Annonce:
Annonce:

Gemmelegen er slut: Her er Fuglsangs taktik i favorit-krigen

På Tourens første bjergetape vil favoritterne for alvor lufte benene – Jakob Fuglsang sidder med flere muligheder

Annonce:
Følg Cykling

VITTEL (Ekstra Bladet): Tour de France-feberen brød for alvor ud i Danmark for godt tre uger siden.

For da Jakob Fuglsang to gange slog Tour-favoritterne Chris Froome og Richie Porte og nappede den samlede sejr i Critérium du Dauphiné, gav det håb om dansk festfyrværkeri i Tour de France.

Første chance for at tænde krudtlagret for danskeren og de øvrige favoritter er i dag med finale på bjerget La Planche des Belles Filles.

Det bliver med en Jakob Fuglsang i topform, forsikrer danskerens træner Rune Larsen, der efter hver etape får sendt data hjem til granskning.

- Jakob er rigtig godt kørende. Kigger man på 1. etapes enkeltstart, så kan man i forhold til resultatet tænke, at det ikke var rigtig godt. Men kigger man på tallene, så har han kørt godt – han kørte bare så forsigtigt, at han ikke røg ned i regnen.

Annonce:

- Og det kan han jo lige så godt udnytte, hvis muligheden opstår på Planche des Belles Filles, siger Rune Larsen, der dog understreger, at han ikke står for taktikken på Astana.

Rune Larsen har trænet Jakob Fuglsang i mange år og står inde for, at Astana-rytteren er i god form. foto: Claus Bonnerup
Rune Larsen har trænet Jakob Fuglsang i mange år og står inde for, at Astana-rytteren er i god form. foto: Claus Bonnerup

Men da Fuglsang har en relativ fri rolle på Astana, ser han alligevel to muligheder.

- Udgangspunktet er egentlig bare, at han skal følge med. Det er ikke ham, der skal angribe lige nu, for Touren er lang. Så jeg tror, at det vil være fornuftigt at komme igennem uden at slide sig selv alt for meget.

- På den anden side er der den mulighed, at hvis nu de andre favoritter viser sig ikke at være så stærke, så kan han gøre en forskel på sådan en etape, siger Rune Larsen.

Gemmeleg
Selv tager Fuglsang situationen med ro. Han har kørt stigningen før og ved, hvad målet er:

- Det er at være der (og ikke tabe tid, red.) og mærke, hvordan benene har det, og hvordan jeg står i forhold til konkurrenterne. Jeg skal følge med og også helst gemme mig lidt.

Annonce:

- Froome vil måske gerne bevise noget, og Richie vil måske prøve at tage lidt tid tilbage på Froome og Geraint Thomas, så der kommer måske lidt fyrværkeri, men det er altså en forholdsvis kort stigning, så det er begrænset, hvad der kan ske, siger Jakob Fuglsang.

Faktum er dog, at der på de to Tour-gennemkørsler har været knap et minuts spredning på vinderen og nummer ti, og Jakob Fuglsangs gamle træningsmakker fra tiden ved Gardasøen, Roman Kreuziger, har da også respekt for stigningen.

- Det er en hård stigning, og vi så i 2012 og 2014, at den kan skabe forskelle, men okay, ikke just enorme, siger tjekken.

Roman Kreuziger kender Jakob Fuglsang, fra da de for år tilbage boede ved Gardasøen og trænede sammen. Foto: Imago/All Over Press
Roman Kreuziger kender Jakob Fuglsang, fra da de for år tilbage boede ved Gardasøen og trænede sammen. Foto: Imago/All Over Press

Orica-Scott-rytteren har lagt mærke til Fuglsangs seneste resultater og må indrømme, at han var lidt overrasket.

- Ja, det var der vist flere, der var.

- Men det ser ud til, at Jakob har ramt en god alder for ham, og han kan bruge sin erfaring til at blive bedre. Det bliver spændende at se ham her i Touren, siger Roman Kreuziger.

Mavefornemmelsen vigtig
Der er kommet enorm fokus på watt-output, og der har før været rejst kritik af særligt Chris Froome, der bliver beskyldt for at køre kedeligt og udelukkende efter sine watt.

Annonce:

Men sådan er det i princippet for alle ryttere – også for Jakob Fuglsang, der nøje ved, hvor lang tid, han kan træde en bestemt effekt. Det afhænger dog også i høj grad af rytterens egen ageren.

- Han ved, hvad han kan inden for givne tidsrammer. Men man må også lade mavefornemmelsen have en betydning.

Det gør en forskel, at man har kørt mange timer forinden. Så man skal mærke efter, om man kan køre tæt på sit fulde potentiale, siger Rune Larsen.

Han venter sammen med cykel-danmark spændt på svar fra Fuglsangs bjergben.

Og så må vi se, om det bliver en lynkineser eller en krysantemumbombe.

***

De vigtige watt - så meget træder Fuglsang

VITTEL (Ekstra Bladet): En watt-måler, der måler effekten af rytterens tråd i pedalerne, er i dag en almindelighed i det professionelle cykelfelt.

Alle data efter træning og løb bliver analyseret, så rytteren kan optimere sine præstationer, og watt-tal for ryttere bliver også i et væk lagt ud på de sociale medier, så alle fans efterhånden ved, hvad eksempelvis Chris Froome kan træde.

Annonce:

På en stigning som La Planche des Belles Filles skal Jakob Fuglsang ifølge Rune Larsen som minimum kunne træde 410 watt hele vejen – og i praksis nok lidt mere.

Det tal giver på en bjergetape kun mening, hvis man kender hans vægt, der ligger omkring 69 kg. Altså et watt/vægt-forhold på i hvert fald 6.

Så er der lidt at sammenligne med i forhold til konkurrenterne.

Jakob Fuglsang kørte sidst La Planche des Belles Filles i 2014, hvor han var hjælper for Vincenzo Nibali. Foto: Imago/All Over Press
Jakob Fuglsang kørte sidst La Planche des Belles Filles i 2014, hvor han var hjælper for Vincenzo Nibali. Foto: Imago/All Over Press

- Hvis man kan køre 6,3 watt pr. kg på en stigning på 20-30 minutter, så hører man til blandt de bedste. Selvfølgelig er det også afhængigt af vind og vejr og en række andre forhold, siger Rune Larsen, der dog ikke vurderer, at der bliver kørt jævnt på stigningen.

- Den bliver sjældent kørt fuld gas hele vejen. Typisk bliver den kontrolleret fra bunden – mange hold har et incitament for at holde et højt tempo – altså køre så hårdt, at ingen rigtig har lyst til at angribe.

Annonce:

La Planche des Belles Filles er blot 5,9 km lang, men stiger i gennemsnit 8,5 procent. Især de sidste 400 meter er hårde med stigningsprocenter op mod 20.

Unægtelig et stykke, hvor der skal trædes mange watt.

***

Bjerget var starten på Froomes storhedstid

VITTEL (Ekstra Bladet): Stigningen La Planche des Belles Filles er langt fra en mytologisk stigning i Tour de France-sammenhæng.

Blot to gange har den optrådt i Tour-kalenderen, 2012 og 2014.

Alligevel har den prentet sig dybt ind i sjælen på Chris Froome, der vandt på stigningen i 2012, hvor han agerede løjtnant for Bradley Wiggins.

- Det var en meget speciel sejr for mig – min første i Tour de France-sammenhæng, siger Chris Froome, der med den sejr for alvor kørte sig ind i bevidstheden hos cykelfans.

Chris Froome tog sin første store sejr på La Planche des Belles Filles. Foto: AP/Peter Dejong
Chris Froome tog sin første store sejr på La Planche des Belles Filles. Foto: AP/Peter Dejong

Siden er det blevet til tre samlede Tour-gevinster, så stigningen i Vogeserne har altså på en måde kickstartet Froomes karriere.

Og han forventer da også, at den kommer til at give nogle svar på, hvordan favoritterne står i forhold til hinanden.

Annonce:

- Det er ikke den længste stigning, så vi kan ikke forvente store tidsforskelle. Men når det er sagt, så er den lige præcis så lang, at den bliver brugt til angreb. Det er en tidlig indikation af, om man har noget at skyde med, siger den forsvarende mester.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Vi synes, Lars Løkke mangler skam i livet
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

rente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabat
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: