'I aften er det slut for Riis'

Bjarne Riis forbliver suspenderet af Oleg Tinkov sæsonen ud, hvorefter han bliver puffet ud ad bagdøren med en pose penge og en konkurrenceklausul i baglommen. Det vurderer Michael Rasmussen, som i år er fast cykelsports-kommentator i Ekstra Bladet

Det er game over for Bjarne Riis (Foto: Claus Bonnerup)
Det er game over for Bjarne Riis (Foto: Claus Bonnerup)

LATTERLIGT. Tragisk. Komisk. Bizart. Man kan klistre mange etiketter på det, der foregår på Tinkoff-Saxo i disse uger, men ’overraskende’ er ikke en af dem. Bruddet mellem Oleg Tinkov og Bjarne Riis var dømt til at ske, hvilket allerede stod klart, da Oleg blev sponsor i 2012 og straks blandede sig alt for meget i noget, han bare ikke skulle blande sig i.

Han fyldte alt for meget som sponsor, og han fylder det hele som ejer, og så er der selvfølgelig ikke plads til en type som Riis, som ikke bryder sig om at få sin sportslige kompetence udfordret – og da slet ikke af en, der ikke har samme indsigt i cykelsporten.

MEN NU ER det altså Oleg, der bestemmer det hele. I går annoncerede han på Twitter, at han i aften vil udsende en pressemeddelelse om den fremtidige sportslige ledelse af holdet. Jeg vil tro, at Riis er færdig på holdet, og at italieneren Omar Piscina er klar til at tage over. Dermed vil Tinkoff-holdet på ledersiden ligne Tinkovs første cykelhold, det skandaleombruste Tinkoff Credit Systems, til forveksling med direktør Stefano Feltrin som det tredje ben.

Se også: Ny dårlig dag for Tinkoff-Saxo: Contador i asfalten

Der er givetvis nogle kontraktlige problemer med at fyre Riis, for både Saxo Bank og Alberto Contador har formentlig nogle kontraktligt nedfældede forventninger om, at Riis er en del af holdet.

Det kan Tinkov omgå ved at suspendere Riis for resten af sæsonen. Han må så sidde i sin villa i Schweiz og tjene sin løn ved at kigge på cykelløb på tv. Når sæsonen så er omme, bliver han puffet ud ad bagdøren med yderligere en pose penge og en konkurrenceklausul, som forhindrer ham i at arbejde for en konkurrent eller åbne et nyt hold i en vis periode.

HVIS RIIS HAVDE vidst i 2013, da han valgte at sælge holdet til Oleg, hvad han ved nu, havde han næppe solgt sit livsværk. Dengang virkede det fornuftigt at gøre holdet mindre sårbart, hvis Riis ville blive idømt karantæne som følge af Anti Doping Danmarks efterforskning af doping i cykelsporten. Det er en nærliggende tanke, at Riis med salget forsøgte at redde holdet.

Se også: Bliver Riis' fremtid afsløret? Tinkov har nyt om sportsdirektør-posten

Vi venter stadig på ADD-undersøgelsen, men hvis den som forventet er i tråd med den internationale CIRC-undersøgelse, så sker der ikke Bjarne noget som helst. I det lys må det være overordentlig svært for Riis at få øje på fornuften i at sælge til Tinkov.

ALT DET HER gør selvfølgelig intet godt for holdet rent sportsligt. Den russiske milliardær bruger helst pisken i sin mandskabspleje. Han render rundt med en ikke udlevet drøm om at være professionel cykelrytter, og han tror, han ved en masse om cykling, fordi han engang var pseudorytter med et sibirisk mesterskab. Han agerer, som om han er en af rytterne det ene øjeblik for så det næste at være sponsor eller sportsdirektør.

Jeg ved ikke, om pisken virker på russiske bankansatte, men jeg ved, at den ledelsesstil ikke virker på cykelryttere, der skal sikre store resultater. Hvis de mangler helt basale ting som tillid og anerkendelse, vakler fundamentet under dem.

OLEG LADER TIL at tro, at når han nu har købt den dyreste fjernstyrede bil i Toys’r’us, så er det også den, der kører hurtigst, når bare han trykker på en knap. Han ser cykelsporten meget forsimplet og har ikke øje for faktorer og variabler, der også spiller ind – herunder ikke mindst mandskabspleje.

Netop det er en af Riis’ forcer, så det er to verdener, der kolliderer, når Oleg buldrer frem med krav om sejre under trussel om fyring og degradering. Eller når han simpelt hen ydmyger sit personale på Twitter, hvor han i de seneste seks år har affyret over 22.000 tweets.

Se også: Riis er væk - og så fik stjernen smæk

Få i feltet har oplevet at have en chef som Tinkov, som i en flink udlægning må betegnes som excentrisk. Jeg har aldrig som rytter været i en situation, der kan sammenlignes med den, Sagan og Breschel og de andre står i lige nu, men jeg tør konkludere ud fra almindelig sund fornuft og helt basale ledelsesprincipper, at Tinkov ikke gør noget godt for holdånden og motivationen.

JEG ER GENNEM årene ofte stødt på italienske ryttere, som af deres arbejdsgiver har modtaget skriftligt varsel om, at deres løn vil blive tilbageholdt, hvis de ikke begynder at præstere. Det eneste, man opnår med sådan en ledelsesstil, er at presse folk ud på et sidespor og måske drive dem til at skyde genvej i kampen for at bevare jobbet.

Tinkov risikerer at gøre det samme. Skal man tro Tyler Hamilton, der kørte for Tinkoff Credit Systems i 2007, er det en risiko, Tinkov er villig til at løbe. ’Jeg er ligeglad med, hvad I laver, bare I ikke bliver taget’, skulle Tinkov have sagt, første gang hele holdet var samlet.

Se også: Cykel-legende: Tinkov ødelægger alt

Russerens stil er åbenlyst Riis meget imod, men han glemmer måske, at han nu er lønmodtager. Nu skal han være enig i det, han i første omgang var så uenig i, at han ganske usædvanligt afbrød forhandlingerne om en sponsorkontrakt. Det skete i 2013, da han fik nok af Olegs luner. Siden stod det klart, at ingen andre end Lars Seier i Saxo Bank ville skyde penge i holdet, og så var Tinkovs rubler gode nok.

MED TINKOV KØBTE endnu en milliardær sig ind i cykelsporten, men han er ganske ulig de andre rigmænd i sportsverdenen. Man ser aldrig arabiske rigmænd flippe sådan ud, hvis deres fodboldhold ikke vinder en kamp. Det er en vild situation, at en mand i Olegs position lader sig provokere så voldsomt af manden på gaden, som tilfældet er. På Twitter, som tydeligvis er Olegs foretrukne medie, fyger det med fornærmelser og hån mod cykelfans, der drister sig til at tale ham imod.

Temmelig bizart er det, at Oleg nu også gør sin konflikt med Bjarne Riis til et opgør mellem nationer. Den er i Olegs univers en strid mellem russere og danskere, og når det er kommet så vidt, så er der ikke meget håb for en forsoning. Oleg har truffet sit valg, og med det bliver det sidste danske islæt formentlig vasket ud af Bjarne Riis’ livsværk i løbet af få sæsoner.

1 af 2 
2 af 2 Det er game over for Bjarne Riis (Foto: Claus Bonnerup)
63 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere