I dag går starten: Derfor er Vueltaen garanti for underholdning

Selv om Vuelta a España stadig er den ’lille’ blandt de tre Grand Tours, så har løbet ifølge Brian Holm sprængfarlighed som intet andet

Nairo Quintana har revanche til gode, når han skal kæmpe med Chris Froome om sejren i Vueltaen. (Foto: AP)
Nairo Quintana har revanche til gode, når han skal kæmpe med Chris Froome om sejren i Vueltaen. (Foto: AP)

Hvis man krydrer et af verdens hårdeste cykelløb med en god portion anarki og en stribe høje bjerge – så giver facit Vuelta a España.

’Lillebroderen’ blandt de tre Grand Tours har i mange år levet et liv lidt i skyggen af Giro d’Italia og ikke mindst Tour de France, men det har bare fået arrangørerne til at eksperimentere med ruten – og det har hjulpet.

De senere år har det nemlig resulteret i meget spektakulære cykelløb. Og det får vi også i år, mener sportsdirektør hos Etixx-QuickStep Brian Holm.

- Cykelløbet bliver altid godt at se på, for der kommer ryttere fra små hold, der ikke har kørt Touren og derfor satser hele butikken. Det bliver flot -et godt cykelløb. Det er der ingen tvivl om, siger Brian Holm.

Han mener, at den mindre pressebevågenhed og deraf følgende mindre opmærksomhed spiller positivt ind på den konto.

- I Touren er der mere på spil. Touren er det løb, alle har bygget op til hele sæsonen, og det er sindssygt kontrolleret – det er ti gange hårdere at køre Touren end at køre Vueltaen, for der er stress hele tiden. I Touren kan man også næsten forudsige, hvordan der bliver kørt.

- Så for gennemsnitsrytteren er Vueltaen nok lidt bedre, for der er en større chance for at vinde en etape. I Touren er det meget stjernerne, der vinder, siger Brian Holm og nævner Vuelta-vinderne Juan José Cobo (2011) og Chris Horner (2013) som eksempler på store overraskelser.

Hårde stigninger
Den danske sportsdirektør elsker at se løbet, men han føler lidt med de ryttere og ansatte på holdene, der skal tre uger rundt i Spanien. for hvis der er anarki i feltet, er det intet at regne for, hvordan det ser ud uden for cykelløbet.

- Ruten er hård med skrappe stigninger. Men der er også meget transfer mellem etaperne. Det er noget lort. Rytterne kan først rigtig restituere, når de ligger i deres senge på hotellerne. Der vil altid være transfers – især på hviledagene – men i de gode etapeløb ligger hotellerne tæt på.

- Det er trættende for alt og alle – selvfølgelig mest for rytterne. Og det gør det ekstra hårdt efter en lang dag i sadlen at skulle køre halvanden time eller det, der er værre, siger Brian Holm.

Han har selv et godt øje til årets Tour-vinder, Chris Froome, som et godt bud til den samlede sejr.

- At Froome stiller op, er fantastisk for løbet. Han er et navn, der gør, at det ikke får karakter af et spansk klubmesterskab, som det lidt har nogle gange.

- Men det er svært at spå om, hvor mange klassement-ryttere der har noget tilbage at skyde med. Det kan hurtigt blive folk fra andet geled, der ender i top ti, for de fleste har allerede nu kørt med det, der er at køre med. Det bliver hårdt,men det bliver også sjovt at se på, siger Brian Holm.

3 kommentarer
Vis kommentarer