Annonce:
Annonce:

Han er en glat ål i gult: Froome er pletfri

Chris Froome vinder i dag for fjerde gang Tour de France og når til Paris uden at vinde en etape undervejs – og uden at være blevet plettet af den skandale, der har plaget hans hold i månedsvis

Froome på toppen igen i år. Foto: AP
Froome på toppen igen i år. Foto: AP
Annonce:
Følg Cykling

MARSEILLE (Ekstra Bladet): Allerede før middag – over tre timer før første rytter kørte ud på den afsluttende enkeltstart – begyndte Tour-officials i pressecentret i Palais des Congrès-Chanot lørdag at gøre klar til det traditionelle pressemøde med årets Tour-vinder.

Ni timer senere sad han der igen, Chris Froome. For fjerde gang som Tour-triumfator – og som altid som en glat ål, som glider af på svære spørgsmål.

Chris Froome siger ikke noget som helst farligt. Kunne ikke drømme om at sige noget ufordelagtigt om sine konkurrenter. Og husker altid at rose og takke sit hold.

Han husker det i en grad, så det giver mindelser om en politiker, der bevidstløst lirer sit budskab af sig uanset, hvad han bliver spurgt om.

Froome siger ikke mere end højst nødvendigt. Foto: AP
Froome siger ikke mere end højst nødvendigt. Foto: AP
 

Annonce:

Nogle gange må han dog bøje sig og bare erkende, at hans indøvede parole om de fantastiske holdkammerater ville være latterlig at genbruge. Så svarer han bare ikke. ’Det tror jeg ikke, jeg har en mening om. Beklager’.

På intet tidspunkt har han ladet sig presse ud af kontrol. Dygtigt har han undgået potentielt kontroversielle emner, hvilket har haft den – set fra hans side – nyttige sideeffekt, at ’farlige’ spørgsmål er afløst af ligegyldig lirumlarum eller skamløs hyldest.

En britisk tv-reporter, som i ’mixed zone’ i sidste uge allernådigst fik lov at stille spørgsmål til manden i den gule trøje, åbnede sit 30 sekunder lange interview med at udtrykke sin dybe beundring af ham: ’Du er en væddeløber. Hvad kan jeg sige? Du er en ægte væddeløber!’

Derefter rakte reporteren mikrofonen frem til Froome i den tro, at han faktisk havde stillet et spørgsmål, og Froome svarede beredvilligt: ’Ja, jeg må takke mit hold. Uden mine holdkammerater sad jeg ikke i dag her i den gule førertrøje’.

Annonce:

Skandalesagen om Team Skys legale, men hemmeligholdte brug af det præstationsfremmende kortison har holdet strakt sig langt for at holde af dagsordenen under Touren.

Det har været Froomes Tour igen i år. Foto: AP
Det har været Froomes Tour igen i år. Foto: AP
 

Russiske hackere afslørede sidste efterår, at holdets første Tour-vinder, Bradley Wiggins, kort før sin sejr i 2012 fik en højdosis af stoffet til behandling af astma og allergi. Det kastede Wiggins, Team Sky og ikke mindst teamchef David Brailsford ud i en voldsom mediestorm.

Blandt andre den irske journalist David Walsh, som har vundet ry som manden, der fældede Lance Armstrong, har krævet Brailsfords afgang og annullering af Wiggins’ Tour-sejr. Men kritikerne er ikke givet mange chancer for at få svar.

Holdets Tour-pressekonference blev ganske usædvanligt og med kort varsel afholdt allerede onsdag før løbet, hvilket afskar blandt andre Daily Mail-journalisten Matt Lawton fra at deltage. Langt hovedparten af pressekorpset ankommer traditionelt først til Touren om torsdagen.

Annonce:

- Vi har ikke haft chance for at stille spørgsmål. Ingen på holdet vil tale med os, siger Lawton, som er en fremtrædende Sky-kritiker. Han er dybt foragtet på holdet, hvor fornærmende skældsord hvisles af selv højtstående medlemmer af staben, når han viser sig.

Hans dybdeborende journalistik har indtil nu ikke involveret Chris Froome, som dygtigt har skilt sig fra skandalen og i årets Tour kun sporadisk har været udsat for vrede tilråb fra tilskuerne.

Tidligere er Sky-rytterne blevet spyttet på og buhet ud, og nogle er endog fysisk blevet forulempet. Men altså ikke i år.

Foto: AP
Foto: AP
 

- Jeg tror ikke, Froome har en pr-strateg i ryggen. Han er bare blevet mere dreven foran journalisterne. Han evner at sige en masse uden rigtigt at sige noget, og så kommer man jo sjældent galt af sted, siger den britiske journalist og forfatter Jeremy Whittle, som skriver for The Times og i årevis har dækket Team Sky tæt.

Annonce:

Matt Lawton tilskriver Froomes kone, Michelle, en stor del af ansvaret for, at Froome så dygtigt manøvrerer rundt det sumpede landskab omkring Team Sky. Michelle har ofte kastet sig ud i hidsige forsvar for sin mand på de sociale medier, og hun har tydeligvis en eminent forståelse for imagepleje.

Michelle Froome er også sin mands rådgiver i pengesager sammen med parrets advokat. Han har ingen agent, der skal have en procentdel af kagen hvert år, siger Lawton.

Froome får i dag en halv million euro for at vinde Tour de France, men følger han traditionen i cykelsporten, får han ikke selv glæde af dem.

De knapt fire millioner kroner lader han ubeskåret gå i den præmiepulje, som hans holdkammerater og staben på Team Sky deler.

I det regnestykke tæller endnu en tak ved endnu et pressemøde ikke.

***

Froome er nu chefen

MARSEILLE (Ekstra Bladet): Intet hold i cykelsporten har så meget styr på detaljerne som Team Sky, og derfor blev verden slået med forbløffelse, da teamchef David Brailsford sidste år afslørede sig som en komplet amatør, når det gælder krisehåndtering.

Annonce:

Det skete, da holdet blev slynget rundt i den hvirvelstorm, der fulgte af den russiske hackergruppe Fancy Bears’ afsløring af holdets brug af TUE’er – dispensationer til at bruge ellers forbudt medicin.

Kluntet vadede Brailsford rundt i faktuelt forkerte bortforklaringer og undlod alt for længe at kaste lys over sagen, for så til sidst at levere halve svar, der blot bar ved til bålet.

Katastrofen har svækket Brailsford betydeligt, og han har ikke forbedret sin position ved under denne Tour at udelukke kritikere fra et pressemøde og ophidset overfuse en journalist med skældsord.

Hans tid som Team Skys absolutte leder er ovre, vurderer kilder i det britiske pressekorps. Det er nu i stedet Froome, som er holdets største aktiv, og han har vundet en diskret udkæmpet magtkamp på holdet.

Froome og Team Sky har styret Touren, som de har for vane. Foto: AP
Froome og Team Sky har styret Touren, som de har for vane. Foto: AP
 

- Skulle teamejeren (mediegiganten Sky og 21. Century Fox, red.) vælge mellem Chris Froome og David Brailsford, ville det valg uden tvivl falde ud til Froomes fordel, siger journalisten Jeremy Whittle, som skriver for The Times.

Annonce:

- Froome vil vinde Touren igen. Måske går han efter at vinde seks gange i alt. Vil man lade den chance gå fra sig at være holdet, der slår alle rekorder i cykelsporten? Nej, og det lader sig kun gøre med Froome som kaptajn. Brailsford kan undværes, siger Jeremy Whittle.

Det forlyder, at Froomes for nyligt forlængede kontrakt med Team Sky indeholder den klausul, at han kan trække sig øjeblikkeligt, hvis hans ’brand’ – altså varemærket Chris Froome – lider skade på grund af andres dispositioner.

Er det tilfældet, betyder det i praksis, at Froome kan pege på enhver på holdet og forlange ham fjernet, hvis han selv skal fortsætte på holdet. Også David Brailsford.

- Froome er den stærke mand på holdet, uden tvivl, og det er ham – og ikke Brailsford – som går styrket ud af denne Tour, siger Jeremy Whittle.

Top-favoritten gik HELT kold: 'Han var jo tæt på parkeringsbøde'

Overraskende Tour-drama: Podieplads kom i alvorlig fare

Holm om Froome: Ville slet ikke være sikker

Cyklingens konge slår fast: Froome skal vinde enkeltstarten

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Milliarderne forsvinder op i den blå luft
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: