Fyret af Riis for tillidsbrud: Nu krammer de igen

Syv år efter det bitre brud mellem de nære venner og samarbejdspartnere Kim Andersen og Bjarne Riis, mødtes de atter ved et DM – og denne gang stod den på brede smil og varm omfavnelse

Riis i eksklusivt interview fra oktober 2016 om holdet, Tinkov og fremtiden
Følg Cykling

Det hele ramlede sammen netop i disse dage for syv år siden. Hvad Bjarne Riis længe havde haft færten af, blev en realitet, og han fyrede sin højt betroede sportsdirektør Kim Andersen for illoyalitet og tillidsbrud.

Årsagen var, at Kim Andersen i månedsvis havde arbejdet på at etablere et konkurrerende hold i Luxembourg sammen med Riis’ tidligere pressechef Brian Nygaard. Forbitrelsen stod dengang tydeligt at læse i Riis’ ansigt, men at han ikke bærer nag, demonstrerede han torsdag, da han stødte på Kim Andersen ved DM i Grindsted.

Riis dukkede pludselig op bag Andersen, som var ved at gøre klar til Trek-rytteren Mads Pedersens enkeltstart, og så stod den på brede smil, tydelig gensynsglæde og en varm omfavnelse,

Andersen har kørt en Trek-Segafredo-servicevogn til Danmark fra Luxembourg alene for at støtte holdets enlige dansker, mens Riis har en stribe ryttere med til DM som ejer af kontinentalholdet Team Véloconcept og World Tour-holdet Team Véloconcept Women.

- Det er altid godt at møde en gammel ven. Jeg er gode venner med dem alle fra dengang i dag. Man kan jo ikke gå og bære nag hele livet, sagde Riis efter mødet med Kim Andersen, som dengang i 2010 trak blandt andre Schleck-brødrene, Fabian Cancellara, Stuart O’Grady, Jakob Fuglsang og Jens Voigt med sig til Leopard Trek.

- Vi ses ikke så tit, men vi holdt da en god fest, da Kim blev optaget i vores lille klub, sagde Riis med tanke på Danske Professionelle Cyclisters Club, DPCC.

Kim Andersen og Bjarne Riis har lagt gammelt nag bag sig og er igen gode venner. Foto: Claus Bonnerup
Kim Andersen og Bjarne Riis har lagt gammelt nag bag sig og er igen gode venner. Foto: Claus Bonnerup
 

Bruddet mellem Riis og Andersen blev efter seks års tæt samarbejde en realitet kun få dage før Tour de France 2010, og Riis rejste til Touren med sit livsværk splintret til atomer. Han havde ingen sponsor for den følgende sæson, og pludselig havde han heller ingen stjerner, der kunne lokke pengemænd til.

Det ændrede sig dog under Touren, da Riis indgik en aftale med superstjernen Alberto Contador og fik sin ven og forretningsparter Lars Seier Christensen, som da var direktør for og medejer af Saxo Bank, med på idéen om at bygge et nyt hold op omkring spanieren.

Kim Andersens projekt i Luxembourg var et drømmehold, men drømmen varede ikke ved. Allerede i første sæson begyndte den økonomiske bagmand, Flavio Becca, at krympe sig, når han skulle udskrive de månedlige checks, og snart var holdet fusioneret med det amerikanske Radioshack-hold.

Artiklen fortsætter under billederne af Riis og Kim Andersen fra juli 2010: Fotos: Claus Bonnerup

 

Alt forandrede sig på meget kort tid til det værre, men Kim Andersen fortryder intet.

- Vi fik en enestående chance, som ingen af os kunne sige nej til. Og havde Bjarne fået den samme chance, havde han heller ikke sagt nej, sagde Kim Andersen før enkeltstarten torsdag.

- Bjarne kunne ikke love os noget, for han havde ingen sponsor, så selvfølgelig søgte folk nye veje. Men det er alt sammen vand under broen. Det er glemt i dag, og vi har da været sammen flere gange siden dengang.

- Det var godt at se ham igen, sagde Kim Andersen.

Radioshack Trek blev siden til Trek Factory Racing og nu Trek-Segafredo, hvor den store stjerne i årets Tour de France hedder – Alberto Contador.

Torsdagens DM-enkeltstart blev vundet af den forsvarende mester, Martin Toft Madsen, mens Riis-rytteren Kasper Asgreen blev nummer to. Trek-rytteren Mads Pedersen blev nummer 12.

Billeder af dagens enkeltstartsvinder Martin Toft Madsen: Fotos: Claus Bonnerup

32-årig genvinder DM-titel i enkeltstart

Riis i eksklusivt interview: Sandheden om bruddet med Tinkov

Riis blev svigtet af sine egne: Det gjorde ondt

Det er fuldstændig hat og brille

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.