet, sagde Jakob Fuglsang på pressemødet efter sejren i søndags.

Men hvordan er Jakob Fuglsang nået hertil? Hvordan går man fra at være en halv-ukendt mountainbikerytter, der kører landevejsløb for et mindre dansk hold til at være den, der satses på i Tour de France hos et af verdens største cykelhold?

I Tour de France-magasinet 2017 forsøger flere af Jakob Fuglsang kolleger og venner i cykelverdenen at give svaret.

Jakob Fuglsang fejrer sin etapesejr under Criterium du Dauphine. Foto: All over Press
Jakob Fuglsang fejrer sin etapesejr under Criterium du Dauphine. Foto: All over Press

Fokus og taktisk snilde
Et af buddene kommer fra Chris Anker Sørensen.

Den snart 33-årige dansker er et halvt år ældre end Fuglsang, og har fulgt kollegaens karriere sideløbende med sin egen. I sommer var han hjælperytter for Jakob Fuglsang under OL i Brasilien, hvor det som bekendt blev til en sølvmedalje til silkeborgenseren, og Chris Anker

Sørensen ser flere kvaliteter hos sin landsmand.

-Han er en god allrounder, for han kører en rimelig god enkeltstart, han kører godt opad, og så er han teknisk sindssygt dygtig. Det er hans allerstørste kvalitet. Han er meget god til at styre sin cykel, og han er dygtig til at køre nedad; det så man også til OL på den meget svære nedkørsel.

Det håndterede han på bedste vis, så hvis jeg skal fremhæve en ting, er det hans tekniske formået på en cykel. Det mestrer han fra sin tid som mountainbikerytter, siger Chris Anker Sørensen til Tour de France-magasinet 2017.

- Han har fået et større taktisk overblik år for år. I de første år, han kørte, lavede han nogle gange nogle tossede angreb og gjorde nogle ting, hvor man godt kunne se, at han ikke havde den taktiske baggrund. Der er nogle store forskelle på at køre mountainbike og landevejscykling, men han viste hurtigt flair for det, husker Chris Anker Sørensen.

Chris Anker Sørensen har altid fulgt Jakob Fuglsangs karriere tæt. Foto: Claus Bonnerup
Chris Anker Sørensen har altid fulgt Jakob Fuglsangs karriere tæt. Foto: Claus Bonnerup

Det var sportsdirektøren Kim Andersen, der i sin tid var med til at tilbyde Jakob Fuglsang en professionel kontrakt på baggrund af den gode indsats i Danmark Rundt.

- Jeg faldt med det samme for Jakob og hans måde at være på, siger Kim Andersen, der også ser en teknisk god rytter i Fuglsang.

- Han er en flot cykelrytter og sidder godt på cyklen. Han gjorde det godt. Derfor ville vi gerne give ham en chance, og den har han jo grebet, for han har altid gjort det godt, siger Kim Andersen.

- Han er super fokuseret, og han har altid en plan. Jeg savner ham her i Luxembourg nu, for han var virkelig god at træne med. Han vil gerne træne hårdt, men ikke på den måde, at man kører fem timer med 38 km/t i snit. Det er altid med en masse intervaller, og tiden går hurtigt, når man træner med Jakob.

- Han er god at snakke med, og han har altid en plan for, hvordan man skal køre. Hvis man selv mangler lidt motivation eller overblik, er han der, og nogle gange har jeg haft held med bare at sætte mig på hans program og holde fast i hans baghjul i de intervaller.

- På den måde er jeg tidligere kommet i ret god form, siger Fuglsang kammerat og tidligere træningsmakker på landevejene i Luxembourg, Lars Bak.


Læs hele historien om Jakob Fuglsangs vej fra mountainbike-talent til Danmarks største håb i 2017-Touren i Tour de France-magasinet 2017, der er på gaden nu.

I det 180 sider store magasin får du også:
Interviews med danske og udenlandske topryttere, ekspertvurderinger, karakterer og alle de data og grafikker, du skal bruge for at blive helt klar til de 21 etaper i juli.

Få også historien om 12 af de hårdeste stigninger i Touren nogensinde og den tragiske, barske historie om Tom Simpsons sidste tur på Mont Ventoux 50 år efter dødsfaldet.

Du får det komplette overblik over dette års Tour de France i magasinet – og som noget nyt får du også et stort oversigtskort med, hvor vi stiller skarpt på de 21 etaper og de passager i løbet, der kan blive afgørende.

Magasinet er udkommet og kan både købes digitalt eller bestilles til levering hos dig. Magasinet forhandles også hos følgende kæder: Bilka, Føtex, Kvickly, Super Brugsen, Fakta, Lidl, Q8, Circle K, Aldi, Shell, Nærkøb, 7-Eleven, Løvbjerg, Eurospar, Spar, Letkøb, Elite, Meny, OK+, YX/Ekstra og Københavns Lufthavn.

Du kan også købe magasinet digitalt ved at klikke her.

Eller bestille magasinet til levering ved at klikke her.

 

Fuglsang afslører: Her er årsagen til min forvandling

Kyllingen er bekymret: 'Fuglsangs sejr ændrer intet'

Fuglsangs agent har travlt: Tilbuddene vælter ind

Husker du Hans-Henrik Ørsted: Slagsmål, rivalisering og forfølgelse

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.